Hoe de steenmarter op afstand houden?

06 Aug 2022 in Natuurlijk bestrijden

Door Tuindingen

Afbeelding bij Hoe de steenmarter op afstand houden?


Weinig dieren in Nederland die zo’n imagoprobleem hebben als steenmarters. Ze knagen de kabels van je auto kapot, mollen het isolatiemateriaal op zolder.

Hoe de steenmarter op afstand houden?

Van geurtjes tot piepkastjes, van spray tot hondenhaar: de suggesties gaan alle kanten op. Wat is jouw gouden tip?

De steenmarter is een marterachtige en familie van de otter, de das, de boommarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel. Hij heeft het formaat van een huiskat maar dan met veel kortere poten. Door zijn grote aanpassingsvermogen komt hij in vrijwel alle leefgebieden voor, maar de laatste jaren wordt hij steeds meer gezien in bewoonde gebieden. Hier veroorzaken ze soms overlast door stank of geluid in de vorm van gekrab en gestommel. Ook willen ze nog wel eens onder motorkappen van auto’s kruipen om een slaapplek te maken. Soms knagen ze daarbij de bedrading kapot.

steenmarter op afstand houden verjagen

Wet Natuurbescherming steenmarters

De steenmarter is in Nederland beschermd door de Wet Natuurbescherming. Deze wet beschermt de in het wild voorkomende diersoorten en plantensoorten. De regels in de Wet Natuurbescherming gaan onder andere over omgang met de steenmarter in het geval van een ruimtelijke ingreep (zoals sloop) en het verhelpen van overlast.

De steenmarter mag niet worden gedood, verwond, gevangen of daartoe opgespoord, opzettelijk verontrust of in bezit gehouden worden. Ook staat in de wet dat de vaste rust- of verblijfplaatsen niet vernield of verstoord mogen worden. Om overlast op te lossen of bij sloop van een pand waar een steenmarter in huist, is een ontheffing nodig. Een ontheffing kan worden afgegeven door de provincie.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Natuurlijk bestrijden

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes - Handige tip

Waar komen al die fruitvliegjes vandaan en hoe bestrijd ik fruitvliegjes in huis. ( tips om je huis fruitvlieg vrij te krijgen en houden)


Door Tuindingen

Natuurlijk bestrijden

Hoe de steenmarter op afstand houden?

Van geurtjes tot piepkastjes, van spray tot hondenhaar: de suggesties gaan alle kanten op. Wat is jouw gouden tip?


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox