ASPHODELINE / GELE AFFODIL


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij ASPHODELINE / GELE AFFODIL


Vaste plant. Bloei: mei-juli. Hoogte tot 1.25m met bloem.
Asphodeline is een plantengeslacht uit de Leliefamilie en afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en Klein-Azië. De planten groeien er op zonnige plaatsen in stenige, doorlatende, droge maar voedselrijke grond. In de tuin zijn ze dankbaar voor een standplaats met soortgelijke condities.
De planten vormen dichte pollen van 25-30 cm lange, blauwgroene, gras- tot look achtige bladeren. De krachtige, lange bloemstengels zijn eveneens tot bovenaan met bladeren begroeid.
De gele bloemen verschijnen, afhankelijk van de soort, van mei tot juli. Ze zijn vrij groot, stervormig en zitten in dichte trossen aan de uiteinden van de stengels. Meestal gaan enkele boven elkaar staande knoppen tegelijk open. Na de bloei ontstaan de mooie vruchtgroepen met bolvormige zaden. Deze kunnen worden gedroogd en staan mooi in de vaas.
Asphodeline lutea wordt gele affodil genoemd en is bij tuinliefhebbers beter bekend dan A. liburnica. De planten worden tot 1 m hoog en ontwikkelen korte uitlopers. De blauwgroene, smalle bladeren zijn driehoekig. De planten bloeien in mei en juni met heldergele bloemen in onvertakte, knotsvormige trossen.
Er bestaat ook een witte variant met de naam Asphodelus.  
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar in het tuincentrum of bij een speciale kwekerij jonge planten in potten.
Zon. Asphodelines geven de voorkeur aan een warme, beschutte standplaats in de volle zon, net als in de gebieden van herkomst. Doorlatende, voedselrijke grond, die ook stenig mag zijn.
Onderhoud - vermeerderen
Bij aanhoudende droogte de planten royaal water geven.
Voorjaar: Oudere planten kunt u nu opgraven en delen. De delen moeten direct weer worden geplant. Wilt u zaaien, doe dit dan in een kistje met zaaiaarde. Met aarde afdekken en in de koude bak zetten. Na het kiemen in potten van 8 cm verspenen en op een warme plaats in de tuin verder opkweken.
ziekten
Bladaaltjes kunnen soms gevaar op leveren. Ze veroorzaken gele of bruine strepen op de bladeren, die begrensd zijn door de nerven. De bladeren sterven ten slotte af.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox