Kerkuilen verhongeren - Laat een ingang voor de kerkuil vrij in je schuur.

22 Dec 2022 in Vogels

Door Jan de B



(OPROEP) voor boeren en tuinliefhebbers in landelijk gebied, laat een invliegopening voor de kerkuil vrij in je schuur.

Met slecht, of in elk geval koud, weer op komst sluiten mensen niet alleen hun huizen, maar ook hun schuren goed af. We vragen vooral de eigenaren van boerenschuren om nog een gaatje open te laten voor kerkuilen.

Kerkuilen verhongeren

Een dagje niet eten, daar kunnen de uilen wel tegen. Maar na drie dagen wordt de situatie al snel kritiek. Kerkuilen hebben amper vetreserves, dus vermageren ze al snel. "Komen ze onder een bepaald gewicht, dan is het klaar.

Heb jij een Kerkuil in je schuur?

De kerkuil is het gehele jaar in boerderijen en vrijstaande schuren te vinden. Hij is een muizenspecialist bij uitstek, die het gehele jaar trouw blijft aan een eenmaal gekozen broedplaats en territorium. Goede indicator van uilenactiviteit in je schuur zijn de witte krijtstrepen en uilenballen onder het nest.

De kerkuil is een erg opvallende uil door zijn hartvormige gezicht. De onderkant van zijn vleugels is licht gekleurd. Zijn rug is roestkleurig, met grijze vlekken en stipjes. De buik van de kerkuil is beige en heeft meestal veel stipjes. Er zijn twee kleurvariaties: een witte en een donkere vorm. Beide kleurvarianten maken in de vlucht een bijna witte indruk. De kerkuil wordt ongeveer 35 centimeter groot en heeft een spanwijdte van 85 tot 93 centimeter.


Wil jij een uil in je tuin?

Richt je tuin zo diervriendelijk mogelijk in. Kerkuilen eten muizen, kikkers, en grote insecten. En die komen af op struweel, takkenhopen en een vijver.

Plaats in de nok van het schuurdak een kerkuilenkast. En maak een permanente opening in de schuur zodat de kerkuil in en uit kan vliegen.

Kost haast niks en stel dat er een kerkuil in komt…

Wat een feest!


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox