Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

03 May 2023 in Beplanting


Een mooie tuin begint met een goed doordacht beplantingsplan. Maar hoe maak je zo'n plan eigenlijk? Het maken van een beplantingsplan lijkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste stappen en tips kan iedereen het zelf doen. In dit artikel leggen we uit hoe je in 5 stappen zelf een beplantingsplan kunt maken.

Stap 1: Maak een plattegrond van je tuin

Voordat je begint met het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om een plattegrond te maken van je tuin. Op deze plattegrond teken je alle elementen van je tuin, zoals de borders, het gazon, de paden en eventuele andere objecten. Door een plattegrond te maken krijg je een goed beeld van de afmetingen van je tuin en kun je gemakkelijker bepalen welke planten waar het beste tot hun recht komen. Geef op deze plattegrond ook aan waar de zon het meeste, en het minste komt.

Stap 2: Bepaal de standplaatsen van de planten

Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om rekening te houden met de standplaats van de planten. Sommige planten hebben namelijk veel zonlicht nodig, terwijl andere planten juist beter gedijen in de schaduw. Door de juiste planten op de juiste plek te zetten, zorg je ervoor dat je tuin er niet alleen mooi uitziet, maar dat de planten ook goed kunnen groeien. Kijk hierbij ook naar de grond. Is de grond geschikt voor alle planten of moet je hier rekening mee houden. Wil of moet je de grond verbeteren? Dan doe je dit aan de hand van een bodemonderzoek.

Stap 3: Kies de juiste planten

Nu je weet waar welke planten het beste tot hun recht komen, is het tijd om de juiste planten te kiezen. Hierbij kun je rekening houden met factoren zoals de bloeitijd, de kleur van de bloemen en het formaat van de planten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de behoeften van de planten, zoals de hoeveelheid water die ze nodig hebben en of ze winterhard zijn.

Stap 4: Maak een schets van het beplantingsplan

Nu je weet welke planten je wilt gebruiken en waar je deze wilt plaatsen, is het tijd om een schets te maken van het beplantingsplan. Hierop teken je precies waar welke planten komen en hoeveel exemplaren je van elke plant nodig hebt. Door een schets te maken van het beplantingsplan krijg je een goed beeld van hoe je tuin er straks uit gaat zien. Hier moet je zoals in stap 4 beschreven staat zorgen dat de planten van laag naar hoog gaan en er altijd iets moois te zien is in de tuin. Bepaal hiervoor de sfeer die je wil uitstralen. Een tuin met veel groen en niet te veel bloemen kies je een aantal zichtlijnen uit waar je een echte eyecatcher wil plaatsen. Bij een tuin met heel veel bloemen zorg je voor een goede mix en zorg je de bloeitijden van de borders zo lang mogelijk te halen. combineer een aantal voorjaarsbloeiers met zomerbloeiende planten en zet er dan natuurlijk ook nog wat planten bij die in het najaar bloeien. Voor in de winter kun je planten met mooie bladstructuren of groenblijvende heesters erbij zetten. Deze zorgen ervoor dat je ook in de winter nog een frisse border met veel vormen hebt.

Stap 5: Houd rekening met onderhoud

Bij het maken van een beplantingsplan is het belangrijk om ook rekening te houden met het onderhoud. Sommige planten vragen namelijk meer onderhoud dan andere planten. Door hier tijdens het maken van het beplantingsplan rekening mee te houden, voorkom je dat je straks een tuin hebt die veel onderhoud vereist en waar je weinig tijd voor hebt. Je kunt dan ook gelijk aan de slag met een onderhoudsplan zodat je duidelijk weet wat er wanneer in je tuin moet gebeuren. En wat er bijgehouden moet worden aan bodemverbetering en snoeien.

Extra tip 6: Plant elk jaar een paar planten extra of verplaats wat planten

Veel vaste planten kunnen worden vermeerderd door scheuren of stekken. Als je elk jaar opnieuw verrast wil worden door je tuin kun je er voor kiezen om jaarlijks wat nieuwe planten te kopen, te ruilen of zelf te kweken. Op deze manier heeft je tuin elk jaar wat nieuws en blijft hij elk jaar steeds mooier worden. Zo gaat het nooit vervelen! 


Een beplantingsplan laten maken door jouw tuinadviseur? 

Bij Fijn Tuinadvies maken wij beplantingsplannen op maat voor je tuin. Kom je er zelf niet aan uit en heb je hulp nodig of wil je het hele beplantingsplan door een professioneel bedrijf laten uitvoeren? Dan kun je er voor kiezen om een beplantingsplan te laten maken door Fijn Tuinadvies. 

Ik wil meer weten over een beplantingsplan laten maken!

Weten wat Fijn Tuinadvies nog meer voor je kan betekenen? Neem dan contact met ons op! 

Niels Treffers

niels@fijntuinadvies.nl

of bezoek onze website 
0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Schaduwrijke tuinen: Borderpakket van schaduwplanten gecombineerd met struiken

Leer hoe je met schaduwminnende struiken levendige en prachtige donkere gebieden kunt inrichten. Verken plantselectie en verzorgingstips voor een weelderige tuin, zelfs in de schaduw.


Door Tuindingen

Beplanting

Wat zijn Epifyten | welke soorten en waar groeien ze.

Een epifyt is een plant die groeit bovenop een andere boom of plant. Dat kan op de schors, in de schors of bovenop een blad zijn. Wat de epifyt zo bijzonder maakt, is dat ze geen voedingsstoffen onttrekt aan de plant of boom waarmee ze samenleven. Het is geen parasiet; parasieten onttrekken hun voeding wel aan een plant of boom. Een epifyt zoekt alleen maar woonruimte, letterlijk een plekje om te ‘wortelen’.


Beplanting

Nieuw: Rood siergrassen soort.

Miscanthus sinensis "Lady in Red" Dit natuurlijk wuivende siergras, gekweekt door Krzysztof Slowinski, brengt een vleugje elegantie en kleur in elke tuin.


Door Roel

Beplanting

Prachtige Deschampsia pollen - De schoonheid van onze tuin voor jou!

In onze weelderige tuin groeit een overvloed aan prachtige Deschampsia cesp. Goldtau, met gouden pluimen die het hele jaar door schitteren. Deze onderhoudsarme planten trekken diverse dieren aan. We verkopen 10 pollen voor slechts 40,-. Een kans om jouw tuin te verfraaien. Neem contact op en geef je tuin een natuurlijke make-over!


Beplanting

Hortensia soorten die lang bloeien

De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


Door Tuindingen

Beplanting

Akelei een echte tuinnomade

De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox