Rabarber vermeerderen door te stekken

08 Nov 2020 in Beplanting
Afbeelding bij Rabarber vermeerderen door te stekken


Rabarber vermeerderen door te stekken

Rabarber, een veelzijdige plant in de tuin waarmee je de lekkerste dingen kunt maken. Ik heb zelf aan 1 plant niet genoeg en daarom stek ik er alk jaar een paar nieuwe planten van. Doordat je ze stekt verjong je de plant ook en gaat deze meer blad en dus ook stelen geven om te gebruiken. Natuurlijk staat meer planten ook gelijk aan meer stelen. Mocht je een lekker recept hebben met rabarber laat het dan vooral hier onder achter!!

In het najaar verdwijnt het blad van de rabarberplant en gaat de plant in rust. Je hoeft voor de winter eigenlijk niets te doen om de rabarber de winter goed door te helpen. Ik laat het blad er op liggen als bescherming en de nieuwe knoppen zitten alweer aan de plant om uit te lopen zodra de temperatuur weer omhoog gaat. Een Rabarber gaat volgens de boeken een jaar of 10 mee maar in mijn eigen ervaring vervang ik hem toch liever na 5 jaar. Het verschil tussen een nieuwe plant en een plant die ouder is word dan steeds groter en het stekken van rabarber is zo makkelijk dat het een kleine moeite is om hem steeds weer te verjongen.

Hoe begin je

Doordat ik elk jaar vermeerder heb ik meerdere planten staan en neem ik een hele plant uit de grond om te stekken. Je kunt natuurlijk ook met de schep of spade een stuk van je plant halen door hem bijvoorbeeld door midden te steken. Als je het zand er af haalt en wat schoon gemaakt hebt dan die je afgezien van een dikke wortel groen/rode gladde knobbels zitten. Dit zijn de nieuwe groeipunten voor volgend jaar alweer, deze noemen we ook neuzen. Deze neuzen zijn erg belangrijk en moet je proberen niet te beschadigen. Snij met een broodmes de rabarber zo in stukken dat aan elk stuk een neus zit. Let wel op dat je er zoveel mogelijk wortel aan houd want daar zit zn energie in waarmee hij het van het voorjaar moet doen.

Als je alle neuzen verzameld hebt dan weet je ook ongeveer hoeveel nieuwe planten je uit 1 rabarberplant weer kunt halen. Bij een gezonde plant van een paar jaar is dat zeker een stuk of 20.

Ik kies er voor om ze in potjes te zetten maar je kunt ze ook meteen in de grond poten. Naar mijn ervaring slaan ze iets beter aan in de potjes. Als je ze poot dan laat je de neuzen net met de grond gelijk en in een potje kunnen ze er zelfs zonder problemen net iets onder.

In potjes moet je ze vochtig houden maar zeker niet te nat want anders heb je kans dat ze gaan rotten. Als je een natte herfst en winter hebt en je hebt ze buiten staan in de volle grond dan houd je eigenlijk maar de helft van de stekken over. Als de plant er eenmaal een jaar staat dan maakt dit niets meer uit.


In de video hier onder laat ik het je precies stap voor stap zien hoe ik het doe.


Heb je nog vragen over rabarber stekken? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox