Senecio rowleyanus/ Erwtenplant


Door tuin.fr.gr



De erwtenplant is een kamerplant met groene bolletjes die aan steeltjes groeien. Deze bolletjes lijken enorm op doperwten en daar komt de naam van de plant dan ook vandaan. Het erwtenplantje is een populaire kamerplant die vooral in hoge potten en op kasten gebruikt wordt. De steeltjes met de kleine bolletjes hangen dan mooi naar beneden toe. Het verzorgen en stekken van het plantje is erg eenvoudig.
Het gebeurt in de huiskamer niet zo vaak, maar de erwtenplant kán tot bloei komen. Mocht dit gebeuren, dan heeft u geluk, want de bloempjes zijn klein, maar best fraai.
De erwtenplant is giftig, dus houd hem uit de buurt van kinderen en huisdieren
Plantvoorschriften algemeen
Het erwtenplantje is een kamerplant en kan dus niet buiten staan. Hou het plantje in een warme kamer zoals de huiskamer.
Als grond kan je een mengsel van cactus of vetplanten grond gebruiken of voeg wat zand toe aan normale potgrond.
Het erwtenplantje is dol op licht, maar kan erg slecht tegen de zon. Zorg dus voor een plek in de buurt van een raam, maar plaats het plantje niet recht voor het raam. Een beetje zon kan geen kwaad, maar de hele dag volle zon zal het plantje zeker geen goed doen. Het is een hangplant dus zorg voor een plek waar de strengen met parels ongehinderd naar beneden kunnen groeien. Gebruik bijvoorbeeld een hangpot of plaats het plantje op een kast.
Het is belangrijk dat er geen water in de pot blijft staan. Gebruik naast een sierpot ook een binnenpot met voldoende gaten om overtollig water weg te laten lopen. Zo staat het erwtenplantje niet constant met zijn wortels in het water. Op deze manier voorkom je dat de wortels van de plant gaan rotten.
Onderhoud
Het erwtenplantje is een vetplant die zijn erwtjes gebruikt om water in op te slaan. Het plantje heeft daarom niet heel veel water nodig. Geef pas een klein beetje water als de aarde helemaal droog is. Controleer hierbij niet alleen de bovenkant van de aarde, maar voel ook wat dieper in de aarde en controleer de onderkant van de pot. De plant mag af en toe best een tijdje droog staan voordat er weer water gegeven wordt. Het liefst krijgt het plantje water vanaf de onderkant. Doe dit door de pot met gaatjes een tijdje in een laagje met water te zetten totdat de aarde vochtig is. In de wintermaanden mag de plant nog langer droog staan dan in de zomer. Doordat het plantje dan minder licht krijgt is er ook een stuk minder water nodig. Het is afhankelijk van de plaats en de grote van de pot hoe vaak de plant precies water moet hebben, maar in de zomer mag het plantje ongeveer één keer per week water krijgen en in de winter ongeveer één keer in de twee weken.
Eens in de 2 á 3 jaar is het goed de erwtenplant van wat verse grond te voorzien. Zet de plant bij het verpotten in een niet te ruime pot, want dan is er eerder kans dat de grond teveel water vasthoudt, waardoor de wortels zullen rotten.
Als de plant lang groeit, kun je hem ‘snoeien’ om hem in te korten. Houd er rekening mee dat de plant zich vertakt op de plek waar je een stengel afknipt. Dus dit kan je ook gebruiken om een bossiger groei te verkrijgen.
Stekken
Stekken op water

Om het plantje te stekken knip je een stukje steel af van ongeveer 10 centimeter. Knip tussen de erwtjes in zodat die niet beschadigen. Verwijder de erwtjes aan de onderkant van het steeltje om rotting te voorkomen en plaats het steeltje in het water. Aan de bovenkant moeten nog wel erwtjes zitten, maar die mogen het water niet raken. Het plantje zal vanzelf wortels krijgen. Als de wortels ongeveer 5 tot 10 centimeter lang zijn kan het stekje de aarde in. Verzorg het stekje als een volwassen plant.
Stekken op aarde
Het is ook mogelijk om een stekje van een erwtenplantje meteen in de aarde te stekken. Knip hiervoor een stengel van ongeveer 5 tot 10 centimeter af van de moederplant. Laat de erwtjes er gewoon aanzitten. Leg het steeltje op de aarde in een potje en druk het steeltje een klein beetje aan. Het is de bedoeling dat het steeltje de aarde goed raakt, maar het steeltje hoeft niet bedekt te zijn met aarde. Geef af en toe een klein beetje water en dan zullen er vanzelf wortels gaan groeien aan het steeltje. Als de wortels groot genoeg zijn zal er een nieuw steeltje groeien en is de plant succesvol gestekt.
Ziekten
Je kunt aan de erwtjes zien hoe de plant zich voelt. Als de plant helemaal gezond is, zien de bolletjes er frisgroen uit. Ze glanzen een beetje en voelen stevig aan (al kun je ze beter niet te veel aanraken).
Zijn de erwtjes iets uitgedroogd en zien ze er wat dof uit? Dan kan dat betekenen dat de plant wat water nodig heeft. Vergis je niet: controleer ook altijd even de potgrond en til de containerpot uit de sierpot. Is de onderkant nat? Geef dan zeker geen water. Als de wortels te veel water krijgen, sterven ze af en kan de plant er ook verdroogd uit zien.
Als de erwtjes er een beetje snotterig uitzien, gerimpeld en vervormd, dan heb je de plant te veel water gegeven en is hij verdronken. Ze voelen ook een beetje papperig aan. Om de plant te redden, kun je hem verpotten in droge potgrond. Of je zoekt de gezonde stengels op en stekt de plant.

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox