Oxalis / Klaverzuring


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Oxalis / Klaverzuring


Veel van de Oxalis soorten worden gezien als vaste planten. Er zijn echter ook soorten die groeien vanuit een bol, knol of wortelstok.We kunnen ze in twee groepen verdelen: winterharde en niet winterharde. Over het algemeen zijn voorjaarsbloeiende bolgewassen die in het najaar geplant worden winterhard. De volgende soorten zijn winterhard:

  • Oxalis adenophylla,
  • Oxalis acetosella,
  • Oxalis enneaphylla,
  • Oxalis corniculata
  • Oxalis violacea

Bovendien bestaat er nog een rubricering, namelijk die van de bloeitijd. De echte voorjaarsbloeiers en de late voorjaarsbloeiers, gecombineerd met zomerbloeiers.

Planthoogte: 5 - 30 cm.
Deze plant is uitsluitend geschikt voor liefhebbers van een 'echte rotstuin', omdat ze nogal kieskeurig is qua verzorging, standplaats en grondsoort.
Plantvoorschriften algemeen
Plant de voorjaarsbloeiende Oxalis in het najaar in lichte, zandige en goed water doorlatende grond op een plek in de zon. In een natte winter kunnen de knollen of bollen rotten. Een afdekking met folie of bladeren of rijshout biedt bescherming bij vorst. Omdat de meeste soorten licht- tot zeer vorstgevoelig zijn, worden ze veel in potten geplant. Denk daarbij aan bodem bedekkende klavers in grote potten met zomerbloeiende bolbloemen. De verschillende soorten vragen in de tuin uiteenlopende standplaatsen. Witte klaverzuring geeft de voorkeur aan half beschaduwde tot beschaduwde plaatsen onder houtige gewassen en aan humusrijke, vochtige grond. De overige soorten houden eerder van zon. Ze worden dan ook veelal in rotstuinen geplant. Houd er echter rekening mee dat ze kalk slecht verdragen en beter op lichte, zandige gronden gedijen. Wie lange tijd deze klaverzuring in de tuin wil hebben, doet er goed aan een zandige grond als substraat aan te brengen.
Op humusrijke of kleiige grond verdwijnt de plant vaak al na één seizoen.
Plantdiepte: 3 - 5 cm - Plantafstand: 5 cm

Onderhoud & vermeerderen 

Afdekken in de winter: Dek de planten af met compost. In parkachtige tuinen is bladafval ook geschikt. Dit levert voedingsstoffen en houdt de grond vochtig. Alle soorten hebben een grote waterbehoefte. Bij langdurige droogte dus veel water geven.
In het najaar kunnen de grote pollen van ingewortelde planten opgegraven en gedeeld worden. Enkele soorten hebben de neiging te woekeren, doordat zij zichzelf sterk uitzaaien en daarmee als het ware onkruid worden. Verwijder daarom alle verwelkte bloemen voordat ze zaad kunnen ontwikkelen. Oxalis in pot verhuist in de winter naar een koele, doch vorstvrije plaats.

De bloemen hebben vijf kroonbladen en variëren in kleur van wit, roze, geel tot rood. De klaverachtige bladeren zijn groen, groen met purpur of purper/grijs en gedeeld in drie of meer blaadjes. Niet alleen de bloemen sluiten zich in de nacht en bij somber weer, maar veelal ook de bladeren.

Rotsplanten met bollen en knolgewassen
Oxalis adenophylla (foto) 
Is in het bijzonder geschikt voor een rotstuin, maar kan ook groeien op een beschutte plaats in een balkonbak. Het is een overblijvende plant, die alleen maar goed groeit in wat zandige humus. Op een plek in de volle zon of halfschaduw voelt deze klaverzuring zich prima thuis. Bladverliezend. De plant wordt tot tien centimeter hoog en tot twintig centimeter breed. De bladen bestaan uit twee twaalflobbig samengestelde bladen.
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox