Hoe herken je Emelten en Engerlingen?


Door Tuindingen

Afbeelding bij Hoe herken je Emelten en Engerlingen?


Wat Zijn Emelten en Engerlingen?

Je tuin kan soms vreemde problemen vertonen, en het kan best lastig zijn om precies uit te vogelen wat er aan de hand is. Misschien heb je wel eens gehoord van emelten en engerlingen, maar wat zijn dat nou eigenlijk? Laten we dit op een eenvoudige manier uitleggen, zodat je precies weet waar je mee te maken hebt en hoe je het aanpakt!

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. Ze worden geboren uit de eieren van deze muggen, die je misschien wel eens hebt zien rondfladderen in je tuin.

emelten-langpootmug larven

Hoe zien emelten eruit?

Emelten hebben een C-vormige houding en zijn vaak grijs of groenachtig van kleur. Ze zijn vrij klein, maar kunnen toch flink wat schade aanrichten. Ze worden ongeveer 1 tot 2 cm lang, wat ze groot genoeg maakt om zichtbaar te worden als je de grond een beetje omwoelt.

Emelten-hoe-zien-ze-eruit-herkennen

Waar zitten emelten?

Ze leven net onder het bodemoppervlak, meestal in de buurt van de wortels van je planten. Daar knabbelen ze vrolijk aan de wortels, wat kan leiden tot verwelking of slechte groei van je planten.

Hoe kun je merken dat je emelten hebt?

Let op de symptomen: als je planten er slecht uitzien, met bruine of verwelkte bladeren, kan dit een teken zijn dat er emelten aan de wortels zitten. Soms zie je ook ongeregeld gras of plekken waar het gras uitvalt.

Wat zijn Engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van kevers zoals de roestkever en de junikever. Ze worden geboren uit de eieren van deze kevers en leven een tijdje onder de grond voordat ze zich tot volwassen kevers ontwikkelen.
engerlingen-larve-van-de-meikever

Hoe zien Engerlingen eruit?

Ze zijn wit en hebben een bruine kop. Ze hebben een beetje een dikke en gekromde vorm, wat ze makkelijk te herkennen maakt. Engerlingen kunnen tot zo’n 4 cm lang worden.

Engerlingen-voorbeeld-uiterlijke-kenmerken

Waar zitten Engerlingen?

Ze verblijven meestal dieper in de grond dan emelten. Ze verstoppen zich onder de oppervlakte en voeden zich met de wortels van je gras en andere tuinplanten. Dit kan resulteren in bruin gras of verwelkte planten.

Hoe kun je merken dat je Engerlingen hebt?

Als je gras uitvalt of er kale plekken in je tuin verschijnen, kan dat een teken zijn van engerlingen. Ook hier kun je door de grond voorzichtig op te graven, de larven vinden.

Wanneer ervaar je de meeste schade door Emelten en Engerlingen?

gazonschade - emelten - engerlingen- symptonen - herkennen -bestrijden

1. Tijdstip schade door emelten: lente en zomer

De meeste schade door emelten wordt zichtbaar in de lente en zomer, voornamelijk vanaf eind april tot en met juli. Dit komt omdat de emelten in deze periode actief op zoek zijn naar voedsel en zich verder ontwikkelen.

Hoe zichtbaar?

Symptomen: De eerste tekenen van schade zijn vaak verwelkte grasmatten en gele of bruine bladeren bij planten. Gras kan gemakkelijk uit de grond komen door de wortelschade, en je kunt ook zien dat grasplukken loskomen of dat er kale plekken ontstaan.

Periodes van activiteit: Emelten zijn vooral actief tijdens vochtige periodes en bij een zachte bodem. Ze zijn het meest actief bij koelere temperaturen en vochtig weer, wat het voorjaar en het vroege zomerseizoen de ideale omstandigheden maakt voor hun activiteiten.

Tijdstip van de schade door engerlingen late zomer en herfst

Engerlingen veroorzaken de meeste schade in de late zomer en herfst, vooral van augustus tot en met oktober. Dit is de periode waarin de larven zich voorbereiden om de bodem in te gaan om te overwinteren.

Hoe zichtbaar?

Symptomen: Je zult zien dat gras in je tuin bruiner wordt en het gras kan gemakkelijk uit de grond trekken. Schade aan gras door engerlingen is vaak uitgebreider en kan leiden tot grote kale plekken in je gazon.

Periodes van activiteit: Engerlingen bevinden zich dieper in de grond maar zijn het meest actief aan de oppervlakte tijdens de late zomer en herfst. Dit is ook het moment waarop ze hun energie verzamelen voor de winter.

Actieve bestrijdingsmaatregelen: Nematoden als jouw geheime wapen

Laten we beginnen met een van de meest effectieve manieren om emelten en engerlingen op een natuurlijke manier te bestrijden: nematoden. Maar wat zijn nematoden precies en hoe gebruik je ze?

Wat zijn nematoden?

Nematoden zijn microscopische wormen die van nature leven in de bodem. Ze komen in veel verschillende soorten voor, maar sommige zijn speciaal getraind om schadelijke larven, zoals emelten en engerlingen, aan te pakken. Denk aan nematoden als de kleine soldaatjes van je tuin, die een belangrijke rol spelen in de strijd tegen ongewenste plagen.

Wanneer en hoe gebruik je nematoden/aaltjes tegen Emelten

Lente en zomer: In het voorjaar, zodra de bodem wat warmer begint te worden, kun je beginnen met het toepassen van nematoden om emelten te bestrijden. Dit is meestal van april tot en met juli.

Hoe aan te pakken: Meng de nematoden met water volgens de instructies op de verpakking en verspreid het mengsel gelijkmatig over het bodemoppervlak. Je kunt dit het beste doen op een bewolkte dag of in de avond, om te voorkomen dat de zon de nematoden uit de bodem droogt.

Waarom dan? In de lente en vroege zomer zijn emelten het actiefst en beginnen ze hun schadelijke werk. Nematoden zullen de emelten in hun larvenfase aanvallen, zodat je de schade kunt beperken voordat het probleem erger wordt.

Wanneer en hoe gebruik je nematoden/aaltjes tegen Engerlingen

Late zomer en herfst: Later in het seizoen, van augustus tot en met oktober, moet je nematoden toepassen tegen engerlingen.

Hoe aan te pakken: Ook hier meng je de nematoden met water en verspreid je het over de bodem, vooral op plekken waar je schade aan het gras ziet. Net als in de lente, is de avond of een bewolkte dag ideaal om te zorgen dat de nematoden goed in de grond kunnen trekken.

Waarom dan? Engerlingen voeden zich intensief met de wortels van je planten in de late zomer en herfst. Door nematoden toe te passen tijdens deze periode, kun je de larven bestrijden voordat ze de winter ingaan.

Extra tips voor het gebruik van nematoden

Wateren: Na het aanbrengen van de nematoden, zorg ervoor dat je de grond goed bewaterd houdt. Dit helpt de nematoden om hun weg te vinden naar de emelten en engerlingen in de bodem.

Controleer de verpakking: Let goed op de instructies van de nematoden, aangezien elke soort verschillende behoeften en toepassingsmethoden kan hebben.

Indicatie van de kosten voor nematoden afhankelijk van de grote van je tuin

 • Bij een tuin van 50 m² betaal je ongeveer €5,00 tot €10,00 voor nematoden. 
 • Bij een oppervlakte van 100 m² liggen de kosten tussen de €10,00 en €20,00.
 • Voor een tuin van 250 m² bedragen de kosten ongeveer €25,00 tot €50,00.
 • Heb je een tuin van 500 m², dan moet je rekening houden met €50,00 tot €100,00.
 • Voor een grote tuin van 1000 m² kun je verwachten €100,00 tot €200,00 uit te geven aan nematoden.
 • **Nematoden zijn meestal goed verkrijgbaar bij tuincentra, online winkels, en gespecialiseerde tuinwebshops. Zorg ervoor dat je de juiste soort nematoden kiest voor het type larven dat je wilt bestrijden.

  Versterk je planten tegen emelten en engerlingen door te mulchen en compost te gebruiken in het najaar

  Het najaar is een cruciale tijd om je tuin voor te bereiden op de winter en het volgende groeiseizoen. Door te mulchen en compost te gebruiken, kun je je planten versterken en de gezondheid van je bodem verbeteren, wat ook helpt bij het bestrijden van plagen zoals emelten en engerlingen.

  Wat is mulchen?

  Mulchen is het bedekken van de bodem rond je planten met een laag organisch materiaal, zoals bladeren, stro, houtsnippers of compost. Deze laag biedt meerdere voordelen:

  • Vocht vasthouden: Mulch helpt de bodem vocht vast te houden, waardoor de bodemstructuur verbetert en de planten gezonder worden, wat minder aantrekkelijk is voor plagen.
  • Onkruid onderdrukken: Minder onkruid betekent minder concurrentie voor voedingsstoffen, waardoor je planten sterker worden en beter bestand zijn tegen emelten en engerlingen.
  • Bodemtemperatuur reguleren: Bescherming tegen extreme temperaturen helpt planten beter te groeien en hun weerstand tegen plagen te verhogen.
  • Bodemstructuur verbeteren: Het organisch materiaal dat afbreekt, voedt de bodem en creëert een omgeving die minder aantrekkelijk is voor plagen.

  Waarom compost gebruiken?

  Compost is afgebroken organisch materiaal rijk aan voedingsstoffen en micro-organismen. Het toevoegen van compost heeft voordelen die direct bijdragen aan het bestrijden van plagen:

  • Voedingsstoffen toevoegen: Gezonde, goed gevoede planten zijn beter bestand tegen aanvallen van emelten en engerlingen.
  • Bodemstructuur verbeteren: Een betere bodemstructuur betekent gezondere wortelsystemen, die minder vatbaar zijn voor schade door larven.
  • Microbieel leven stimuleren: Een rijke microbiële bodemomgeving maakt het moeilijker voor plagen om zich te vestigen en te overleven.
  • pH-balans stabiliseren: Een evenwichtige pH zorgt voor sterkere planten die minder aantrekkelijk zijn voor emelten en engerlingen.

  Door deze maatregelen te nemen, versterk je je planten en bodem, waardoor je tuin minder aantrekkelijk wordt voor plagen zoals emelten en engerlingen. Hiermee zorg je voor een gezonde, bloeiende tuin het hele jaar door.


  0
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Afbeelding bij Akkervarkens voor natuurlijk onderhoud en bestrijding moeilijk beheersbare onkruidsoorten.
  Natuurlijk bestrijden

  Akkervarkens voor natuurlijk onderhoud en bestrijding moeilijk beheersbare onkruidsoorten.

  Als je het gaat maaien, blijft de wortel staan en groeit verder en ook het maaisel kan weer een nieuwe plant vormen. Akkervarkens beginnen bovenaan en gaan door tot de wortel.


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Wat kun je doen tegen fruitvliegjes - Handige tip
  Natuurlijk bestrijden

  Wat kun je doen tegen fruitvliegjes - Handige tip

  Waar komen al die fruitvliegjes vandaan en hoe bestrijd ik fruitvliegjes in huis. ( tips om je huis fruitvlieg vrij te krijgen en houden)


  Door Tuindingen

  Afbeelding bij Hoe de steenmarter op afstand houden?
  Natuurlijk bestrijden

  Hoe de steenmarter op afstand houden?

  Van geurtjes tot piepkastjes, van spray tot hondenhaar: de suggesties gaan alle kanten op. Wat is jouw gouden tip?


  Door Tuindingen

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox