Cerastium / Hoornbloem (soort)


Door tuin.fr.gr



Het geslacht Hoornbloem behoort tot de Anjerfamilie en telt ongeveer 200 soorten. De soorten worden bijna over de gehele wereld aangetroffen, maar de grootste concentratie soorten komen voor in gematigde regionen op het noordelijk halfrond.
Hoornbloemen voelen zich thuis op stenige plaatsen en gedijen daardoor eveneens goed in droge grond. De zoden van de licht- tot zilvergrijze, spitse bladeren zijn ook buiten het bloeiseizoen zeer aantrekkelijk. De talrijke kleine, witte, sterachtige en licht trechtervormige bloemen verschijnen in mei en juni en glanzen in de volle zon bijzonder mooi. Voor de tuin zijn met name twee soorten bijzonder geschikt.
Vaste planten - Meerjarig - Winterhard - Bloeiperiode: mei/juni.
Het blad van de hoornbloem verschijnt vroeg in de lente. Het loof is vrij dicht. Dit zorgt ervoor dat onkruid geen kans krijgt.
Cerastium biebersteinii is een uitgesproken snelle groeier en vormt in korte tijd dichte tapijten van grijsviltig behaarde bladeren. Zonder ingrijpen overwoekeren de planten in de loop van enkele jaren alle niet zo snel groeiende planten in de buurt.
Cerastium tomentosum groeit veel minder snel en ook gedrongener. De spitse bladeren zijn witviltig behaard.
De plant wordt ongeveer 20 cm hoog en kan enorm uitgroeien in de breedte, tot wel 1,5 m.
Nog compacter en daarom zeer aan te bevelen is ook de fraaie variëteit Cerastium tomentosum var. columnae.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar of in het vroege najaar compacte, jonge planten in potten
Vooraan in bedden en op hete droge helling of rotstuin.
De plant staat graag op een warme plek in de volle zon. Hij doet het goed op een droge, goed gedraineerde normale tot zure grond.
Houdt voor het planten aan een hoeveelheid van 7 planten per vierkante meter.
Het is een sterke plant die behoorlijk andere planten kan overwoekeren. Als de grond te rijk aan meststoffen is, dan woekert deze plant nog harder en wordt hij er niet mooier op.
Onderhoud
Weinig onderhoud.
Zomer: Heeft na worteling weinig water nodig, wel bij aanhoudende droogte. Rot in hete vochtige bedden.
Snij uitgebloeide scheuten met eenderde of eenvierde terug. Dit leidt tot een compacte groei en een uitbundige bloei.
In herfst of begin lente oudere hoornbloemen door deling vermeerderen. Graaf de planten uit en trek ze voorzichtig uit elkaar.
Een Cerastium tomentosum snoeien is meestal een kwestie van de lange stengels afknippen na de bloei.
Ziekten
In de loop der jaren kunnen hoornbloemen kaal worden. De planten hebben dan alleen zeer lange, dunne scheuten met weinig bloemen. Snij dergelijke planten direct na de bloei fors terug en geef organisch minerale volledige mest. U zult zien dat uw hoornbloemen daarna weer weelderig groeien en bloeien.
Wortelrot

FOTO: Cerastium tomentosum / Viltige Hoornbloem


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox