Silene / lijmkruid (soort)

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Silene / lijmkruid  (soort)


Silene is een geslacht met meer dan vierhonderd soorten uit de anjerfamilie.
Voor de rotstuin zijn de lage en dan met name de zodenvormende soorten en rassen geschikt. Voor een border met vaste planten komen de hogere soorten in aanmerking, die charmante contrasten kunnen zetten.
Eenjarige en tweejarig soorten bloeien van juni tot september.
Silene armeria (pekbloem) wordt 30-80 cm hoog en heeft witte, roze of rode bij schermen.
Silene coeli-rosa (hemelroosje) bereikt dezelfde hoogte en bloeit in dezelfde kleuren, maar daarnaast ook nog in blauwe en violette tinten.
Silene pendula (hangsilene) wordt tweejarig gekweekt. Deze planten worden slechts 10-50 cm hoog en hebben trossen met enkelvoudige of gevulde bloemen in de kleuren wit, roze of rood.
Meerjarige soorten hebben de overhand
Silene dioica (dagkoekoeksbloem) wordt 80-100 cm hoog. De purperrode bloemen verschijnen van mei tot september. Zeer mooi is het gevulde ras ‘Roseum Plenum’.
Silene acaulis (stengelloze silene) ontwikkelt platte, 10 cm hoge zoden en heeft in mei en juni kleine, rozerode bloemen. Bijzonder rijk bloeit ‘Floribunda’.
Silene alpestris bereikt een hoogte van 15 cm en is bestand tegen halfschaduw Typerend zijn de sierlijke, witte of roodachtige bloemen van juni tot augustus.
Silene maritima vormt 10-20 cm hoge zoden en bloeit van juni tot augustus. De witte bloemen hebben een opgeblazen, bruinachtige kelk. Bij het ras ‘Weisskehlchen’ is deze licht groen ‘Rosea’ heeft lichtrode, ‘Plena’ witte, gevulde bloemen die op anjers lijken. Soortgelijk opgeblazen kelken heeft.
Silene vulgaris, die van mei tot september bloeit en een hoogte bereikt van 50 cm. Beide soorten worden daarom in het Nederlands ook wel blaaskruid genoemd.
Silene schafta (lijmkruid) groeit met losse zoden en wordt slechts 10-15 cm hoog. De roze bloemen verschijnen in grote aantallen in augustus en september. Het ras ‘splnedens’ bloeit in een dieproze tint.
Plantvoorschriften
Koop in het voor- of najaar vers zaad. U kunt in het voorjaar in het tuincentrum ook krachtige jonge planten kopen.
Zon - halfschaduw.
Silenes groeien en bloeien het best op een warme en zonnige standplaats. Sommige soorten verdragen ook halfschaduw. Doorlatende grond. Deze moet daarnaast matig droog en kalkhoudend zijn. Met algenkalk verrijken.
Aanplant in groepjes. Aanbevolen aantal per vierkante meter : 11

Zaai vanaf maart in de koude bak, vanaf april op de bestemde plaats in de tuin. Gekochte jonge planten mogen vanaf april in de volle grond, zaailingen uit de koude bak pas na het verspenen in mei.
Hangsilenes kunnen voor een tweejarige teelt ook in augustus worden gezaaid.
Onderhoud
Vermeerdering: Meerjarige soorten door deling vermeerderen.
Geef alleen bij aanhoudende droogte water. Hemelroosjes na de bloei terugsnijden, zodenvormende soorten in vorm snijden. Meerjarige soorten door deling vermeerderen.
Ziekten
Silenes zijn sterk, maar kunnen een enkele keer door roestschimmels worden aangetast.
 

Foto: Silene schafta splendens - Lijmkruid / blaaskruid  
Vaste plant. Winterhard. Bladverliezend. Verdraagzame bodembedekker
De bloemkleur is roze en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn groen en ongeveer 5 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 5 cm en met bloem 10cm. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. De geadviseerde plantafstand is 20 cm. (25 st. per m2.)
Deze plant is uitsluitend geschikt voor liefhebbers van een 'echte rotstuin', omdat ze nogal kieskeurig is qua verzorging, standplaats en grondsoort. Verlangt een zonnige plek en een matig voedselrijke bodem. In de winter moet u maatregelen treffen om de grond vrij droog te houden. Daarnaast moet de bodem kalkvrij en stenig zijn (kalkvrij split door de bodem werken) en bij voorkeur licht vochtig in de periode voorjaar-najaar Groeit bodembedekkend en laat zich goed combineren met andere planten.   


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Smeerwortel is het manusje van alles

Deze inheemse vaste plant moet in elke tuin staan


Door Paula kok

Vaste planten

Wilgenroosje is een historische aantrekkelijke overblijvende plant

Deze bezitten ook allemaal honingrijke, helder roze of rode bloemen


Door Paula kok

Vaste planten

Berenklauw opgepast

Laat de planten zien aan je kinderen en vertel ze erover


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox