(OPROEP) voor boeren en tuinliefhebbers in landelijk gebied, laat een invliegopening voor de kerkuil vrij in je schuur.
Met slecht, of in elk geval koud, weer op komst sluiten mensen niet alleen hun huizen, maar ook hun schuren goed af. We vragen vooral de eigenaren van boerenschuren om nog een gaatje open te laten voor kerkuilen.
Kerkuilen verhongeren
Een dagje niet eten, daar kunnen de uilen wel tegen. Maar na drie dagen wordt de situatie al snel kritiek. Kerkuilen hebben amper vetreserves, dus vermageren ze al snel. "Komen ze onder een bepaald gewicht, dan is het klaar.
Heb jij een Kerkuil in je schuur?
De kerkuil is het gehele jaar in boerderijen en vrijstaande schuren te vinden. Hij is een muizenspecialist bij uitstek, die het gehele jaar trouw blijft aan een eenmaal gekozen broedplaats en territorium. Goede indicator van uilenactiviteit in je schuur zijn de witte krijtstrepen en uilenballen onder het nest.
De kerkuil is een erg opvallende uil door zijn hartvormige gezicht. De onderkant van zijn vleugels is licht gekleurd. Zijn rug is roestkleurig, met grijze vlekken en stipjes. De buik van de kerkuil is beige en heeft meestal veel stipjes. Er zijn twee kleurvariaties: een witte en een donkere vorm. Beide kleurvarianten maken in de vlucht een bijna witte indruk. De kerkuil wordt ongeveer 35 centimeter groot en heeft een spanwijdte van 85 tot 93 centimeter.
Wil jij een uil in je tuin?
Richt je tuin zo diervriendelijk mogelijk in. Kerkuilen eten muizen, kikkers, en grote insecten. En die komen af op struweel, takkenhopen en een vijver.
Plaats in de nok van het schuurdak een kerkuilenkast. En maak een permanente opening in de schuur zodat de kerkuil in en uit kan vliegen.
Kost haast niks en stel dat er een kerkuil in komt…
Wat een feest!
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in