Noorderlingen

22 Oct 2022 in Vogels


Noorderlingen 

Dagen worden korter, temperaturen dalen, bladeren verkleuren en dwarrelen omlaag,  vogelgezang is uitgedoofd, afgezien van wat druppelende toontjes van een roodborst of een ratel van een winterkoning, er zwieren geen zwaluwen meer door de lucht, het ‘gegrutto’ boven de weilanden is verstorven en alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels. Koperwieken zijn het, elke herfst trekken die vanuit het noorden van Europa naar het zuidwesten, soms in grote zwermen. Nederland vormt de noordgrens van hun overwinteringsgebied. Vooral bij bessen dragende struiken kun je koperwieken vinden.  

Vinken van de kouwe grond 

Uiteindelijk draait de vogeltrek om de beschikbaarheid van voedsel  en omdat die in de herfst verandert komt de hele vogelwereld in beweging. Zich oriënterend op landschap, zee, zon, sterren, aardmagnetisme, geuren, geluiden en wat al niet meer, vinden miljoenen vogels hun weg. De meesten zien we nooit, die trekken ’s nachts of vliegen overdag heel hoog over naar verre streken. Maar gelukkig vindt ook een andere mooie noorderling, de keep, ons land ver genoeg. Niet alleen maken ze graag gebruik van voedertafels, met een rododendron of andere groenblijvende struik in je tuin maak je kans dat ze blijven slapen. Met tientallen tegelijk. Kepen trekken vaak op met vinken, zijn daar ook aan verwant, maar hebben andere kleuren. Kleuren die passen bij de seizoenswisseling: het zwart van lange  winternachten, het wit van sneeuw en, heel opvallend, een herfstig oranje. Bij het mannetje komen die kleuren het beste tot hun recht, al draagt hij nu zijn winterkleding. Zijn zomerpak is feller en contrastrijker, maar tegen de tijd dat hij dat heeft aangetrokken is hij al weer terug naar Rusland of Zweden. Kepen zijn een beetje de vinken van de kouwe grond, hoe noordelijker in Europa, hoe meer kepen en hoe minder  vinken je in het warme seizoen  zal aantreffen. Het zijn allebei trekvogels, maar in tegenstelling tot de  vink broedt de keep hier niet, behoudens enkele avonturiers.

Veelkleurig seizoen  

De herfst begint als een veelkleurig seizoen, maar na een paar stormen is het meeste oranje, geel en bruin al uit de bomen gewaaid. Vogels als koperwiek en keep gunnen de kale en vaak grauwe wintermaanden op onverwachte momenten kleur en tegen de tijd dat ze vertrekken, tooien de bomen zich al in een schuchter lentegroen.

https://www.jaapkranenborg.nl/ 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

Vogels

Broedtoeristen

Gierzwaluwen leven vrijwel permanent in de lucht en verblijven hier maar enkele maanden om te broeden


Vogels

Bosbewoners in de buitenwijk

Stedelijke gebieden zijn relatief rijk aan vogelsoorten, mede omdat het daarbuiten minder vogelvriendelijk is geworden


Vogels

Spreekt u Spreeuws?

Spreeuwen zijn ‘aanwezige’ vogels, toch nemen de aantallen broedparen als decennia af


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox