Aloe vera

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Aloe vera


De Aloë Vera is een vetplant die vooral bekend is geworden door zonnebrand, huidverzorging en drankjes waarin de plant verwerkt zit. Ook is de plant bekend geworden door de hoeveelheid lucht die de plant kan zuiveren. Het is echter ook een kamerplant die steeds populairder aan het worden is. De aloë vera heeft bladeren in de vorm van punten met aan de zijkanten kleine tandjes. De kleur varieert van grijs tot heldergroen.
Oorspronkelijk komt de plant van het Arabische Schiereiland waar ze 70 centimeter hoog kan worden.  In het wild staat de Aloë Vera zo'n drie maanden per jaar in bloei. In de huiskamer zal dit helaas niet snel voorkomen. De bloemen zijn veelal geel of rood van kleur en ontspringen vanuit het hart van de plant op lange stengels recht omhoog.
Het is een plant die niet tegen vriestemperaturen kan. De Aloë Vera is niet giftig, het sap van deze plant kan wel een licht laxerende werking hebben.
De verzorging van de aloë vera is echter zeer eenvoudig en ook het vermeerderen van de plant is een fluitje van een cent.
Plantvoorschriften & onderhoud algemeen
Aloe vera is een kamerplant die echter ook bij warm weer buiten op het terras kan. Zorg voor voldoende licht en minimaal een uurtje volle zon per dag. Gebruik naast een sierpot ook een plastic pot met gaten in de bodem zodat er geen water op de bodem blijft staan. Dit voorkomt dat de wortels gaan rotten. Van nature groeit de aloë vera in zandgronden waar nauwelijks voeding in zit. Plaats de aloë vera dus niet in normale potgrond, maar in speciale grond voor cactussen en vetplanten. Minimaal één keer per twee jaar moet de plant in een grotere pot geplaatst worden. De plant kan behoorlijk groot worden en de wortels hebben wel genoeg ruimte nodig om te groeien. Verplaats de plant in het voorjaar naar een grotere pot voordat de plant weer gaat groeien. Zo voorkom je schade aan de plant en wortels en is er genoeg tijd om de plant te laten herstellen.
 
Wat in de verschillende cosmeticaproducten zoals zonnebrand wordt gebruikt is het sap uit de bladeren van de plant. Dit sap maakt duidelijk dat de aloë vera een enorme hoeveelheid water kan opslaan in de bladeren. De plant zal dus niet snel een tekort hebben aan water. Wees daarom enorm zuinig met het geven van water. In het najaar heeft de plant helemaal geen water nodig en in de maanden daarna heel af en toe een klein scheutje. Wees liever te zuinig met water geven dan dat je te veel water gaat geven aan de plant. Als de aloë water nodig heeft zal dit vanzelf zichtbaar worden in de punten van de bladeren. Deze beginnen dan bruin te worden en te verdorren. Er is dan nog genoeg tijd om de plant met een beetje water te redden. Geef je echter te veel water dan zullen de plant en de wortels gaan rotten en is de aloë vera helaas niet meer te redden.
Vermeerderen
Het mooie aan de aloë vera is dat het niet nodig is om te stekken. De grote moederplant laat vanzelf kleine babyplantjes groeien die gebruikt kunnen worden om de plant te vermeerderen. Als deze kleine plantjes groot genoeg zijn, ongeveer vijf tot tien centimeter kan je ze voorzichtig van de moederplant losmaken of uit de grond trekken. Als het kleine plantje al een wortel heeft kan je hem direct in een potje met aarde planten. Als de uitloper nog geen wortel heeft kan je hem op een laagje water zetten en verpotten zodra er een wortel gegroeid is. De eerste tijd in de aarde zal het plantje even moeten wennen, maar daarna zal je kleine aloë gewoon verder groeien. Verzorg het kleine plantje op dezelfde manier als de grote aloë vera, maar geef wel minder water omdat het plantje nog klein is en in een kleiner potje staat. Zorg dat overtollig water makkelijk weg kan stromen via een gat in de bodem van het potje.
Ziekten
De bladeren van een Aloë Vera kamerplanten verkleuren niet snel. Mocht dat wel geval zijn, dan is het vaak een resultaat van te veel water. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. De plant kan wel veel direct zonlicht verdragen, maar moet hier geleidenlijk aan wennen. Plaats de plant in dit geval één meter verder van het raam. Een rode kleur in de uiteinden van het blad is vaak het gevolg van te weinig water.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox