Kaapse fuchsia’s zijn recht opgroeiende meerjarige halfheesters die in Zuid-Afrika inheems zijn. Ze houden van zon en warmte. Terwijl ze in het land van herkomst altijd groen zijn, sterven in ons klimaat de scheuten tot de grond af en hebben de planten ’s winters bescherming nodig. In het voorjaar lopen ze dan net als vaste planten weer uit. De hele zomer zijn de planten getooid met prachtige, fuchsia-achtige, hangende bloemen die op langwerpige klokjes lijken en in losse pluimen op de uiteinden van de stengels verschijnen. De spits ovale bladeren bevinden zich op de onderste delen van de scheuten.
Phygelius capensis heeft van juni tot september tot 5cm lange, oranjerode, buisvormige bloemen met gele keeltjes. De scheuten van deze halfheester zijn vierkant en bereiken een hoogte van maximaal 120 cm.
Naast de zuivere soort zijn er nog twee rassen: ‘Coccineus’ met vermiljoenkleurige bloemen met witte keel en ‘Albus’ met uiteraard witte bloemen.
Phygelius aequalis is minder bekend en blijft met een hoogte van 90 cm wat kleiner. Bij deze soort is de rode tint van de hangende bloemen minder stralend dan bij Phygelius capensis. Maar ook deze bloemen hebben gele kelen. ‘Yellow Trumpet’ heeft zuivergele bloemen.
Phygelius x rectus ‘Moonraker’ valt op door de crèmekleurige of lichtgele bloemen.
Bloeiperiode: juli-aug-sept-okt.
Plantvoorschriften algemeen
Koop vanaf mei Kaapse fuchsia’s in potten. Bekijk de planten goed en kies uitsluitend sterke, compacte exemplaren met gezonde, groene bladeren.
Volle zon. Kaapse fuchsia’s houden van een tegen de wind beschutte plaats in de volle zon. Doorlatende, voedselrijke grond. Een goede doorlatendheid is belangrijk, zodat de planten ook een natte winter doorstaan.
In een border met vaste planten komen ze mooi uit in kleine groepen op de achtergrond of in het midden.
Onderhoud
Zomer: Bij droogte gieten. Hoge planten in de late zomer terugsnijden.
Najaar: Kaapse fuchsia’s op 10 cm boven de grond terugsnijden en met een 10 cm hoge laag bladeren beschermen
Ziekten
Kaapse fuchsia’s worden nauwelijks door ziekten en plagen aangetast, behalve door slakken.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in