Sempervivum betekent letterlijk ‘altijd leven’. Deze betekenis verwijst naar de winterhardheid en weerbestendigheid van de taaie plant die behoort tot de familie van de succulenten of vetplanten. We kennen het ook onder de benaming donderkruid of huislook. Dit komt omdat in vroegere tijden dit plantje op het dak werd geplaatst om het huis van bliksem en donder te vrijwaren.
De planten hebben vlezige bladrozetten, die zelfs met extreme standplaatsen als muurvoegen, rotsspleten of op muurkappen overweg kunnen, omdat ze in staat zijn om in de bladeren water op te slaan.
Binnen de Sempervivum groep bestaan wel meer dan 30 variëteiten en duizend door kwekers ontwikkelde cultivars.Sempervivum wordt meestal onbenaamd verkocht.
De groei- en bloeiwijze is telkens dezelfde. Echter de grootte en kleur van de blaadjes en bloemen zijn verschillend: ze bestaan in hele kleine tot grotere soorten.
Sempervivum bloeit ook, al moet je soms wel wachten tot de plant enkele jaren oud is. De kleuren variëren van lichtgeel, roze tot wit. Meestal groeien de stervormige bloemen uit de middelste rozetten, de bloemstengels worden gemakkelijk zo’n tien centimeter lang. Als de bloem uitgebloeid is, mag je hem wegknippen. Afhankelijk van de soort sempervivum mag je de eerste bloem verwachten vanaf april tot augustus.
Na de bloei sterft de rozet af. Daarvoor vormt ze echter een groot aantal dochter rozetten waardoor ze zich steeds zelf verjongt. Staan de planten dicht bij elkaar, dan komt het tot kruisbestuivingen, waardoor nieuwe vormen kunnen ontstaan.
Plantvoorschriften algemeen
Uiterst geschikt voor rotstuintjes, terrasschalen en daktuinen.
Sempervivum houd van een zonnige standplaats, halfschaduw vindt hij ook geen probleem. Je moet rekenen dat een sempervivum zeker een halve dag (4-6 uur) licht nodig heeft. Bij te veel schaduw krijgen de planten een grauwe kleur en fileren ze. Zorg voor een goed doorlaatbare grond, Sempervivum houdt namelijk niet van overmatige vochtigheid. Een steenachtige grond zorgt voor een goede afwatering. Sempervivum groeit in de natuur vooral in zeer arme grond. De soorten afkomstig uit de Alpen en de Dolomieten hebben geen al te voedzame grond nodig, in hun natuurlijke omgeving groeien ze op een steenachtige grond en op rotsen. Soorten uit de Kaukasus en de Balkan stellen meer eisen aan de grond, ze hebben een vrij voedzame grond nodig en een goede afwatering.
Als je sempervivum in potten of schalen plant, moet je controleren of er gaten voorzien zijn voor de waterafvoer. Sempervivum houdt niet van natte voeten, maak desnoods zelf enkele gaten in de pot. Gebruik goed doorlaatbare potgrond vermengd met steenslag. Ook dit grondmengsel zorgt voor een goede drainage. Staat de sempervivum te vochtig, dan merk je dat aan de blaadjes die afsterven. Deze plant heeft weinig water nodig om te overleven. Alleen bij droog weer kan je eventueel wat water geven.
Onderhoud
Weinig onderhoud.
Je kunt ze af en toe bijmesten met vloeibare meststof. Beter nog is een traagwerkende meststof in vaste vorm.
De sempervivum kan jaren in dezelfde grond groeien, maar voor een optimale groei, kan je hem af en toe verplanten en de afgestorven bloem verwijderen.
Vermeerderen door delen
Ziekten
Huislook is niet gevoelig voor ziekten, maar overtollig water rond de wortels is funest. Als gevolg hiervan rotten de wortels, vergelen de planten en sterven af.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in