Noorderlingen




Noorderlingen 

Dagen worden korter, temperaturen dalen, bladeren verkleuren en dwarrelen omlaag,  vogelgezang is uitgedoofd, afgezien van wat druppelende toontjes van een roodborst of een ratel van een winterkoning, er zwieren geen zwaluwen meer door de lucht, het ‘gegrutto’ boven de weilanden is verstorven en alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels. Koperwieken zijn het, elke herfst trekken die vanuit het noorden van Europa naar het zuidwesten, soms in grote zwermen. Nederland vormt de noordgrens van hun overwinteringsgebied. Vooral bij bessen dragende struiken kun je koperwieken vinden.  

Vinken van de kouwe grond 

Uiteindelijk draait de vogeltrek om de beschikbaarheid van voedsel  en omdat die in de herfst verandert komt de hele vogelwereld in beweging. Zich oriënterend op landschap, zee, zon, sterren, aardmagnetisme, geuren, geluiden en wat al niet meer, vinden miljoenen vogels hun weg. De meesten zien we nooit, die trekken ’s nachts of vliegen overdag heel hoog over naar verre streken. Maar gelukkig vindt ook een andere mooie noorderling, de keep, ons land ver genoeg. Niet alleen maken ze graag gebruik van voedertafels, met een rododendron of andere groenblijvende struik in je tuin maak je kans dat ze blijven slapen. Met tientallen tegelijk. Kepen trekken vaak op met vinken, zijn daar ook aan verwant, maar hebben andere kleuren. Kleuren die passen bij de seizoenswisseling: het zwart van lange  winternachten, het wit van sneeuw en, heel opvallend, een herfstig oranje. Bij het mannetje komen die kleuren het beste tot hun recht, al draagt hij nu zijn winterkleding. Zijn zomerpak is feller en contrastrijker, maar tegen de tijd dat hij dat heeft aangetrokken is hij al weer terug naar Rusland of Zweden. Kepen zijn een beetje de vinken van de kouwe grond, hoe noordelijker in Europa, hoe meer kepen en hoe minder  vinken je in het warme seizoen  zal aantreffen. Het zijn allebei trekvogels, maar in tegenstelling tot de  vink broedt de keep hier niet, behoudens enkele avonturiers.

Veelkleurig seizoen  

De herfst begint als een veelkleurig seizoen, maar na een paar stormen is het meeste oranje, geel en bruin al uit de bomen gewaaid. Vogels als koperwiek en keep gunnen de kale en vaak grauwe wintermaanden op onverwachte momenten kleur en tegen de tijd dat ze vertrekken, tooien de bomen zich al in een schuchter lentegroen.

https://www.jaapkranenborg.nl/ 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij De Slimste Mees
Vogels

De Slimste Mees

Vreemdgaan doen vogels vliegensvlug, dat is in een wip gebeurd


Afbeelding bij De Vogel Achter Het Vinkje
Vogels

De Vogel Achter Het Vinkje

De Nederlandse taal wemelt van de verwijzingen naar de vink, toch wordt die door veel mensen niet herkend.


Afbeelding bij Pimpelmezen vastgeplakt aan plakfolie.
Vogels

Pimpelmezen vastgeplakt aan plakfolie.

Fotos > walgelijke actie, deze pimpelmezen zaten vastgeplakt aan plakstrips ter bestrijding van de eikenprocessierups.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Afbeelding bij Wat weet de kraai?
Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Afbeelding bij Open Brief van een Ekster
Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox