Physostegia / Scharnierbloem (soort)


Door tuin.fr.gr



Physostegia, de leeuwenharen of valse drakenkoppen, is een geslacht van bloeiende planten in de familie Lamiaceae, afkomstig uit Noord-Amerika. Het zijn rechtopstaande, kruidachtige vaste planten die op vochtige, zonnige plaatsen wonen.
Natuurlijke habitat: rivieroevers, natte weiden, onder vochtig kreupelhout.
Het zijn goede borderplanten die langdurig bloeien, juli-sept.
Rechtopstaande vierkante stengels die geen steun nodig hebben.
De bloemsteeltjes zijn buigbaar waardoor ze in een andere stand kunnen worden gedraaid (vandaar ook de Nederlandse naam: scharnierbloem).
Vaste plant. Winterhard. Bladverliezend.
Populaire rassen zijn de vroegbloeiende ‘Summer Snow’ (80-90 cm hoog) en de violetroze ‘Bouquet Rose’ (70 cm hoog), beide zijn ook goede snijbloemen. Als de bloeiwijzen vanaf juli van onderen naar boven opengaan, doen ze aan grote erica-bloe-men denken. Bijzonder groot zijn de violetrode bloeiwijzen van ‘Summer Spire’, die circa 120 cm hoog kan worden. De 60 cm hoge ‘Vivid’ groeit compact en heeft purperroze bloemen die in september en oktober verschijnen
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar scharnierplanten met gezonde bladeren in niet te kleine potten.
Scharnierplanten kunt u in maart en april planten.
Volle zon tot halfschaduw. Als scharnierplanten niet voldoende zon krijgen, zijn minder stralende bloemen het gevolg. Voedsel- en humusrijke grond, die bij voorkeur veel organisch materiaal bevat en licht vochtig is.
Voorzie 6-9 planten/m2
Wordt op een onderlinge afstand van vijfendertig tot veertig centimeter geplant.
U kunt ze ook in april in de volle grond zaaien. De zaailingen zullen in het tweede jaar bloeien.
Onderhoud
Basisbemesting in de lente.
Op plaatsen met veel wind moeten de hoge rassen worden ondersteund, bijvoorbeeld met tonkinstokken en touw. Bij droogte hebben de planten royaal water nodig. Bescherm de grond met een laag mulch tegen uitdrogen.
Aan het einde van de herfst worden de uitgebloeide stengels afgeknipt
De scharnierplant kan in de voorzomer worden gestekt..
Delen in lente of herfst, minimum eens per 3 jaar, anders wordt de plant steeds minder in omvang.
Ziekten
Scharnierplanten kunnen af en toe worden aangetast door bladwantsen, die knoppen, scheuten en bladeren beschadigen. Misvormingen en het afsterven van de planten zijn uiteindelijk het gevolg. Verzamel de wantsen ’s morgens. Ze zijn dan nog niet zo beweeglijk.
 

Foto's

Physostegia virginiana bouquet rose
Is een polvormende, bladverliezende vaste plant met een opgaande vorm en getande, lancetvormige, grijsgroene bladeren. Deze scharnierplant bloeit van juli tot september met roze, buisvormige bloempjes gegroepeerd in tot 20 cm lange bloemaren. Hoogte 0.7-0.9 m

Physostegia virginiana alba
Is een polvormende, bladverliezende vaste plant met een opgaande vorm en getande, lancetvormige, grijsgroene bladeren. Deze scharnierplant bloeit van juli tot september met sneeuwwitte, buisvormige bloempjes gegroepeerd in tot 20 cm lange bloemaren.
Hoogte 0.6-0.8 m


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox