Dendranthema / Chrysant (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dendranthema / Chrysant (soort)


Chrysanten behoren tot de oudste sierplanten. Al meer dan 2000 jaar geleden werden ze in China gekweekt. Ze kwamen in de 8e eeuw naar Japan en duizend jaar later naar Europa. Er zijn meer dan 5000 rassen, waartoe ook talloze snijbloemen worden gerekend die in kassen worden geteeld. De bloemen zijn enkelvoudig, halfgevuld of gevuld en bloeien in alle kleuren, behalve in blauw. Na een grondige herziening van het geslacht Chrysanthemum behoren veel bekende soorten en rassen nu tot het geslacht Dendranthema. Voor de tuin komen vooral drie groepen in aanmerking.
Dendranthema Indicum Groep is de grootste groep, waartoe winterharde tuinplanten en vorstgevoelige potplanten behoren. Ze bereiken een hoogte van 40-100 cm en hebben doorgaans enkelvoudige of halfgevulde bloemen.

Dendranthema Koreanum Groep bestaat uit planten met enkelvoudige of halfgevulde, winterharde bloemen op lange stengels. In de laatste jaren zijn ook gevuld-bloemige rassen ontwikkeld.
 
Dendranthema Rubellum Groep telt planten die 60-80 cm hoog worden, vertakt groeien, rijk bloeien en winterhard zijn.
Dendranthema rubellum 'Clara Curtis'
 
Winterhard - Bladverliezend.
 Is een prachtige herfstchrysant voor de border.
 Bloeit van september tot oktober met enkelbloemige roze bloemen die verschijnen op 60-80 cm hoge stengels. Bladeren opvallend diep ingesneden en grijsgroen gekleurd. Het zijn sterk groeiende planten die ruige pollen vormen. Op de juiste standplaats heeft ´Clara Curtis´ sterke stengels.

Plantvoorschriften algemeen
Deze chrysant verlangt een diep, losgemaakte kalkrijke grond en een plaatsje in de volle zon. Aantal per m² 6 à 9
Meestal kan je deze plantjes aankopen in sept/okt of maart/april.
In een border met vaste planten passen ze uitstekend bij andere najaarsbloeiers en bij grassen. Een muur of schutting geeft de planten de nodige beschutting. Tegen de achtergrond van houtige gewassen als altijd groen decor of met mooie najaarskleuren, komen de bloemen bijzonder mooi uit
Onderhoud
Wanneer in juni de stengels 40cm hoog zijn kort u ze met de helft terug voor een bossiger groei. Doe dit elk jaar.
Zet tezelfdertijd een ringvormige steun ter hoogte van de afgesneden stengels.
Geef ze ook de hele zomer lang water in droge periodes, maar let er op dat de bladeren niet nat worden. Als u echter te veel water geeft, vergelen de bladeren en sterven ze af. Watergebrek daarentegen leidt tot verhoute stengels en bladval, die van onderen begint.
Niet teveel bemesten, andere groeien ze te hoog met slappe stengels.
Wanneer de bloemen zwart zijn geworden van de koude, snij je de plant boven de grond af en dek ze af met een schep compost.
Een lichte bedekking tijdens de winter is raadzaam.
Ziekten
Chrysanten kunnen door tripsen worden aangetast. De bladeren lijken dan zilver gespikkeld, de bloemen verkleuren, worden bruin of krijgen misvormingen. Houd preventief de grond vochtig en breng mulch aan. Aangetaste delen vernietigen. Desnoods spuiten met een middel op basis van pyrethrum.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox