Miscanthus / Prachtriet

16 Jun 2020 in Grassen en Bamboe

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Miscanthus / Prachtriet


Miscanthus is een geslacht van ongeveer 15 soorten overblijvende grassen, die thuishoren in de subtropische en tropische regio's van Afrika en Zuid-Azië.
Prachtriet is een siergras, dat grote pollen kan vormen.
Het decoratieve prachtriet is een uitstekende achtergrond voor gemengde borders, maar kan ook dienst doen als hoge, dichte bescherming tegen inkijk. Solitair geplant, zijn de planten blikvangers in het gazon of nabij het terras. Tegen de achtergrond van groepen houtige gewassen komen de zilverwitte bloeiwijzen goed tot hun recht. Mooi zijn de glanzende halmen ook naast een tuinvijver, waar ze zich in het water kunnen spiegelen.
Gestreepte grassen ontwikkelen in de volle zon intense kleuren en geven de sterkste contrasten.
Veel rassen hebben prachtige, geel- of roodbruine najaarskleuren. Betrouwbare bloeiers zijn ‘Kleine Fontane’ (90-120 cm, zilverwit), ‘Graziella’ (100-150 cm, zilverwit), ‘Malepartus’ (100-150 cm, roodbruin) of ‘Silberfeder’ (130-180 cm, crèmekleurig). Met de aantrekkelijke groen bonte bladeren maken de rassen ‘Variegatus’ en ‘Strictus’ de niet altijd regelmatige bloei weer goed. Gracillimus’ onderscheidt zich door de elegante groeiwijze met smalle bladeren zonder bloemen.
Bijzonder hoog wordt Miscanthus floridulus. Deze reusachtige, majestueuze planten kunnen tijdens de bloeiperiode een hoogte van wel 4 m bereiken. Deze soort komt echter alleen in zeer warme zomers tot bloei.
Miscanthus sacchariflorus daarentegen bloeit regelmatig. De fijne zilverwitte aren torenen boven stijve, ongeveer 1,2-1,5 m hoge bladeren uit, die tot ver in de winter blijven staan. Miscanthus sacchariflorus verspreidt zich door kruipende wortelstokken
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte planten in containers. Miscanthus kan vanaf het late voorjaar tot aan het begin van de herfst aangeplant worden.
Volle zon tot halfschaduw. Prachtriet bloeit het rijkst en brengt de krachtigste planten voort op een standplaats in de volle zon. Humusrijke, voedselrijke grond. Groeit zelfs op kleigrond. In schrale, al te droge grond blijft prachtriet klein en bloeit nauwelijks.
Alle grondsoorten,
Miscanthus kun je zonder meer verplanten. Dat kun je het beste in april doen, wanneer de grond begint op te warmen.
Onderhoud
Bij langdurige droogte hebben deze vaste planten regelmatig een ruime hoeveelheid water nodig. Oudere planten kunnen voor zichzelf zorgen.
Tijdens de winter sterft het blad af, men kan dit laten staan of wegknippen.
Knip miscanthus in het voorjaar weg tot op de grond om te voorkomen dat oud en nieuw blad door elkaar geraken. Als het oud blad blijft zitten is de plant minder mooi en kan later niet meer worden verwijderd. De nieuwe scheuten wel niet beschadigen.
Geef daarna mest en mulch .
Is een miscanthus te groot geworden, dan kun je hem delen. Daarmee beperk je de omvang. In april, als de eerste, nieuwe scheuten zichtbaar zijn kan dit grassoort gedeeld worden. Hoe ga je te werk. Deel de kluit van miscanthus met een stevige spa door tweeën terwijl hij nog in de grond zit. Graaf vervolgens de gedeelde stukken op en til ze uit de grond. Plant de gedeelde stukken aan waar je ze hebben wilt. Geef ze ruimschoots water.
Ziekten
Prachtriet wordt af en toe door wolluizen aangetast. Ze zitten verborgen in de bladscheden en produceren kleverige honingdauw. Deze is een voedingsbodem voor roetdauw. Ernstig aangetaste planten terugsnoeien of met een preparaat op basis van paraffine olie behandelen.
 

Foto:  Miscanthus sinensis
Winterhard. Hoogte tot 1,5 m. Niet woekerend,maar heeft wel ruimte nodig. Het is een hooggroeiend, pollenvormend siergras met rietachtige stengels en smalle bladeren. In het midden van de bladeren lopen witte nerven. De eerste groei van dit siergras verschijnt in het voorjaar. Naarmate de zomer vordert en de warmte toeneemt begint dit grassoort pas flink door te groeien.
In augustus – september bloeit Miscanthus sinensis met mooie, opgaande pluimen.
Deze bloeipluimen krijgen eerst een roodachtige, bruine kleur. Later in de herfst verkleuren ze naar zilvergrijs. Komt soms moeilijk in bloei.
Ook het loof verandert in de herfst van kleur, van groen naar goudgeel. In de winter sterft het blad van Miscanthus sinensis tenslotte langzaam af.
heeft lange, slanke halmen en pluizige bloeiwijzen, die in de late zomer en in het najaar boven de hoge pollen wapperen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Grassen en Bamboe

Cortaderia / Pampasgras

grassoort waarbij de normale variant grote witte pluimen krijgt.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox