Alpenaster (Aster Alpinus)

20 Oct 2019 in Vaste planten

Door Kim

Afbeelding bij Alpenaster (Aster Alpinus)


Rotstuinplant, met kleurige violetblauwe bloemen.

Alpenaster is een plant die, zoals de naam al zegt, van oorsprong uit de Alpen komt. Hierdoor kan hij zeer goed in rotsachtige gebieden groeien. Ook kan hij gebruikt worden om muurtjes op te vullen of tussen stenen geplaatst worden.

De laagblijvende Alpenaster leeft kort. Om te voorkomen dat je gaten krijgt, moet je hem tijdig handmatig uitzaaien. Het liefst staat deze plant op een zonnige tot lichtbeschaduwde plek op een vochtige grond. Alpenaster is zeer winterhard en lokt vlinders en bijen naar jouw tuin. De bloemen zijn vergelijkbaar met die van een margriet en zijn paarsblauw van kleur.

Alpenaster bloeit in de maanden mei en juni.

Standplaats van Alpenaster

Alpenaster groeit het liefst op een droge, stenige bodem. Zorg voor een plekje in de zon of voor gefilterd zonlicht. Kan ook in stedelijke gebieden staan. 

Verzorging en toepassing van Alpenaster

Alpenaster is helaas gevoelig voor ziekten als meeldauw of bladluis. Waak hiervoor! Alpenaster is met zijn geringe hoogte ideal voorop het balkon of in een pot. Ook zou Alpenaster  mooi staan in een rotstuin. Na de bloei kun je Alpenaster van een snoeibeurt voorzien. Knip dode takken dan weg.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Leonora Avatar

Leonora 1 jaar geleden
Wat is de beste zaaitijd voor de Alpenaster (Ik heb zaden van de Happy End die in mei en juni bloeit)


Tuindingen Avatar

Tuindingen 1 jaar geleden
hallo Leonora

Je kunt deze zaden onder glas voorzaaien in de maanden maart en april. Dit heeft de voorkeur. Ook kun je direct in de volle grond zaaien. Dit doe je in de maanden mei en juni, vanaf de IJsheiligen. De beste temperatuur voor de zaden om te ontkiemen is ongeveer 18 graden. Het aantal kiemdagen ligt rond de 21 dagen.


Leonora Avatar

Leonora 1 jaar geleden
Hartelijk dank voor alle info.


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox