Nee, zeggen deskundigen. Het is de monocultuur van eiken. En zijn vijanden zijn weggespoten.
Alsof de rode loper voor hem was uitgerold. Toen de eikenprocessierups dertig jaar geleden aan zijn opmars in Nederland begon, doemde een luilekkerland voor hem op. Lanen en parken met enkel eiken, geworteld in strak gemaaide graslanden of bermen, zodat al zijn vijanden waren weggevaagd. Hij had het rijk alleen. Eén op de vijf bomen in ons land is een eik, in sommige gemeenten maken ze 80 procent van het bomenbestand uit. Het is eigenlijk verbazend dat het dertig jaar geduurd heeft voor de rups een algemene plaag werd.
De eikenprocessierupsplaag van dit jaar is al in de maak.
Terwijl andere rupsen pas tot leven komen als de bomen al enigszins in het blad zitten, is de eikenprocessierups er als de kippen bij zodra de bladknoppen openspringen.
Natuurlijke vijanden zijn er nauwelijks
Het gebrek aan biodiversiteit is misschien wel het grootste probleem. "We hebben ons ecologische systeem uitgehold". "De insectenpopulaties zijn met 70 à 80 procent verminderd. De natuur is volledig uit balans. En dan hebben we het nu over natuurlijke bestrijding. Over koolmeesjes die de rupsen moeten opvreten. Dat gaat wel een beetje helpen, maar we moeten niet denken dat we eerst honderd jaar roofbouw kunnen plegen en vervolgens de boel kunnen herstellen door een paar nestkasten op te hangen.
Hoe we dit samen kunnen oplossen? Lees het hier
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in