Spoor zoeken in de sneeuw is detectivewerk

10 Feb 2021 in Diervriendelijke tuininrichting

Door Leoni

Afbeelding bij Spoor zoeken in de sneeuw is detectivewerk


Kijken jullie in de sneeuw ook naar de dierensporen? Diersporen in de sneeuw op naam brengen is puur detectivewerk

De sneeuwlaag van de laatste tijd vormt een unieke gelegenheid om dieren te spotten in je tuin. Juist in een laagje sneeuw laten dieren haarscherpe prenten achter en ieder dier heeft zijn specifieke kenmerken.

Elke beweging kun je waarnemen in de sneeuw. Voetsporen van vogels, pootafdrukken van reeën, vleugeltippen en staartgootjes. 

Zie je een pootafdruk op de grond, let dan op het volgende:

  • Welke vorm heeft de afdruk? 
  • Hoeveel tenen zijn er te zien?
  • Wat is de grootte van de afdruk? 
  • Bij meerdere van dezelfde afdrukken: welke afstand zit er tussen de afdrukken en hoe staan ze ten opzichte van elkaar?

Aan het aantal afdrukken en aan de afstand tussen de verschillende afdrukken, kun je ook zien hoe een dier zich voortbeweegt. Hazen en konijnen plaatsen hun achterpoten bijvoorbeeld steeds naast elkaar. Soms zie je dat de achterpoten voor de voorpoten zijn neergezet. Het dier heeft dan haast gehad en was in galop, bijvoorbeeld een ree dat op de vlucht was. Ook de grootte van de afdruk geeft je informatie over het dier. De afdrukken van een haas en konijn lijken qua vorm op elkaar, maar die van de haas zijn groter.  

Kennis test dierensporen in de sneeuw

welke dieren zijn het ? 

Foto 1 = Pootafdrukken vos sneeuw

Foto 2 = Afdruk uil in sneeuw

Foto 3 = Pootafdruk ree in sneeuw

Foto 4 = Spoor konijn in sneeuw

Handige hulpmiddelen bij het zoeken naar sporen in de sneeuw. 

Met deze hulpmiddelen wordt het nog makkelijker om tijdens je wandeling naar dierensporen te zoeken en om deze te herkennen. Een handige gids om mee te nemen tijdens je wandeling is 'Dierensporen levensgroot' van bioloog Frank Hecker. In deze gids staan de sporen van 75 dieren beschreven en afgebeeld. Zie je een pootafdruk tijdens je wandeling? Met de tekeningen op ware grootte in de gids kun je als een detective uitzoeken welk dier de afdruk heeft gemaakt. Ook kom je van alles over het dier te weten: van leefgebied tot voedingspatroon. 

Door het zakformaat neem je de gids makkelijk mee in je rugzak. 

Dierensporen levensgroot 

Diersporen leren herkennen in de sneeuw

(Dierensporen levensgroot, Fontaine Uitgevers, 112 pagina's, ISBN 9789059569393  Bestellen

Frank Hecker is een gediplomeerd bioloog die gespecialiseerd is in zoölogie, plantkunde en mariene biologie. Hij heeft naam gemaakt als natuurfotograaf en publiceert al vele jaren rapporten over natuurhistorische onderwerpen in bekende tijdschriften en kranten en is de auteur van verschillende boeken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Diervriendelijke tuininrichting

Vogelvoederplank met walnoten maken.

Ondersteun de vogels in je tuin met een zelfgemaakte vogelvoederplank van walnoten. Eenvoudig zelf te maken.


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Diervriendelijk tuinieren

Hoe komen we toch aan het idee dat alles opgeruimd en netjes moet zijn?


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.


Door Jan de B

Diervriendelijke tuininrichting

Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Het is fijn om jaarrond bloeiende planten te hebben. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten. Naast de bollen in het voorjaar kun je met je beplantingsplan rekening houden met de seizoenen.


Door Roel

Diervriendelijke tuininrichting

Handboek voor diervriendelijk en natuurlijk tuinieren (Aanrader)

'Een duurzame tuin' van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je jouw tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen. Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten.


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Winterverblijf lieveheersbeestje

Om de lieveheersbeestjes van dienst te zijn tijdens het overwinteren, zodat zij een veilige en droge schuilplaats hebben alsmede een verblijf voor voortplanting en overwintering.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox