Noorderlingen

22 Oct 2022 in Vogels


Noorderlingen 

Dagen worden korter, temperaturen dalen, bladeren verkleuren en dwarrelen omlaag,  vogelgezang is uitgedoofd, afgezien van wat druppelende toontjes van een roodborst of een ratel van een winterkoning, er zwieren geen zwaluwen meer door de lucht, het ‘gegrutto’ boven de weilanden is verstorven en alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels. Koperwieken zijn het, elke herfst trekken die vanuit het noorden van Europa naar het zuidwesten, soms in grote zwermen. Nederland vormt de noordgrens van hun overwinteringsgebied. Vooral bij bessen dragende struiken kun je koperwieken vinden.  

Vinken van de kouwe grond 

Uiteindelijk draait de vogeltrek om de beschikbaarheid van voedsel  en omdat die in de herfst verandert komt de hele vogelwereld in beweging. Zich oriënterend op landschap, zee, zon, sterren, aardmagnetisme, geuren, geluiden en wat al niet meer, vinden miljoenen vogels hun weg. De meesten zien we nooit, die trekken ’s nachts of vliegen overdag heel hoog over naar verre streken. Maar gelukkig vindt ook een andere mooie noorderling, de keep, ons land ver genoeg. Niet alleen maken ze graag gebruik van voedertafels, met een rododendron of andere groenblijvende struik in je tuin maak je kans dat ze blijven slapen. Met tientallen tegelijk. Kepen trekken vaak op met vinken, zijn daar ook aan verwant, maar hebben andere kleuren. Kleuren die passen bij de seizoenswisseling: het zwart van lange  winternachten, het wit van sneeuw en, heel opvallend, een herfstig oranje. Bij het mannetje komen die kleuren het beste tot hun recht, al draagt hij nu zijn winterkleding. Zijn zomerpak is feller en contrastrijker, maar tegen de tijd dat hij dat heeft aangetrokken is hij al weer terug naar Rusland of Zweden. Kepen zijn een beetje de vinken van de kouwe grond, hoe noordelijker in Europa, hoe meer kepen en hoe minder  vinken je in het warme seizoen  zal aantreffen. Het zijn allebei trekvogels, maar in tegenstelling tot de  vink broedt de keep hier niet, behoudens enkele avonturiers.

Veelkleurig seizoen  

De herfst begint als een veelkleurig seizoen, maar na een paar stormen is het meeste oranje, geel en bruin al uit de bomen gewaaid. Vogels als koperwiek en keep gunnen de kale en vaak grauwe wintermaanden op onverwachte momenten kleur en tegen de tijd dat ze vertrekken, tooien de bomen zich al in een schuchter lentegroen.

https://www.jaapkranenborg.nl/ 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Koninkje Winter

Anders dan zijn stoere naam doet vermoeden is het winterkoninkje slecht bestand tegen een échte winter.


Vogels

De enige vogel die een adelaar aanvalt, is de kraai.

Een verhaal om over na te denken... De kraai en adelaar


Door Mellisa

Vogels

Pechvogel 2023: ‘Misschien krijg je mij straks op je dak, of in je tuin’

Scholeksters broeden in de stad door afnemende broedmogelijkheden erbuiten


Vogels

Kerkuilen verhongeren - Laat een ingang voor de kerkuil vrij in je schuur.

Met slecht, of in elk geval koud weer op komst sluiten mensen niet alleen hun huizen, maar ook hun schuren goed af. We vragen vooral de eigenaren van boerenschuren om nog een gaatje open te laten voor kerkuilen.


Door Jan de B

Vogels

Merels niet onverdeeld blij met titel Vogel van het Jaar 2022.

De merel was Vogel van het Jaar 2022. Niet alle merels hadden in de gaten dat dit geen eretitel is, maar dat Vogelbescherming en Sovon hiermee extra aandacht vragen voor een soort waar het niet goed mee gaat. In 2023 is de scholekster Vogel van het Jaar (voor de tweede keer, ze waren het in 2008 ook).


Vogels

Omstreden Randstedelingen

Ze vliegen al een halve eeuw rond in Europese steden, maar zijn nog altijd omstreden. Er zijn mensen die allerlei kwaads toeschrijven aan de vogels en er voor pleiten ze uit te roeien, want, jawel, ’het zijn exoten die hier niet thuis horen’.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox