Guldenroede is een geslacht van meer dan 100 soorten uit de composietenfamilie. Vrijwel alle soorten hebben gele bloemen. Terwijl de inheemse echte guldenroede (Solidago virgaurea) nooit de weg naar onze tuinen heeft gevonden, zijn de decoratieve rassen, ontwikkeld uit de in Amerika inheemse soorten, wel populair geworden.
De gele tinten van de guldenroede bloemen verfraaien in de late zomer vele tuinen.
Guldenroede behoort tot de groep van bescheiden, sterke vaste borderplanten, die veel van het wilde erfgoed hebben behouden en gemakkelijk verwilderen.
Alle rassen hebben dicht bebladerde, 70-100cm hoge stengels met sterk vertakte, dichte bloempluimen. Deze kunnen verschillende vormen hebben, van strak rechtop tot licht overhangend. Zeer aan te bevelen zijn de gele ‘Golden Mosa’, de donkergele ‘Golden Shower’ en de lichtgele ‘Golden Gate’, die alle losse bloeiwijzen hebben. Strak rechtop met platte pluimen daarentegen groeit ‘Strahlenkrone’. ‘Goldwedel’ bloeit vroeg en lang met lichtgele bloemen.
Solidago caesia draagt sierlijke, goudgele pluimen op ruige, blauw berijpte stengels.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar guldenroede-planten in voldoende grote potten
Dit is ook de beste tijd om te planten. Oudere guldenroede kunt u nu delen. Vermeerdering door stekken is eveneens mogelijk. Solidago caesia kunt u nu zaaien. De planten zullen echter pas in het volgende jaar bloeien.
Standplaats Guldenroede.
Guldenroede houdt van een standplaats in de volle zon, maar gedijt ook in de halfschaduw. Doorlatende, voedselrijke grond. Deze moet gelijkmatig vochtig zijn en humus bevatten.
Onderhoud Guldenroede
Bij droogte royaal gieten, zodat de planten uitbundig bloeien. Hoge rassen op tijd met stokken of planthouders ondersteunen. Regelmatig wat meststof. Uitgebloeide stengels afsnijden vóór het zaad rijp wordt. Dit voorkomt ongewenste uitbreiding. Na de eerste vorst de planten handbreed boven de grond terugsnijden en met compost bedekken.
Guldenroede breidt zich uit door wortel uitlopers en kunt u het beste om de twee tot drie jaar delen.
Guldenroede kan een lastpak zijn in je tuin, zeker de Canadese guldenroede (Solidago canadensis) Die verspreiden zich niet alleen via zaad, maar ook via ondergrondse uitlopers. Van die uitlopers is maar een klein stukje nodig om een nieuwe plant te vormen. Niet voor niets staat deze plant op de lijst van invasieve exoten.
Ziekten en aantasting Guldenroede
Bij warm zomer weer en een te droge standplaats kunnen meeldauwschimmels toeslaan. De bladeren en knoppen zijn dan bedekt met een grijswitte schimmelpluis. Geef preventief regelmatig water en spuit met een aftreksel van akkerpaardestaart. Verwijder aangetaste delen van de planten.
Foto - Solidago canadensis
- Vaste plant. Winterhard.
- Hoogte 90 -120cm. Doorbloeiend. Opvallende bloemen. Uitstekend geschikt als snijbloem.
- Blad: Lancetvormig, langwerpig-elliptisch, soms licht gezaagd. Lichtgroen. Bladstand kruisgewijs
- Bloei: Kleine gele bloemhoofdjes in grote pluimen aan het uiteinde van de vertakkende stengels. Juli / okt.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log inJ van Leeuwen 1 jaar geleden
Graag wil ik informatie over de teelt van solidago tara
Bestemd voor de buitenteelt
Graag zoveel mogelijk informatie hierover
Met vr gr J van Leeuwen