Santolina / Heiligenbloem

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Santolina zoals de heiligenbloem officieel heet, kom je tegen van de Pyreneeën tot in Noordwest-Italië.


Heiligenbloemen behoren tot de Composietenfamilie en hebben licht tot diepgele, platronde, knoopvormige bloemhoofdjes in juli en augustus. Deze zitten op vertakte, nauwelijks bebladerde, lange stengels die boven de verhoutende struikjes uitgroeien. De zeer kleine, geveerde bladeren hebben uiteenlopende vormen en zijn donkergroen, grijsgroen of witviltig behaard en geuren aromatisch. De struikjes zonder bloemen doen aan cipressen denken.

Santolina chamaecyparissus wordt door deze gelijkenis ook cipressenkruid genoemd en verspreidt een opvallende geur. De bladeren zijn klein, lichtgrijs en vierdelig. De planten worden tot 50 cm hoog. In de zomerperiode bloeit deze sterk geurende plant met meestal gele, soms witte bloemhoofdjes. Deze missen de lintbloempjes en bestaan dus uitsluitend uit buisbloempjes (‘knoopjes’). De bloemhoofdjes staan alleen aan het eind van vrij lange dunne steeltjes. De bloei vindt plaats in juli-augustus.

Santolina chamaecyparissus var. lindavica bloeit zeer rijk en bereikt 20-40 cm hoogte. ‘Pretty Carol’ groeit compact en bloeit lichtgeel. De bloemen van ‘Lemon Queen’ zijn niet citroengeel, maar roomkleurig. Beide rassen worden 20-40 cm hoog

Santolina rosmarinifolia (ook nog verkrijgbaar als S. virens of S. viridis) heeft donkergroene, onbehaarde bladeren. De gele bloemen staan op 30-50 cm hoge, boogvormig opgaande stengels.

santolina heiligenbloem vaste plant met grijze bladeren


Plantvoorschriften
Koop in het voor- of najaar heiligenbloemen in potten.
Plant hem op een zeer zonnig en droge kalkrijke grond, goed doorlatende grond, zelfs gemengd met grind.
Natte voeten in de winter vermijden.

Santolina kan je als accentplant toepassen maar het mooiste effect krijg je door hem aan te planten in grote groepen of in plantvakken. Ook in de rotstuin is het een dankbare plant.
Kan ook als terrasplant in potten en bloembakken worden gebruikt.

Vaste planten met opvallende gele bloem met grijze bladeren

Onderhoud
Onder onze klimaatomstandigheden slechts beperkt winterhard. Ze dienen zeker de eerste winter te worden afgedekt met takken of bladeren. Kans op vorstschade bij strenge vorst is aanwezig. In dat geval in het voorjaar diep terug knippen.
Na de winter bijknippen om de plant in vorm en compact te houden en te verhinderen dat ze te houterig wordt of de planten na de bloei met eenderde terugsnijden voor een compacte groeiwijze
Heiligenbloemen zijn zeer goed bestand tegen droogte en hebben bovendien geen mest nodig.
Voor de vermeerdering in de zomer, ongeveer 5 cm lange scheuten zonder bloemen snijden en in vochtig zand laten wortelen

Ziekten
Heiligenbloemen zijn sterk en worden nauwelijks aangetast door ziekten en plagen. Tegen stilstaand water rond de wortels zijn ze echter niet bestand.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox