Laagblijvende vochtige moerasplant met gevulde rode bloemen
Knikkend nagelkruid is een sierlijke vaste plant die behoort tot de rozenfamilie, ook wel Rosaceae genoemd. De naam van deze plant is vrij logische. Dit komt omdat de plant een knikkende vorm heeft. De Knikkend nagelkruid komt oorspronkelijk voor in het Noordelijk halfrond op vochtige plaatsen. Deze plant staat in Nederland op de rode lijst van planten. Dit betekent dat hij steeds minder gezien wordt. Deze plant is over het algemeen te vinden aan waterkanten, moerassen en vochtige bossen.
Hoe onderhoud ik deze knikkende plant
Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Knikkend nagelkruid vindt het heerlijk om op een beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in een vochtige tot natte ondergrond. De bloeiperiode van Knikkend nagelkruid valt in de maanden mei, juni en juli. Deze plant groeit gemiddeld 15 tot 50 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar niet wintergroen.
Het aanplanten van Knikkend nagelkruid
Knikkend nagelkruid dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1.
Uitleg tuindingen zones
Tuindingen zone 1: Oeverplanten
Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.
Inheemse wilde planten
In Nederland tref je de soort nog aan in lichte loofbossen of langs beschaduwde slootkanten waar de bodem lemig of een beetje venig en vochtig is, zoals bron- of kwelgebieden, of op de overgang van hoger gelegen zandgronden naar laagveen- of kleigebieden. De plant heeft het hele jaar door vochtige en licht gebufferde omstandigheden nodig. De grondwaterstand moet daarvoor altijd dichtbij het maaiveld blijven, ook in de zomer. In het buitenland groeit de soort ook in andere habitattypen, waaronder vochtige graslanden. Maar de aanwezigheid van basenrijk (kalkrijk en daarmee minder zuur) grondwater in de bovenlaag van de bodem is altijd een vereiste voor de plant. Als gevolg van verandering in grondwaterdynamiek en ontwatering is het leefgebied van knikkend nagelkruid in Nederland ernstig verdroogd geraakt. Hierdoor zijn de huidige populaties vaak erg klein en hebben ze te maken met concurrentie van soorten als braam.
Meer informatie over dit project lees je hier
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in