Ligularia / Kruiskruid (soort)


Door tuin.fr.gr



Ligularia is een geslacht van robuuste, ouderwetse, kruidachtige vaste planten binnen de zonnebloemfamilie.
Ligularia’s zijn meerjarige planten die brede pollen vormen met grote, stevige bladeren en met gele of oranje composietenbloemen op krachtige, donkere stelen. De volgende soorten en rassen zijn vrijwel overal verkrijgbaar.
Ligularia dentata heeft niervormige bladeren en oranjegele bloemen en blijft met slechts 1-1,2 m hoogte relatief laag. Bijzonder decoratief zijn de rassen met purperen bladeren, zoals ‘Moorblut’, ‘Othello’ en ‘Desdemona’. ‘Orange Queen’ en ‘Sommergold’ hebben groene bladeren
Ligularia x hessei heeft soortgelijke bladeren, maar kan een hoogte van 1,8 m bereiken. Mooi is het ras ‘Gregynog Gold’
Ligularia przewalskii maakt een elegante indruk met de handvormig gelobde bladeren en de hoge, slanke, aarvormige bloeiwijzen.
Ligularia stenocephala draagt eveneens hoge, losse bloemaren, maar onderscheidt zich door hartvormige, sterk getande bladeren. Zeer populair is het ras ‘The Rocket’.
 
Andere rassen hebben trosvormige bloeiwijzen en rondachtige bladeren. Aan te bevelen zijn ‘Weihenstephan’ en ‘Zepter’.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar compacte, jonge planten met gezonde bladeren.
Halfschaduw, ook zon. In volle zon hebben ligularia’s gelijkmatig vochtige grond nodig. Een vochtige grond die bij voorkeur veel humus of kleideeltjes bevat, is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van de plant.
Verrijk de grond met stalmest of met compost uit de tuin.
Planten kunnen heel lang op dezelfde plaats blijven staan en zaaien zich soms uit.
De geadviseerde plantafstand is 38 cm. (5-7 st. per m2.)
Ligularia’s kunt u gemakkelijk door zaad vermeerderen. Kiemtemperatuur 20°C. Maart-april of vanaf augustus in potten of zaaibakje in koude bak. Verspenen. Koeler opkweken. Oppotten. In het najaar uitplanten of overwinteren in pot.
Ter plekke zaaien vanaf juli-oktober. Kiemt langzaam. Alleen stevig aanvoelende zaden zaaien.
Onderhoud
Houd de planten goed vochtig, vooral in perioden met warm weer.
Snij in oktober de stengels enkele centimeters boven de grond af. Dek de planten af met bladeren. U kunt de hoge stengels met de zaadgroepen echter ook als decoratie laten staan.Wilt u zaad oogsten, laat dan ook enkele stengels staan, tot het zaad rijp is.
Vermeerderen: Het is aan te raden om in de herfst of in het voorjaar te delen om beter de oorspronkelijk eigenschappen en kleuren van de ouders te behouden
Ziekten
Pas wel op voor slakken. Die zijn werkelijk verzot op deze plant en het is zonde van die akelige gaten in het blad.
Ligularia’s kunnen bij nat voorjaarsweer door bladaaltjes worden aangetast. Er ontstaan dan geelbruine vlekken op de bladeren, die geleidelijk afsterven. Bestrijding is niet mogelijk. Aangetaste bladeren moeten worden verwijderd en vernietigd.

FOTO's - Ligularia dentata desdemona
Vaste plant. Winterhard. Hoogte met bloem tot 1.2m.
Opmerkelijk zijn de sierlijke grote niervormige tot hartvormige bladeren. De bladeren zijn roodbruin en ongeveer 60 cm. hoog.
De bloemkleur is oranjegeel en de bloeitijd is van ca. juli tot en met augustus.
Mooie architecturale planten.
Vormt een bossige wortelstok.
Ligularia, oftewel kruiskruid, is een indicatieplant. Dit houdt in dat de plant aangeeft wanneer de grond (te) droog is. Zijn bladeren zullen dan slap gaan hangen en het wordt tijd dat je de planten gaat besproeien.
            


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox