Wederik (Lysimachia) is een geslacht van planten. De botanische naam Lysimachia is afgeleid van de Griekse veldheer Lysimachus. Volgens de overlevering zou hij de plant ontdekt hebben. In de regel gaat het om kruidachtige, meerjarige planten, soms ook treedt er verhouting op en spreken we van struiken.
De wederik is een vaste plant die houdt van een enigszins vochtige standplaats, maar stelt verder nauwelijks eisen. Van de wederik bestaan verschillende soorten.
Plantvoorschriften algemeen
De verschillende wederiksoorten kunnen op plaatsen die voldoende vochtig zijn veelzijdig worden toepast. Aan de waterkant is de puntwederik een goede keus. De kale randzones van pas aangelegde vijvers worden door Lysimachia nummularia snel overwoekerd.
Koop in het voor- of najaar gezonde wederikplanten met frisgroene bladeren in potten.
Halfschaduw tot zon. De wederik groeit het beste in de halfschaduw en wanneer ze voldoende water krijgt, ook in de zon. lysimachia nummularia gedijt zelfs in de schaduw. Voedselrijke grond die iets vochtig is.
Onderhoud
Wederik heeft veel vocht nodig. Geef bij droogte ruim water
Verjong hoge aren eens in de paar jaar door deling. Zet de jonge buitenste wortels van de plant terug in de grond en composteer het oude middengedeelte. Graaf delen met wortels uit om de plant te vermeerderen en zet ze terug in de grond.
Verder weinig onderhoud. Bijsnijden indien het blad te slordig oogt.
Lysimachia nummularia kan sterk woekeren. Maak een stabiele rand van metaal, plastic of beton om de groei in te perken.
Snij Lysimachia clethroides als snijbloem, wanneer de aren ongeveer voor de helft uit zijn.
Ziekten
De wederik is bijzonder robuust. Soms knagen snuit kevers, 1 cm grote, donkere kevers die ’s nachts actief zijn, halfronde kerven in de bladranden. De op engerlingen lijkende larven vreten de wortels aan; bij sterke aantasting verwelken de planten. Verzamel de diertjes in het donker en vernietig ze.
Lysimachia nummularia
Kruipt met lage, weinig vertakte scheuten. Aan de blad-knopen hiervan ontstaan wortels. Zij wordt maar 5 cm hoog. De diepgele, schaalvormige bloemen bloeien van mei tot juli in de bladoksels. Het ras ‘Aurea’ heeft gele bladeren.
Deze plant is zeer geschikt voor de watertuin om bijvoorbeeld de overgang van water naar land soepel te laten verlopen. Verlangt een zonnige tot licht beschaduwde plek, die vochthoudend tot vochtig mag zijn.
De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Alle, zuur, licht kalkrijk, neutraal, humusrijke goed doorlatende of minder gedraineerde grond, mag niet uitdrogen in zomer
Lysimachia punctata 'Alexander'
Wordt 60 tot 100 cm hoog en breidt zich uit door ondergrondse uitlopers. Haar grote, zachtgeurende, felgele bloemen zitten in groepjes bij elkaar in de bladoksels en vormen dichte pluimen. De bloeitijd loopt van juni tot augustus.
Lysimachia clethroides is een ongewone plant die 60 tot 70 cm hoog wordt. Haar bladeren worden in het najaar opvallend rood. De zuiverwitte, stervormige bloemen bloeien van juli tot september aan mooie, 25 tot 30 cm lange, aan de punt overhangende trossen. Ze doen denken aan eendekoppen en trekken vlinders aan.
Lysimachia ciliata
Is een opvallende verschijning in de plantenborder vanwege het donkerrode tot bruine blad in combinatie met lichtgele bloemen. De bloei valt in de periode juni-juli.
Wordt circa 90-100 cm hoog.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in