Sierlijke aanvulling van de vijvertuin
Vallisneria is een overblijvende, ondergedoken waterplant die uit de waterkaardefamilie komt, ook wel Hydrocharitaceae genoemd. Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuidwest-Europa, Zuidwest-Azië en Noord-Afrika. Dit is een veelgebruikte aquarium plant.
De verzorging van Vallisneria
Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Vallisnerias vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in helder, stilstaand tot langzaam stromend water. Deze plant groeit gemiddeld 10 tot 15 centimeter de hoogte in.
Hier plant ik Vallisneria
Vallisneria dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4 en/of 5.
Uitleg tuindingen zones
Tuindingen zone 3: Waterplanten
Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 4: Waterlelies
In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten
De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes. Lees hier meer over de verschillende vijverzones
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in