Eryngium / Kruisdistel (soort)


Door tuin.fr.gr



Kruisdistel is een geslacht uit de schermbloemenfamilie. Het geslacht kent circa 230 soorten. Het geslacht is zeer vormrijk, waardoor er slechts weinig algemene kenmerken zijn.
Kruisdistels zijn bescheiden vaste planten met bolvormige of cilindrische bloemhoofdjes, omgeven door een krans van schut bladeren, die al of niet gespleten zijn. De bloemen zitten aan de uiteinden van stijve stengels en zijn staalblauw, blauwviolet of zilvergrijs van kleur. Ze zijn vooral populair als droogbloemen. De vruchtzetting in het najaar is eveneens zeer aantrekkelijk. In gebieden met weinig sneeuw hebben de planten ook in de winter sierwaarde.
Slechts 40 cm hoog wordt Eryngium bourgatii met staalblauwe bloemhoofdjes en witgeaderde bladeren. Dezelfde hoogte bereikt Eryngium variifolium. Deze soort heeft witgemarmerde bladeren en grijsblauwe bloemhoofdjes met witte schutbladeren.
Eryngium alpinum, de alpendistel, wordt 60-80 cm hoog.
Bloeit met cilindrische bloemhoofden die omgeven zijn door blauwe omwindselbladeren. Juli / aug.
Van deze soort bestaan goede rassen, zoals de diepblauwe ‘Blue Star’ ‘Opal’ in een lila kleur en ‘Amethyst’ met zilver violette bloemhoofdjes. Prachtig is ook Eryngium x zabelii met grote bloemhoofdjes op vertakte stengels. Het ras ‘Violetta’ bloeit diep-violet, ‘Juwel’ staalblauw. Eryngium tricuspidatum heeft zilverachtige bloemhoofdjes.
Tot 1 m hoog kan Eryngium planum worden. De planten hebben sierlijke, hartvormige wortelbladeren en kleine, blauwe bloemen. Het ras ‘Argenteum’ is zilverachtig wit, terwijl ‘Blauer Zwerg’ diepblauw bloeit. Dit laatste ras valt door de geringe hoogte van 40-50 cm enigszins uit de toon.
Plantvoorschriften algemeen
Koop compacte, krachtige planten in diepe potten, waarin de lange penwortels voldoende ruimte hebben.
Zon. Kruisdistels moeten ten minste zes uur per dag in de volle zon staan om goed te kunnen gedijen. Doorlatende grond. In schrale tot matig voedselrijke, licht kalkhoudende grond vinden kruisdistels optimale omstandigheden.
Van zuivere soorten kunt u zaad winnen. Zaai dit direct binnenshuis, omdat de kiemkracht snel achteruitgaat.
Onderhoud
Jonge planten hebben in het begin bij droogte water nodig. Ondersteun planten die dreigen om te vallen.
In sneeuwrijke gebieden de planten in het late najaar op handbreedte terugsnijden. In de overige gebieden pas in het voorjaar inkorten.
In maart kunt u van ingewortelde kruisdistels wortelstekken snijden en binnenshuis voorkweken.
Kruisdistels die u wilt drogen, kunt u het beste in geopende toestand snijden. Na het snijden gaan de knoppen niet meer open.
Ziekten
Kruisdistels zijn gemakkelijk te verzorgen, maar ze zijn niet bestand tegen te veel vocht. In doornatte grond gaan de vlezige penwortels rotten.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox