De komkommer

06 Aug 2023 in Moestuinieren
Afbeelding bij De komkommer


Intro Komkommertijd

Na mijn bijdrage inzake de courgette en wat je er nog meer mee kon, een vraag mogen ontvangen of ik ook zoveel gerechten kende voor komkommer. Ook zo’n geweldig zomerproduct. Evenals de tomaat dus wie weet wordt het een drieluik, vierluik, met de paprika ook nog niet te vergeten. Beloof niets maar je weet maar nooit.
Ik heb toen geantwoord dat ik eens zou gaan snuffelen bij van Puffelen, mijn eigen archief en wat kookboeken etc. Medio juli op dit moment en de oogsttijd van de komkommer is weer aangebroken. De zogeheten komkommertijd. Dus regelmatig komkommer op tafel, maar wat kan je nou allemaal bereiden van die vaak enorme oogst van die groene gezonde rakkers..

Is die gezond, die groene rakker of niet?

Eigenlijk een overbodige, retorische vraag want echt alle groenten en dan zeker rauw zoals je de komkommer vaak eet zijn (super) gezond. Wist je dat als je 250 gram komkommer eet dan heb je al 20% van de ADH vitamine K en dan ook nog vitamine B en C,. Naast kalium bevat de komkommer tevens de mineralen fosfor foliumzuur, koper en magnesium. Deze groene rakker bestaat voor 95% uit water en is vocht afdrijvend, dagelijks nuttigen reinigt je lichaam. Heb je een wat moeilijkere stoelgang dan kan de komkommer mits met schil verorberd, die obstipatie tegen gaan. Komkommer met schil bevat namelijk redelijk bevat redelijk wat vezels , die dan weer een optimale darmwerking sponsoren en doordat zoals al vermelde de komkommer voornamelijk uit water bestaat wordt je ontlasting ook nog zachter en soepeler.

Voedzame teelt uit eigen moestuin

Dan de voedingswaarde: per 100 gram krijg je met de komkommer 13 Kcal, 0,4 gram vet waarvan 0,1 verzadigd, 1,3 gram koolhydraat, 1 gram eiwit en 0,6 gram vezels binnen.

Moestuinieren, Komkommerplant, Groentetuin, Tuinieren, Gezonde recepten, Duurzame landbouw, Biologisch tuinieren, Eetbare tuin, Zelfvoorziening, Seizoensgebonden groenten

Oorsprong komkommers

De oorsprong van de komkommer is onbekend, de meest gangbare theorie is dat die uit de buurt van India, de vlaktes onderaan de Himalaya komt. Daarna is dit gewas op de een of andere manier, waarschijnlijk door handels routes via Egypte in Afrika tot ontwikkeling gekomen. Verschijningsvorm van deze vrucht is wit, wat geelachtig tot groen en je hebt zowel de lange rechte, kromme tot mini en zelfs bolkomkommers. Het vruchtvlees is meestal wat lichtgroen, wit of groenachtig. Zeker de oudere rassen kunnen wat bitter zijn, bij de meeste varianten heden ten dage is dat bittere er uit gekweekt door menselijke selectie.

Wat kan je er allemaal mee doen als gerecht

  • Waarschijnlijk de meest bekende. De salade, geraspt, gesneden met een dressing. En wel of niet in combinatie met een andere rauwe groente of fruit of afgekoelde gekookte. Bijvoorbeeld: wortel, appel, peer, knolselderij, venkel, pastinaak, sperzieboon. Ook gedroogd fruit kan er prima bij.
  • De mediterrane variant de Griekse komkommer tomaat salade met wat olijfolie en wijnazijn als dressing. Je kan de salade aanvullen. dresseren met een fijn gesnipperd rauw uitje en wat gedroogde zonnebloem-, pijnboom-, meloen-, pompoenpitten.
  • Spaghettini van komkommer. Van een te veel aan komkommers kan je ook een prima en koude spaghetti schotel maken met bijvoorbeeld een peer ook in sliertjes. Als dressing wat olijfolie peper en zout naar smaak.
  • Wil je de koude(maaltijd) pasta salade wat zoeter meng er dan wat gewelde rozijnen door heen. Voor een wat uitgebreidere maaltijd salade kan je er ook afgekoelde stukjes gegrilde, of vis, (vis uit blik) of gevogelte doorheen mengen. Wil je vegetarisch, veganistisch dan kan je in plaats van de vis of gevogelte ook wat gebakken afgekoelde champignons toevoegen. Ook lekker hierbij zijn bijvoorbeeld zoete aardappel-, courgette-, of maiskoekjes.
  • Zoetzure komkommer is een lekker bijgerecht dat je bij veel maaltijden kunt serveren. Bij een wat pittige gerecht, lekker en fris contrast ook prima bij een rijsttafel. Ingrediënten: een komkommer, 100 gram (witte wijn) azijn, 1 tl suiker, handje korianderzaad, ½ theelepel peperkorrels, 1 rode ui (in dunne halve ringen), ½ citroen (rasp en sap). Bereiding: Halveer komkommer, verwijder zaadlijst en snijd in dunne plakjes. Verwarm 150 ml water en (witte wijn)azijn met de suiker en laat dan afkoelen. Plet het korianderzaad en peperkorrels en werk dit met de uienringen en citroenrasp en sap door de komkommer. Dan in een grote gekookt water. afsluitbare pot en giet de koude marinade er bij tot de komkommer volledig onder staat. Heb je te weinig marinade vul dan aan met afgekoeld gekookt water. Even dagje laten staan in de koelkast.

Komkommer salade, Verfrissende komkommer, Gevulde komkommer, Komkommer smoothie, Komkommer sandwich, Aziatische komkommer, Griekse tzatziki, Komkommersoep, Komkommer sushi, Komkommer snack

Komkommer kan je ook stoven of smoren, in andere landen, zoals bijvoorbeeld Suriname en Guyana, is dat een normaal gerecht. Verwijder wel de schil, die komt bij gesmoorde komkommer vaak niet zo tot z’n recht.

  • Komkommerstoof met kerrie. Bak 100 gram spekreepjes voeg een gesnipperd uitje Schil en halveer een komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove blokjes. Voeg 1 el kerriepoeder, wat peper en de komkommer toe. Laat 10 serveer warm.
  • Komkommer-tomaatstoof. Snijd 1 teen knoflook fijn, snipper 1 ui en snijd 1 pittig groen pepertje in dunne halve ringetjes. Verhit wat olie in een pan en laat de knoflook 1 minuut kleuren. Voeg de ui toe en laat op halfhoog vuur zacht worden. Doe er dan de groene peper, circa 4 tomaten gesneden blokjes bij. Voeg2 el garam masala of kerrie, zout en peper naar smaak bij. Laat 10 minuten inkoken. Schil, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in blokjes. Voeg toe en stoof nog 5 of 10 minuten, tot de komkommer gaar is.
  • Komkommer gegrild of op de BBQ. Nooit geprobeerd maar ik kom ook dat tegen bij mijn speurtocht. Bijvoorbeeld: Gegrilde komkommerdipsticks.. Snijd een komkommer in dipsticks, zonder zaadlijsten. Doe ze in een schaaltje met een paar el olie, zout en peper, en hussel even door, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. Grill ze in enkele minuten op een flink hete barbecue of grillpan, tot de groente gaar is. Serveer met een dipsaus of gewoon mayonaise.
  • Tzatziki. Een Griekse gerecht van yoghurt en komkommer. Rasp de komkommer. Zonder de zaden en sommigen schillen de komkommer ook nog. Laat goed uitlekken. Pers 1 of 2 teentjes knoflook. 200 gram Griekse yoghurt in een kom en roer alle ingrediënten erdoor. Laat de tzatziki minstens 2 uur staan zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  • Smoothie met komkommer, en dan bijvoorbeeld met spinazie en verse kruiden. Of andere groentes, kruiden die je zelf lekker vind.10. Een wat andere pizza. Noorse pizza met zalm, komkommer en dille. Ken dat zelf niet maar wie weet, het klinkt wel lekker. Snij de komkommer met een mandoline of dunschiller in linten en halveer de kerstomaten Bak een pizzabodem Verdeel wat Griekse yoghurt over de hele bodem en daarna plakjes gerookte zalm, komkommerlinten, kerstomaatjes en verse dille. 
  • Komkommersoep. Snijd een komkommer overlangs, verwijder de pitjes en snijd in kleine blokjes. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Snipper 2 middelgrote uien, stoof die aan in boter of olijfolie. Voeg dan de komkommer- en de aardappelblokjes toe en laat even meestoven. Voeg 1 liter bouillon toe en dan nog 20 minuten koken. Even met de staafmixer of in de blender en maak op smaak met peper en wat zout. En dan of warm of koud serveren.
  • Thaise komkommer. Snijd de komkommer met de kaasschijf in dunne plakken om de kern heen zodat je mooie lange dunne plakken hebt. Een weinig olie in de wok. Een of twee eetlepels met sweet chili saus of wat sambal, Spaans pepertje en suiker in een wok met 1 of 2 geperste teentjes knoflook erbij even alles aanbakken. Na ongeveer 1 minuut de komkommer plakken toevoegen. Even mee wokken op gevoel en klaar is je Thaise komkommer. Makkelijker kan het haast niet.
  • Ook kan je de komkommer gebruiken combineren met andere groentjes in diverse andere gerechten. Wokschotel, Tjap tjoy 14. Er zijn er vast nog wel veel meer.

Verse oogst, Zelfverbouwd voedsel, Eigen tuin maaltijden, Moestuinmaaltijden, Zelfgekweekte gerechten, Tuinoogst gerechten, Moestuinkeuken, Eigen kweek diner, Zelfgeteelde maaltijden, Tuinoogst dinersPersoonlijke voorkeur.

Wat mij persoonlijk betreft eet ik ze het liefst als rauwkost met wat magere yoghurt en mayonaise als dressing, in een tomaat/komkommersalade of de Griekse variant. Ook in de Tjap Tjoy en de Thaise manier vind ik lekker en maak ik zomers en van ‘t najaar regelmatig. Een groot aantal andere gerechten heb ik wel eens gemaakt, maar okay ze zijn prima te eten, maar nodigen mij niet uit om regelmatig te bereiden, te eten. Ieder zijn smaak nietwaar.

Rendement eigen moestuin kweek.

En als je een plantje (biologisch) koopt (kost ongeveer € 2,95) en dat gaat vergelijken met kopen van bio komkommer in de supermarkt (€ 1,29) per stuk. Dan zijn er wat mij betreft een tweetal zaken: 1, die van jezelf zijn veel verser, je weet hoe ze echt bio geteeld zijn en 2. ik vind de smaak van eigen echt veel beter, maar volgens de “experts” is dat suggestie. Gemiddeld levert 1 plant circa 30-40 vruchten, dat scheelt dan dus minimaal € 41,65 of zelfs € 48,65 aan uitgaves. Wij hebben 2 planten dus tel uit je besparing. € 83,00 tot € 97,00. Eén plant kan je zelfs op een balkon houden in een grote pot met klim stok goed stevig vast gezet. Let dan wel extra op water en ook regelmatig voeding geven. Er zijn zelfs bronnen die 10-15 vruchten per week aangeven als opbrengst. Lijkt me rijkelijk veel, maar wie weet en dan loopt je besparing aan de uitgavenkant wel heel hard op.

Weetje over de komkommer

Als je de komkommerplant te veel water geeft dan krult het blad naar beneden om zo het te veel aanwezige vocht te verdampen. Geef je te weinig dan krult het blad naar boven.

Voorgaande blogs van Lekker van Eigen Land vind je hieronder

Meer lezen over moestuinieren kijk op mijn Facebook pagina Lekker van Eigen Land


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Moestuinieren

Wanneer poot ik de aardappel?

Wat is het optimale moment om je piepers te poten of bestaat dat optimum niet?


Moestuinieren

Zaaikalender voor februari

Zaaien in februari? Dit is steevast een van de meest gestelde vragen, elke nieuwe maand weer. Daarom deel ik voor elke maand een verfrissende zaailijst, zodat je aan het einde van het jaar een handig naslagwerk hebt en altijd goed voorbereid bent.


Moestuinieren

Zaaikalender voor maart

Een handig moestuin zaai overzicht voor de maand maart om te downloaden


Moestuinieren

GMO & HYBRIDE ZADEN: WAT IS HET VERSCHIL EN WIL IK DIT IN MIJN TUIN?

Ontdek waarom GMO-zaden een mysterie zijn voor particulieren, hoe laboratoriumkruisingen sterke planten opleveren, en waarom F1-hybriden garant staan voor een weelderige tuinoogst.


Moestuinieren

Maak je moestuin winterklaar | Alles Wat Bloeit | Rick's Moestuin Aan Zee

Tijd om de moestuin winterklaar te maken. Rick verwijdert alle groente die klaar zijn en ruimt de overgebleven pompoenen op. Hendrik vindt het er maar erg lekker uit zien en steelt af en toe een pompoen. Jose laat zien welke groente je nog kunt zaaien voor de winter en wat er allemaal nog groeit en bloeit in de moestuin.


Moestuinieren

Paprika’s. deel 4 van mijn vierluik.

Hoe teel je en waar komt de paprika van origine voor en nog wat meer weetjes van deze super gezonde vrucht, groente


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox