Rodgersia / Schout bij nacht (soort)


Door tuin.fr.gr



Rodgersia’s zijn in de tuin met enkele soorten en rassen vertegenwoordigd. Het gaat om imposante, hoog en breed groeiende bladverliezende vaste planten met grote, handvormig samengestelde, gerimpelde, diep geaderde bladeren op stengels, die uit dikke, kruipende wortelstokken voortkomen. De planten bloeien in juni en juli met aantrekkelijke, lange, licht overhangende pluimen. De kleuren variëren van wit, roze tot rood.
Rodgersia podophylla wordt 90-120 cm hoog. De vijfdelige bladeren glanzen licht en kunnen een doorsnee van 50 cm bereiken.Typerend zijn de bronskleur bij het uitlopen en de bruine haartjes. De lange bloempluimen zijn crèmekleurig. Bekende rassen zijn Pagode’, ‘Smaragd’ en ‘Rotlaub’. De jonge bladeren van de laatstgenoemde hebben een roodbruine tint.
Rodgersia pinnata bereikt dezelfde hoogte en heeft zes- tot negendelige bladeren en roodachtige stengels. De bloempluimen van de zuivere soort zijn rijk vertakt De stengels kunnen tot 1 m lang worden. ‘Alba’ bloeit zuiverwit, ‘Rubra’ dieprood en ‘Superba’ lichtroze. Deze laatste heeft in het najaar mooie, donkerrode zaaddozen.
Rodgersia aesculifolia kan 70-180 cm hoog worden en heeft zevendelige bladeren die aan kastanjebladeren doen denken. De bloemstengels met de witte pluimen worden 70-100 cm lang.
Rodgersia sambucifolia blijft met een hoogte van 60-90 cm het laagst. Deze soort heeft mooie, drie- tot vijfdelige bladeren en dichte, witte bloempluimen. ‘Rothaut’ valt op door de bruinrood uitlopende bladeren.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte jonge planten in potten
Plant rodgersia’s op een vochtige, halfbeschaduwde plaats met veel ruimte. In een halfbeschaduwde border met vaste planten hebben rodgersia’s een dominerende functie. Zet de planten in kleine groepen op de achtergrond. Aan de rand van groepen houtige gewassen vinden de planten de benodigde halfschaduw en bovendien beschutting tegen de wind. In de schaduw van muren en gevels heersen soortgelijke omstandigheden. Zet de planten zo, dat ze ’s middags enige schaduw krijgen. Aan de rand van een vijver zetten rodgersia’s duidelijke accenten. Hoe zonniger de standplaats is, hoe vochtiger de grond moet zijn.
Vochtige, humusrijke grond. Rodgersia’s hebben veel voedsel nodig
Onderhoud
Bemest de planten in het voorjaar met compost en beendermeel, zodat ze van voldoende voedingsstoffen worden voorzien.
Geef naar behoefte water. De grond moet ten minste 20 cm diep vochtig zijn. Een mulchlaag op de grond helpt het vocht vast te houden. Uitgebloeide bloempluimen verwijderen
Najaar. Snij in deze tijd de planten tot een handbreed terug. Vervolgens met bladeren afdekken.
In het voorjaar kan je oudere rodgersia’s vermeerderen. Haal daarvoor de planten uit de grond om ze te delen of om wortelstekken te snijden. Kweek deze op in afzonderlijke potten.
Ziekten
Directe straling van de zon of hevige wind veroorzaakt bruine bladranden of verdroogde, afgestorven delen op de bladeren. Bij watergebrek rollen bladeren en bloemen zich op of vallen af. Geef dan direct water.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox