Liever een dode poster dan een levende vogel?

26 Apr 2023 in Vogels
Afbeelding bij Liever een dode poster dan een levende vogel?


Ik heb ooit iemand gekend die niet van vogelgezang hield. ‘Elke ochtend die klereherrie!’, mopperde hij zodra de lente zich aankondigde. Niet dat er een kolonie halsbandparkieten naast zijn slaapkamer bivakkeerde of er een haan  vlak onder kraaide, nee, het ging om  ‘luidruchtige rotbeesten die  in de bomen zaten’. Verder reikte  zijn vogelkennis niet. 

Ik vermoed dat hij  bij zijn huis  een zogenaamde  ‘onderhoudsvrije tuin’ had, aangelegd door een stratenmaker  die zich hovenier noemt. Want van zo’n modieus betegeld pleintje met hooguit enkele sprieten  design-groen blijven die ‘rotbeesten’  echt wel  weg.  Laatst zag ik in zo’n van elk seizoenskenmerk  ontdane ‘tuin’ posters van vogels aan de schutting hangen. Kennelijk miste de eigenaar ze toch en koos hij voor een  geluidloze, dode  variant.

Als vogels de lente in hun kop hebben, zingen ze in de vroege ochtenduren allemaal tegelijk om het hardst en dat kan  behoorlijk wat geluid  opleveren. Toch denk  ik dat de  meeste mensen wel houden van de muziek van de natuur, die ’s morgens uit de snavels klinkt.

Eén van de meest getalenteerde zangers is de merel. Maar daar   gaat het helaas niet zo goed mee, er zijn al dertig procent minder merels dan vijf jaar geleden. Die kennis van me  zal dat vermoedelijk toejuichen en heeft daaraan met zijn  steriele ‘tuin’  misschien wel  letterlijk een steentje  bijgedragen. Maar met de merel verdwijnt wel de voorzanger uit het koor…

Vóór de verstening in de mode kwam waren vrijwel alle tuinen vogelvriendelijk. Daar is namelijk niet zo heel veel voor nodig. Met een beetje variatie in beplanting, bloemen, een boompje, struiken en struikjes ben je al een heel eind. Dat trekt insecten (=voedsel) aan, biedt nestgelegenheid en beschutting tegen roofvogels én het gevaarlijkste tuinroofdier: de loslopende  huiskat. Nog een nestkastje voor de holenbroeders, een bakje water, levend gras (wormen voor de merel) in plaats van tegels of kunstgras, afgevallen bladeren (ook daarin zitten insecten) in de herfst  laten liggen of in de borders harken en ’s winters wat extra voedsel. De vogels  zullen je belonen  met levendigheid rond het  huis en je in het voorjaar ochtend- en avondserenades brengen.  Want laten we wel wezen: wie heeft nou echt liever een dode poster aan de schutting dan een levende vogel in de tuin?


jaapkranenborg.nl 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox