Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

03 May 2023 in Beplanting


Een mooie tuin begint met een goed doordacht beplantingsplan. Maar hoe maak je zo'n plan eigenlijk? Het maken van een beplantingsplan lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen en tips kan iedereen het zelf doen. In dit artikel leggen we uit hoe je in 5 stappen zelf een beplantingsplan kunt maken.

Stap 1: Maak een plattegrond van je tuin

Voordat je begint met het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om een plattegrond te maken van je tuin. Op deze plattegrond teken je alle elementen van je tuin, zoals de borders, het gazon, de paden en eventuele andere objecten. Door een plattegrond te maken krijg je een goed beeld van de afmetingen van je tuin en kun je gemakkelijker bepalen welke planten waar het beste tot hun recht komen. Geef op deze plattegrond ook aan waar de zon het meeste, en het minste komt.

Stap 2: Bepaal de standplaatsen van de planten

Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats van de planten. Sommige planten hebben namelijk veel zonlicht nodig, terwijl andere planten juist beter gedijen in de schaduw. Door de juiste planten op de juiste plek te zetten, zorg je ervoor dat je tuin er niet alleen mooi uitziet, maar dat de planten ook goed kunnen groeien. Kijk hierbij ook naar de grond. Is de grond geschikt voor alle planten of moet je hier rekening mee houden. Wil of moet je de grond verbeteren? Dan doe je dit aan de hand van een bodemonderzoek.

Stap 3: Kies de juiste planten

Nu je weet waar welke planten het beste tot hun recht komen, is het tijd om de juiste planten te kiezen. Hierbij kun je rekening houden met factoren zoals de bloeitijd, de kleur van de bloemen en het formaat van de planten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van de planten, zoals de hoeveelheid water die ze nodig hebben en of ze winterhard zijn.

Stap 4: Maak een schets van het beplantingsplan

Nu je weet welke planten je wilt gebruiken en waar je deze wilt plaatsen, is het tijd om een schets te maken van het beplantingsplan. Hierop teken je precies waar welke planten komen en hoeveel exemplaren je van elke plant nodig hebt. Door een schets te maken van het beplantingsplan krijg je een goed beeld van hoe je tuin er straks uit gaat zien. Hier moet je zoals in stap 4 beschreven staat zorgen dat de planten van laag naar hoog gaan en er altijd iets moois te zien is in de tuin. Bepaal hiervoor de sfeer die je wil uitstralen. Een tuin met veel groen en niet te veel bloemen kies je een aantal zichtlijnen uit waar je een echte eyecatcher wil plaatsen. Bij een tuin met heel veel bloemen zorg je voor een goede mix en zorg je de bloeitijden van de borders zo lang mogelijk te halen. combineer een aantal voorjaarsbloeiers met zomerbloeiende planten en zet er dan natuurlijk ook nog wat planten bij die in het najaar bloeien. Voor in de winter kun je planten met mooie bladstructuren of groenblijvende heesters erbij zetten. Deze zorgen ervoor dat je ook in de winter nog een frisse border met veel vormen hebt.

Stap 5: Houd rekening met onderhoud

Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om ook rekening te houden met het onderhoud. Sommige planten vragen namelijk meer onderhoud dan andere planten. Door hier tijdens het maken van het beplantingsplan rekening mee te houden, voorkom je dat je straks een tuin hebt die veel onderhoud vereist en waar je weinig tijd voor hebt. Je kunt dan ook gelijk aan de slag met een onderhoudsplan zodat je duidelijk weet wat er wanneer in je tuin moet gebeuren. En wat er bijgehouden moet worden aan bodemverbetering en snoeien.

Extra tip 6: Plant elk jaar een paar planten extra of verplaats wat planten

Veel vaste planten kunnen worden vermeerderd door scheuren of stekken. Als je elk jaar opnieuw verrast wil worden door je tuin kun je er voor kiezen om jaarlijks wat nieuwe planten te kopen, te ruilen of zelf te kweken. Op deze manier heeft je tuin elk jaar wat nieuws en blijft hij elk jaar steeds mooier worden. Zo gaat het nooit vervelen! 


Een beplantingsplan laten maken door jouw tuinadviseur? 

Bij Fijn Tuinadvies maken wij beplantingsplannen op maat voor je tuin. Kom je er zelf niet aan uit en heb je hulp nodig of wil je het hele beplantingsplan door een professioneel bedrijf laten uitvoeren? Dan kun je er voor kiezen om een beplantingsplan te laten maken door Fijn Tuinadvies. 

Ik wil meer weten over een beplantingsplan laten maken!

Weten wat Fijn Tuinadvies nog meer voor je kan betekenen? Neem dan contact met ons op! 

Niels Treffers

niels@fijntuinadvies.nl

of bezoek onze website 




0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


Door Jan de B

Beplanting

Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


Beplanting

Forsythia

Verschillende soorten wanneer je goed kijkt.


Beplanting

Helleborus

Helleborussen in de tuin


Beplanting

Sneeuwklokjes: duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes de lente in optima forma.

Sneeuwklokjes bloeien wit, de wetenschappelijke naam van het gewone sneeuwklokje bevestigt dit. Galanthus is Grieks voor melkwitte bloemen en nivalis betekent: wit als sneeuw. Trouwens, eigenlijk zijn deze bloemetjes niet wit, maar kleurloos. Lucht weerkaatst het invallende licht in alle richtingen, waardoor wij het als wit waarnemen. Als je sneeuw samenperst, krijg je ijs. Fijngeknepen sneeuwklokjesbloemblad is doorzichtig, glashelder, doordat de belletjes lucht tussen de bladcellen weg zijn geperst.


Door Tuindingen

Beplanting

Sneeuwklokjes startsein voor het nieuwe tuinseizoen

Sneeuwklokjes zo mooi en zoveel keuze. De echte galanthofiel steekt er al zijn tijd in.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox