Veronica / Ereprijs (plantenfiche soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Veronica / Ereprijs (plantenfiche soort)


Ereprijs (Veronica) is een groot geslacht van planten. In Nederland zijn er 23 wilde soorten bekend. Daarnaast zijn er ook nog een aantal soorten in cultuur. Er zijn vaste planten maar er zijn ook soorten die eenjarig zijn. Wereldwijd zijn meer dan 500 soorten bekend. De plant komt van nature voor in Europa en wordt ook gebruikt in siertuinen. De plant wordt 60-120 cm lang en heeft eironde tot lancetvormige bladeren, die tegenoverstaand of in kransen van drie tot vier bladeren aan de stengel zitten. De bladeren zijn aan de voet dubbelgezaagd.
De bloemkleur is meestal blauw met een witachtige zweem, maar daarnaast zijn er ook een aantal witte en gekleurde soorten.
Veronica austriaca ssp. teucrium (brede ereprijs) heeft van mei tot juli lange, donkerblauwe bloemtrossen.
Veronica gentianoides (gentiaan ereprijs) kan een hoogte bereiken van 50 cm. De planten bloeien in mei en juni. De lichtblauwe bloemen hebben donkerblauwe nerven.
Veronica spicata ssp. spi-cata (aar ereprijs) heeft in juli en augustus intens blauwviolette, aarvormige bloeiwijzen. Van V. spicata bestaan ook rassen in andere kleuren: ‘Alba’ (wit, 40 cm),‘Baccarole’ (donkerroze, 50 cm),‘Rotfuchs’ (stralendroze, 40 cm),‘Heidekind’ (wijnrood, 20 cm) en ‘Blaufuchs’ (donkerblauw, 30 cm).
Veronica spicata ssp. incana (grijsbladige ereprijs) onderscheidt zich door de zilvergrijze bladeren, die sterk met de donkerblauwe bloemen contrasteren. Andere zilverbladige rassen van Vspicata zijn ‘Candidissima’ en ‘Silberteppich’, beide 30-40 cm hoog.
Veronica prostrata (liggende ereprijs) heeft als kenmerk liggende stengels met rechtopstaande, lichtblauwe bloemen. De planten worden tot 10 cm hoog en bloeien in mei en juni. Aan te bevelen rassen zijn Alba’ (wit), Rosea’ (roze), ‘Mrs Holt’ (dieproze) en ‘Spode Blue’ (donker blauw). De rassen zijn wat hoger.
Veronica repens heeft een kruipende groeiwijze met 5 cm hoge zoden van frisgroene bladeren. De witte, rozerode of blauwe bloemtrossen verschijnen in mei en juni. Deze soort is thuis op Corsica en kan in een koude winter bevriezen. Laat daarom enkele exemplaren in potten in de koude bak overwinteren.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar gezonde jonge planten met krachtige wortels. Neem planten in potten.
Laagblijvende ereprijs kan veelzijdig worden toegepast. Houd daarbij rekening met de hoogte en de groeiwijze. In een border met vaste planten, op een niet te vochtige standplaats, kunnen de hogere soorten en rassen een vast geraamte vormen. In de rotstuin gedijen de lage en met name de zodenvormende soorten uitstekend. Schalen en plantenbakken zijn geschikt voor alle soorten en rassen. Ze hebben vrij weinig water nodig.
Zon. Laagblijvende soorten ereprijs gedijen het beste in de volle zon. Brede ereprijs en gentiaan-ereprijs zijn ook bestand tegen een standplaats in de halfschaduw. Doorlatende grond, die middelzwaar is en geen overtollig water mag vasthouden.
Onderhoud
Bij aanhoudende droogte water geven. Uitgebloeide bloemen boven het eerste blad afsnijden.
Ziekten
De laagblijvende soorten en rassen ereprijs worden slechts zelden door ziekten en plagen aangetast. Een enkele keer kan op al te vochtige plaatsen of in een bijzonder natte winter wortelrot voorkomen, te herkennen aan verwelkende scheuten. Ernstig aangetaste planten verwijderen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox