Tuinmargriet / Leucanthemum soort


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Tuinmargriet / Leucanthemum  soort


Sinds lang behoort ze tot de veelgevraagde tuinplanten.
Daarnaast is de tuinmargriet een goed houdbare snijbloem.

De hier beschreven tuinmargriet werd vroeger tot het plantengeslacht Chrysanthemum gerekend, maar tegenwoordig tot de Leucanthemum Maximum Groep.
Het geslacht bevat overblijvende, soms eenjarige planten die in hoogte variëren van 5 tot 100 cm
Het is een overbekende vaste plant die in de (voor)zomer bloeit met de alom bekende margrietbloemen. Deze bestaat uit een gele schijf van buisbloemen en een krans van talloze witte lintbloempjes. Kinderen kunnen er in de zomer een tijdje zoet mee zijn door een krans te maken van de bloemetjes! De bladeren zijn veelal enigszins vlezig, lancetvormig en min of meer getand. Deze margrieten worden vooral als snijbloem geteeld, of verkocht als terrasplant.

Plantvoorschriften algemeen
Koop stevige, diepgroene planten. In sept/okt of maart/april kan je plantgoed kopen. Bloeiende planten in containers het ganse seizoen. Maak de wortels los die onderaan de kluit opgerold zitten.
Zon. Tuinmargrieten hebben een standplaats in de volle zon en uit de wind nodig, maar kan soms niet tegen felle hitte en open droge standplaats. Ze houden van vrij voedzame, vochtige, goed doorlatende neutrale tot zelfs kalkrijke grond. Het mesten met compost bevordert de bloei. Natte voeten verdragen de planten niet
Passen zich vrij vlot aan.
 

Onderhoud
Houd de grond vochtig, maar niet door en door nat. Verwijdder uitgebloeide scheuten. Bind lange bloemstengels op aan bijvoorbeeld bamboestokken. Na de eerste bloei snoeit u de planten flink terug. U kunt dan in de late zomer nog een tweede uitbundige bloei verwachten. Geef de planten na het snoeien rijkelijk water en wat compost.
Knijp aan het begin van de groeiperiode de toppen eraf. Zo worden de planten voller en produceren ze meer, zij het kleinere, bloemen. Deel de wortelkluiten om de twee jaar. Dit bevordert een gezond en duurzaam leven van de planten.
 

Ziekten
Grauwe schimmel (botrytis) wordt door een schimmel veroorzaakt. Symptoom voor deze besmettelijke ziekte is een grijze aanslag die op de hele plant kan voorkomen en haar doet rotten. Zieke delen moet u verwijderen.


Enkele soorten
Leucanthemum dwarf snow lady
Vaste plant. Winterhard / bladverliezend
Hoogte 20/25cm. Laaggroeiende magriet-cultivar met witte enkele bloemhoofden
Groepvormend. Snijbloem. Gelobde bladeren - snelgroeiend, Bloei : mei / juni

Leucanthemum Maximum snowdrift
Vaste plant. Winterhard /Bladverliezend. h 70cm . Snijbloem.
Bloei: juli /aug.  Lang bloeiend - snelgroeiend 

Leucanthemum christine hagemann
Vaste plant. Winterhard. Bladverliezend.  Hoogte 70cm. Snijbloem
witte dubbele bloem - lang bloeiend - snelgroeiend. Bloei: juli / aug.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox