Liever een dode poster dan een levende vogel?

26 Apr 2023 in Vogels
Afbeelding bij Liever een dode poster dan een levende vogel?


Ik heb ooit iemand gekend die niet van vogelgezang hield. ‘Elke ochtend die klereherrie!’, mopperde hij zodra de lente zich aankondigde. Niet dat er een kolonie halsbandparkieten naast zijn slaapkamer bivakkeerde of er een haan  vlak onder kraaide, nee, het ging om  ‘luidruchtige rotbeesten die  in de bomen zaten’. Verder reikte  zijn vogelkennis niet. 

Ik vermoed dat hij  bij zijn huis  een zogenaamde  ‘onderhoudsvrije tuin’ had, aangelegd door een stratenmaker  die zich hovenier noemt. Want van zo’n modieus betegeld pleintje met hooguit enkele sprieten  design-groen blijven die ‘rotbeesten’  echt wel  weg.  Laatst zag ik in zo’n van elk seizoenskenmerk  ontdane ‘tuin’ posters van vogels aan de schutting hangen. Kennelijk miste de eigenaar ze toch en koos hij voor een  geluidloze, dode  variant.

Als vogels de lente in hun kop hebben, zingen ze in de vroege ochtenduren allemaal tegelijk om het hardst en dat kan  behoorlijk wat geluid  opleveren. Toch denk  ik dat de  meeste mensen wel houden van de muziek van de natuur, die ’s morgens uit de snavels klinkt.

Eén van de meest getalenteerde zangers is de merel. Maar daar   gaat het helaas niet zo goed mee, er zijn al dertig procent minder merels dan vijf jaar geleden. Die kennis van me  zal dat vermoedelijk toejuichen en heeft daaraan met zijn  steriele ‘tuin’  misschien wel  letterlijk een steentje  bijgedragen. Maar met de merel verdwijnt wel de voorzanger uit het koor…

Vóór de verstening in de mode kwam waren vrijwel alle tuinen vogelvriendelijk. Daar is namelijk niet zo heel veel voor nodig. Met een beetje variatie in beplanting, bloemen, een boompje, struiken en struikjes ben je al een heel eind. Dat trekt insecten (=voedsel) aan, biedt nestgelegenheid en beschutting tegen roofvogels én het gevaarlijkste tuinroofdier: de loslopende  huiskat. Nog een nestkastje voor de holenbroeders, een bakje water, levend gras (wormen voor de merel) in plaats van tegels of kunstgras, afgevallen bladeren (ook daarin zitten insecten) in de herfst  laten liggen of in de borders harken en ’s winters wat extra voedsel. De vogels  zullen je belonen  met levendigheid rond het  huis en je in het voorjaar ochtend- en avondserenades brengen.  Want laten we wel wezen: wie heeft nou echt liever een dode poster aan de schutting dan een levende vogel in de tuin?


jaapkranenborg.nl 


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Onhandige uitsteeksels

Vogels zijn praktisch ingestelde wezens. …..Zo verschrompelen bij trekvogels de voortplantingsorganen voordat ze aan hun uitputtende vliegreis naar Afrika beginnen. Want waarom zou je die hele handel meeslepen als die alleen maar voor extra gewicht zorgt en je het zaakje pas het volgende voorjaar weer nodig hebt?


Vogels

KBVtjes (Kleine Bruine Vogeltjes)

Kleine bruine vogeltjes zijn klein en bruin. Op het eerste gezicht lijken ze inwisselbaar, maar als je de kans krijgt ze beter te bekijken, ontdek je minstens vijftig tinten bruin in combinatie met een heleboel andere kleuren.


Vogels

Staartmeesjes - All in the family

Als je één staartmees ziet weet je dat er broertjes, zusjes, neven, nichten, ooms, tantes opa’s en oma’s waarschijnlijk vlakbij zijn. Ze foerageren niet alleen samen, maar helpen elkaar ook met het grootbrengen van de jongen


Vogels

'K'auw van jou.

Zo trouw als een kauw’ is een gevleugelde uitdrukking. Kauwen zoeken al in hun puberteit een partner voor het leven en als de grote liefde onvindbaar blijkt, brengen ze dat leven liever door als vrijgezel.


Vogels

50 tinten grijs in de bosjes

In de vogelwereld wordt partnerschap voor langere tijd heel gewoon gevonden, maar de jongen in de nesten van zulke vogelstellen hebben dikwijls verschillende vaders. Want met de trouw nemen vogels het niet zo nauw. Heggenmussen gaan daar zelfs naar vogelbegrippen vrij ver in...


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox