Sierlijke moeras- of waterplant
Pijlkruid is een sierlijke waterplant die uit de waterweegbreefamilie komt, ook wel Alismataceae genoemd. Oorspronkelijk komt Pijlkruid uit Oost-Azië. De naam Pijlkruid verwijst naar pijlvormige bladeren. Deze plant kan een maximale temperatuur weerstaan van ongeveer -20 graden celsius. Pijlkruid komt het best tot zijn recht in de water grotere vijvers vanwege zijn grootte.
Hoe verzorg ik Pijlkruid
Deze plant is uitermate geschikt voor de vijvertuin. Pijlkruid verlangt naar een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Daarnaast is het belangrijk om hem te plaatsen in luwe plaatsen in ondiep, stilstaand tot langzaamstromend water. De bloeiperiode van Pijlkruid valt in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit gemiddeld 30-90 centimeter de hoogte in. Verder is hij prima winterhard.
De aanplanting van Pijlkruid
Pijlkruid dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, 5 en/of 6.
Uitleg tuindingen zones
Tuindingen zone 3: Waterplanten
Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 4: Waterlelies
In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.
Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten
De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.
Tuindingen zone 6: Drijvende planten
Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het water gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen. Lees hier meer over de verschillende vijverzones
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in