De plant is zeer algemeen en te vinden op zonnige tot half beschaduwde plaatsen op natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure tot kalkrijke gronden langs sloten, greppels, kanalen, meren, poelen, beken, en rivieren. Ook in grasland, bermen, lichte loofbossen, vochtige struwelen, drassige kapvlakten, moerassen, vochtige ruigten en in vochtige duinen en heiden.
Grote kattenstaart vindt zijn oorsprong in de gematigde streken van Europa en Azië maar is gedurende de moderne tijd over vrijwel alle werelddelen verspreid.
Vaste plant. Winterhard / bladverliezend.
Met het blad wordt de plant ongeveer 40 cm hoog, in bloei 70 cm.
Breedte 60cm. Soms sterk woekerend.
Vormt diverse stengels vanuit een stevige wortelstok.
Kruidachtige, overblijvende plant met lancetvormige, middengroene tot grijsgroene bladeren en een polvormende habitus.
Bloeit van juni tot augustus. De purperpaarse bloemen staan in een mooie volle aar die tot 30cm lang kan worden.
De bloemen staan aan vierkante, behaarde stengels.
Bladeren verkleuren in de herfst.
Eén minpuntje... op natte grond kunnen ze gaan woekeren.
Heel geschikt om op vaas te zetten. Let er dan wel op, dat zelfs in afgesneden toestand kattenstaart veel water moet hebben.
Lythrum salicaria, de gewone of grote kattenstaart, bloeit in juli en augustus met 25 cm lange, aarvormige bloeiwijzen die zeer in trek zijn bij bijen en vlinders. Er is een aantal rassen verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Robert’ (karmijnrood, 60-80 cm), ‘Feuerkerze’ (stralendroze, 1,2-1,4 m), ‘Rakete’ (helderrood, 80 cm), ‘Stichflamme’ (rood, 1,2 m) en ‘Zigeunerblut’ (donkerrood, 1,2 m).
Lythrum virgatum komt minder vaak voor dan de gewone kattenstaart en is een plant voor liefhebbers. Ze bloeit van juni tot augustus in koele, rode tinten en houdt eveneens van vochtige grond. Enkele rassen zijn ‘Rose Queen’ (roze, 60 cm), ‘The Rocket’ (stralendroze, 80 cm) en ‘Rosy Gem’ (roze, 60 cm. Lythrum virgatum 'Dropmore Purple' bloeit met paarsroze bloeiaren.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar jonge planten die in potten zijn opgekweekt.
Zon tot halfschaduw. Een plaats met schaduw in de namiddag is ideaal. Niet kieskeurig.
Neemt voldoening met bijna elke groeiplaats. Ideaal is een voedselrijke en vochtige grond. Kattenstaart is gemakkelijk te verzorgen en gedijt ook nog in zeer zware grond, die zelfs af en toe onder water mag lopen.
Ze kunnen zelfs aangeplant worden in de moeraszone van de vijver (maximum 10 cm diep).
Plant voor een mooi resultaat 5 stuks per vierkante meter.
Onderhoud
Geef bij droogte royaal water. Verwijd er regelmatig uitgebloeide bloemen.
Oudere planten gaan onderaan sterk verhouten. Ze kunnen heel erg diep worden teruggesnoeid om te verjongen. Okt-nov-dec.
Zaait zichzelf uit. Indien u dit wil vermijden, uitgebloeide bloemen weg knippen.
Scheuren in het voorjaar of in de herfst.
De verhoute wortelstok kan in april worden gedeeld. Door iedere 3 jaar de plant te scheuren houdt u hem in goede conditie en zal de plant veel bloemen geven.
Ziekten
De bladvlekkenziekte veroorzaakt op de bladeren kleine, lichtbruine vlekken, veelal met een violetrode rand. De vlekken verdrogen. Op den duur vallen er gaten in het blad. Bij een ernstige aantasting sterven de bla
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in