Met de start van de lente komt de natuur tot leven en bloeit de prachtige pinksterbloem op. Deze vrolijke weideplant met haar kenmerkende lila kleur kondigt het nieuwe seizoen aan en brengt kleur en nieuw leven in het landschap.
Wist je dat de naam van de pinksterbloem eigenlijk misleidend is? In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de bloem niet vernoemd naar Pinksteren. Eigenlijk zou de bloem "pinkenbloem" moeten heten, afgeleid van het woord "pinken", wat verwijst naar jonge koeien. Deze koeien mochten al vroeg in het voorjaar de wei in, iets eerder dan de melkgevende koeien, en dit gebeurde traditioneel wanneer de pinkenbloemen bloeiden
De lente begint te stralen met de prachtige pinksterbloem
De pinksterbloem is een inheemse plant die in het voorjaar prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen produceert. Het is een inheemse plant die typerend is voor vochtige gebieden. In zeer natte omgevingen heeft de pinksterbloem zich op een unieke manier aangepast. De deelblaadjes hebben korte stelen en beginnen al wortels te vormen terwijl ze nog aan de plant vastzitten. Wanneer ze van de plant afvallen, kunnen ze uitgroeien tot nieuwe planten.
Maak kennis met onze lijst inheemse vaste planten voor de tuin
Tussen pinksterbloemen en Oranje-tipjes
Deze graslandplant heeft wat met het oranjetipje, een witte vlinder met oranje vleugelpunten. Zodra de pinksterbloem bloeit, is ook het oranjetipje present om er haar eitjes op af te zetten. Deze 4,5 centimeter grote vlinder is een echte voorjaarsvlinder. Hij fladdert van april tot juni tussen de pinksterbloemen en het mannetje is gemakkelijk te herkennen door zijn feloranje voorvleugels. De rups van deze vlinder doet zich te goed aan de voedselrijke zaaddoosjes (hauwtjes) van de Pinksterbloem.
Spuug op of nabij de pinksterbloemen
De Pinksterbloem wordt ook wel Schuimkruid genoemd, omdat het een favoriete verblijfplaats is van een diertje dat in zijn eigen schuim leeft. Koekoeksspuug is de naam van het schuimnest van veel soorten cicaden. Het zijn altijd de nimfen die een schuimnest maken. Het schuimnest bestaat uit door de cicade uitgezogen plantensap dat na te zijn uitgescheiden wordt opgeklopt tot een schuimnest. Het nest beschermt de cicade tegen vijanden, parasieten, straling en uitdroging. Als de cicade wordt verplaatst, bijvoorbeeld door uitspoeling na een regenbui, wordt een nieuw nest gemaakt.
Pinksterbloemen zijn echte vitaminebommetjes.
De bladeren werden vroeger gegeten vanwege het hoge vitamine c gehalte. Daarnaast bevatten ze ook veel vitamine B, E en K. De pinksterbloem is goed voor allerlei klachten deze eetbare wilde plant heeft namelijk een sterk zuiverende werking. Hij is antibacterieel en kramp opheffend, prikkelt de stofwisseling, is vocht afdrijvend en helpt goed tegen blaas- en nierklachten.
Kortom, de Pinksterbloem en het Oranjetipje zijn niet alleen mooie en fascinerende creaties van de natuur, maar hebben ook gezonde eigenschappen die bijdragen aan ons welzijn en het behoud van ons ecosysteem. Laten we deze prachtige plant en vlinder koesteren en beschermen, zodat we nog lang van hun schoonheid en waarde kunnen genieten.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in