Aeschynanthus / Lippenstiftplant


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Aeschynanthus / Lippenstiftplant


Aeschynanthus is afkomstig uit het tropisch en subtropisch Azië waar ze vaak groeien als epifyten liggend op bomen.
Het is een decoratieve hang kamerplant met dieprode bloemen.
Aeschynanthus pulcher is een epifytische plant met tot maximaal één meter lange, hangende stengels. De hangende stengels zijn bezet met kleine dikke, vleesachtige, licht getande donkergroene blaadjes die meestal in paren staan. Aan het eind van de stengel of in de bladoksels verschijnen één of meerdere, tot zes centimeter lange, buisvormige bloemen die licht behaard zijn en van binnen geel.
Aeschynanthus twister dankt zijn naam aan het decoratieve blad, dat zowel in de breedte als in de lengte krult. De plant heeft een compacte groeiwijze zodat hij voller oogt dan de normale Aeschynanthus. De ranken dragen buisvormige oranjerode bloemtrossen. De bloemen hebben 5 kroonslippen waarvan de twee bovenste grotendeels vergroeid zijn.
Plantvoorschriften algemeen
De Lippenstiftplant is het gehele jaar door te koop in tuincentra op de kamerplanten afdeling.
Aeschynanthus dient op kamertemperatuur te worden gehouden.
De minimumtemperatuur voor de winter ligt rond de vijftien graden. In de zomer kan deze plant hoge temperaturen aan. 
De lipstickplant heeft graag een warme, lichte plek, maar zonder direct zonlicht. Een wat donkerder plek wordt echter ook wel verdragen. In de woonkamer doet hij het goed als hangplant, maar u kunt hem daarnaast in een hoge pot plaatsen, zodat de ranken de ruimte hebben om te groeien.
Plant de Lippenstiftplant liefst in Bromelia-aarde, deze is perfect voor Aeschynanthus soorten.
Onderhoud
Het dikke blad doet vermoeden dat dit een plant is die slechts heel weinig water nodig heeft. Dit is echter niet het geval. De lipstickplant wil graag regelmatig water, zodat de kluit steeds net licht vochtig blijft, zonder dat er een laag water in de pot blijft staan. Afhankelijk van de temperatuur zal dit neerkomen op 1 á 2 keer water geven per week. Geeft het water op kamertemperatuur, de lipstickplant heeft een hekel aan koud water.
Hij heeft weinig extra voedsel nodig, maar tijdens de lente en zomer kunt u eens per maand plantenvoeding voor bloeiende planten geven. De lipstickplant kan wat drogere lucht in de woonkamer verdragen, maar heeft liever een hogere luchtvochtigheid en is dan ook dol op een regelmatige sproeibeurt. In de zomer even buiten zetten tijdens een plensbui weet ze dan ook te appreciëren. De Lippenstiftplant kan het beste in de winter tot één derde worden teruggesnoeid. De plant zal dan compacter en voller worden.
De plant één maand laten overwinteren op een iets koelere plaats (15°C) bevorderd de bloei in de zomer. Geeft dan ook minder water, laat de grond tussen 2 gietbeurten in drogen.
Voorzie de plant elke 2 jaar van nieuwe potgrond en kies daarbij eventueel een wat grotere maat pot, om de wortels de kans te geven verder uit te groeien.
Ziekten
Het Lippenstiftplant is erg sterk, maar soms hebben ze last van bladluizen. Als de Lippenstiftplant te weinig licht heeft dan worden de bladeren geel


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Eveline Avatar

Eveline 1 jaar geleden
Ik heb een lipstickplant en 1x per maand gaat ze onder de douche, ff de stof eraf.
Ben zo bang haar te verpotten omdat ze invloed is constant, wat moet ik doen? Ze is echt schitterend


Martine Vanden Bossche Avatar

Martine Vanden Bossche 1 jaar geleden
Tussen mijn tulpenbollen, die geleidelijk beginnen open te komen, zag ik een vreemd iets groeien, met een foto van het vreemd iets kom ik uit bij " schaamrood ". Is dit ongewoon. Indien mogelijk wil ik de plant behouden na het uitbloeien van de tulpen, hoe pak ik dit het beste aan 🤔, alvast dank je wel 🌷


Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox