KBVtjes (Kleine Bruine Vogeltjes)

07 Apr 2023 in Vogels


KBVtjes (Kleine Bruine Vogeltjes)

Kleine bruine vogeltjes  zijn klein en bruin. Op het eerste gezicht lijken ze inwisselbaar, maar  als je de kans krijgt ze beter te bekijken, ontdek je minstens vijftig tinten bruin in combinatie met een heleboel andere kleuren.  Huismussen zijn de meest algemene KBV-tjes. Hoewel hun aantallen jarenlang dramatisch zijn afgenomen, scoren  ze keer op keer  een  eerste plaats bij de  landelijke tuinvogeltelling.  Het kan natuurlijk ook dat onervaren tellers ‘huismus’ hebben aangevinkt bij elk KBVtje… 

 

Opvallende zang, alledaags uiterlijk.

De huismus mag zich dan graag van alle kanten laten bekijken, niet alle KBVtjes stellen dat op prijs. Vele leiden een verborgen leven, maar enkele daarvan laten zich wel heel graag horen.  Neem de nachtegaal. Als je zijn fraaie en krachtige lied uit de bosjes hoort schallen, betekent dat niet dat hij zich zomaar laat zien, want hij weet zich al zingend uitstekend te verbergen. Als je hem dan  toch in het vizier krijgt, zie je een onopvallend vogeltje, beetje bruin, beetje grijswit… 

Datzelfde  geldt voor de tuinfluiter, ook al zo’n getalenteerde zanger. Beide komen vanuit Afrika alleen even naar Nederland om verborgen in het struweel hun prachtige lied te zingen  en te broeden. Je zou bijna denken dat ze zich schamen voor hun bescheiden uiterlijk.  

 

HKBVtje

Het winterkoninkje is een HKBV-tje (Heel Klein Bruin Vogeltje), maar die schaamt zich in ieder geval niet voor zijn uiterlijk, die vertoont zich maar al te graag en compenseert zijn geringe omvang met een schaamteloos luide ratel waardoor je eerder denkt aan een Grote-Bruine-Vogel (GBV). 

 

Operazangers in het riet

In het riet wemelt het van de KBV-tjes, zeker in het voorjaar. Kleine karekiet, rietgors, rietzanger en de vroegere zeldzaamheid die je nu steeds vaker hoort: de Cetti’s zanger. 

Cetti’s zanger? Jazeker. Geen operazanger maar een vogel die zijn naam dankt aan een achttiende-eeuwse Italiaanse natuuronderzoeker. Deze van oorsprong mediterrane vogel verovert de laatste jaren het waterrijke deel van Nederland. De gemiddeld zachtere  winters alhier zullen daarbij een rol spelen. Als hij je verborgen in het riet verrast met zijn explosieve uitroep, stel je je onwillekeurig een grote, felgekleurde vogel voor. Maar nee hoor, ook de Cetti’s zanger  is een klein bruin vogeltje. 

 

Veel KBVtjes bewijzen dat schoonheid niet per se in een kleurig verenpak schuilt, want als ze hun snavel open doen zijn ze kleurrijk als  paradijsvogels. 

Een volgende keer over KGVtjes, kleine groengele vogeltjes. 

 

Luisteren naar KBVtjes: 

https://www.vogelgeluid.nl/huismus/

https://www.vogelgeluid.nl/nachtegaal

https://www.vogelgeluid.nl/tuinfluiter/

https://www.vogelgeluid.nl/winterkoning/

https://www.vogelgeluid.nl/cettis-zanger/
https://www.jaapkranenborg.nl/ 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Warme sokken voor eenden, kleurige truien voor koolmezen?

Vogels zijn bestand tegen koude winternachten, maar kunnen het wel moeilijk krijgen.


Vogels

Wat weet de kraai?

Ooit werden vogels als dom beschouwd omdat hun hersenen verhoudingsgewijs klein zijn. Het heeft even geduurd, maar inmiddels is tot de omvangrijke menselijke hersenmassa doorgedrongen dat vogelbreinen een lichtgewichtversie zijn van de zwaardere constructies waarmee de evolutie zoogdieren heeft opgezadeld. Die hoeven er immers niet mee de lucht in…


Vogels

Open Brief van een Ekster

Eksters lijken meer op ons dan we vermoeden


Vogels

Huismusvredebreuk

Huismussen leven al duizenden jaren met ons samen, maar terwijl er meer mensen komen, neemt het aantal huismussen af.


Vogels

Vogels houden hun snavel

Na een luidruchtig voorjaar zijn vogels opeens veel stiller in de zomer. Met goede redenen


Vogels

Wanneer hang je het beste een nestkastje op voor de vogels?

De beste tijd om nieuwe nestkasten voor vogels op te hangen is een veelgestelde vraag. Is het beter om het in de winter, het voorjaar, de zomer of het najaar te doen? Wist jij ook dat ze hem voor nog meer doeleinden gebruiken dan alleen nestelen.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox