Bamboe is de benaming voor een aantal plantensoorten in een geslachtengroep van de grassen. In feite behoort de bamboe tot de siergrassen, maar wijkt hiervan af vanwege de houtige stengels en het wintergroen.
De meeste bamboesoorten zijn 'groenblijvend': dat betekent dat de planten slechts een klein deel van hun bladeren verliezen.
De stengels zijn, zoals bij vrijwel alle grassen, van binnen hol en worden op geregelde afstanden onderbroken door knopen waar de bladeren aanhechten; ze bestaan uit dichte parallelle vezelbundels.
De stengel van bamboe kan in lengte variëren van enige centimeters tot meer dan dertig meter, en in diameter van enkele millimeters tot meer dan 25 centimeter. De grootste bamboesoort is de reuzenbamboe die tot 35 m hoog kan worden en tot 30 cm dikke stengels heeft. Bamboe wordt in uiteenlopende klimaten aangetroffen, van koude berggebieden tot hete, tropische streken. Hij verspreidt zich hoofdzakelijk via zijn wortels, die zich ondergronds ver kunnen verspreiden om hier en daar nieuwe halmen boven de grond te laten komen. Bamboesoorten groeien vaak heel snel.
De snelst groeiende plant ter wereld is een bepaalde bamboesoort waarvan reeds groeisnelheden van een meter per dag zijn waargenomen.
Bamboe bloeit heel zelden, gelukkig, want bamboe sterft na de bloei volledig af.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Mooi als solitair op een beschutte warme groeiplaats. Groepsbeplanting.
Ze groeien zowel goed in zon als zelfs wat zwaardere schaduw.
Alle woekerende bamboesoorten moet je met speciale folie inperken. De wortelzone wordt als het ware ingesloten door een niet- doordringbare folie die voorkomt dat woekerende soorten de gehele tuin innemen. Ook bij niet- woekerende soorten kan je aan de hand van een folie de grootte van de plant vooraf gaan bepalen. Opgelet, dit wil echter niet zeggen dat we de plant van zijn ‘vrijheid in groei’ gaan beroven. Vroeg of laat zal de wortelzone uitgebreid moeten worden of geven we de plant opnieuw extra ruimte door de pol in stukken te verdelen. Zo gaan we ook bij bamboe als kuipplant te werk.
Plant geen woekerende soorten dicht bij de vijver, want die zijn voor de meeste vijver liefhebbers vaak een nachtmerrie, denk maar aan de rizomen (uitlopers) die geen enkele moeite hebben door de dikste folie heen te prikken.
De niet- woekerende soorten zijn in de minderheid maar daarom niet minder aantrekkelijk, met een soort zoals Fargesia rufa kan je zelf een bamboehaag aanplanten die zoals elke haag gewoon geschoren kan worden. Ook als kuipplant is deze soort een hoogvlieger.
Onderhoud
Geen onderhoud. Heeft wel extra water nodig in zeer droge periodes.
Alleen uitdunnen indien nodig.
Controleren op uitlopende wortelstokken.
Beschadigde stengels kunnen na de winter worden verwijderd. Dit bevordert ook de uitgroei van nieuwe scheuten en het uitlopen van slapende zijknoppen.
Je bamboe ziet er niet meer uit, je kan oude en lelijke halmen wegsnoeien. In regel gaat een stengel ongeveer 6 tot 8 jaar mee.
Vermenigvuldigen door delen
Enkele soorten
Phylostachys nigra / Zwarte lak bamboe
Is winterhard, tot -18°C. Groenblijvend. Stengels 3/5m hoog. Woekerend.
Het is een grote bamboe met een eerder losse, rechtopgaande, zuilvormige habitus. De bladeren zijn smal lancetvormig, tot 12 cm lang, glanzend en donkergroen tot middengroen gekleurd. Ze staan aan stevige, rechtopgaande, eerst nog groene halmen, later evolueren ze door de zon naar purperzwart en uiteindelijk integraal, glanzend zwart
Door de zwarte halmkleur een van de meest gewilde bamboes.
Semiarundinaria fastuosa / Bruine kaarsbamboe
De bamboe is winterhard (-20 C) en blijft prachtig groen in de winter. Het is een snelle groeier en kan flinke uitlopers maken. Woekerend.
H 5m br 4m. Polvormend.
Deze bamboe soort lijkt statisch, is zeer rechtopgaand en heeft relatief korte zijtakjes.
De doorsnede van de halmen maximaal 4 - 5 cm. De groene blaadjes zijn max 10 bij 3 cm.
De stengels zijn hol en glad en zeer geschikt voor het opbinden van hoge planten.
Van Semiarundinaria fastuosa zijn de jonge, gekookte scheuten eetbaar.
Pseudosasa japonica
Winterhard. Groenblijvend. 3 tot 7 m hoog en br. Woekerend. Opgaande vorm.
De hoogste bamboesoort die in ons land gemakkelijk wilt groeien.
In de zomer kan men deze bamboe horen kraken! Dit is het opdrogen van het schutblad. De wortelstokken van deze bamboe blijven vrij kort en de plant zal geen vergaande uitlopers aanmaken.
De relatief dunne stengels zijn olijfgroen van kleur zullen in grote aantallen groeien en een dichte bos bamboe is het gevolg. De schutbladeren blijven lang zitten.
De bladeren worden groot en kunnen 25 cm lang en wel 3 cm breed worden, zijn mat donker olijfgroen van kleur.
In het midden loopt een gele nerf.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in