Perovskia / Russische salie


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Perovskia / Russische salie


In perovskia’s zijn een imposante grootte en een luchtige, open groeiwijze met elkaar verenigd. De planten doen het goed als verticale elementen tussen lage rotsplanten, op de achtergrond van een border met vaste planten, maar ook in grote kuipen. Op de achtergrond van lage vaste planten zorgen perovskia’s met hun hoge stengels zowel voor structuur als voor tere bloeiwijzen, die ook nog lang houdbaar zijn. In losse groepen geplant, springen ze in het oog, zonder al te dominant te zijn. In een grote rotstuin of in een border met heide- of steppeplanten zet u met perovskia’s aantrekkelijke accenten temidden van grassen of laagblijvende, zodenvormende planten. In een kuip op het terras geplant, bieden de fijn gestructureerde, aromatische bladeren en de mooie bloemen de hele zomer een plezierige aanblik.
Plantvoorschriften
Zon - halfschaduw.
De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Kortom, in voedzame, droge grond staat Salie zeker op zijn plaats. Ook in een vaste planten mixed border komt deze plant tot zijn recht
Perovskia groeit het beste in een lichte, zandige grond met weinig humus. Snel doorlaten van neerslag is een vereiste. Plant de struik in de volle zon. Plantafstand één bij één meter. De struik groeit met tamelijk slappe stengels. Enige steun in de zomer is daarom nodig. Deze struik verdient een plaats achter in de border en vormt een mooie achtergrond voor andere halfhoge vaste planten. In een tuin met 'grijzen' mag Perovskia zeker niet ontbreken.
Onderhoud
Op een open standplaats kan er bij vorst veel vocht aan de plant ontrokken worden zodat de plant bevriest,afschermen is dan ook vaak noodzakelijk .
In het voorjaar groeien jonge scheuten uit de verhoute delen. Door jaarlijks halverwege het voorjaar te snoeien blijven de planten keurig en produceren grotere bloemen, maar wel wat minder. De levensduur van Perovskia wordt door snoeien aanzienlijk verlengd.
Snoei Perovskia in het voorjaar na het eerste jaar dat de struik in de tuin staat. Knip de oude scheuten van het voorgaande jaar terug tot op drie of vier ogen boven het oude hout. Bij oudere struiken zit het oude hout zowel vlak boven de grond alsook een eindje daarboven. Wissel het afknippen van de uitgebloeide scheuten dan af in hoogte. Knip vervolgens oud hout weg, dat het afgelopen jaar geen nieuwe bloeischeuten heeft gevormd. Verwaarloosde struiken reageren goed op sterke snoei.

De vermeerdering kan gebeuren door scheuren. De planten stoelen zodanig uit dat men gemakkelijk de plant kan delen. Ook kan men deze zaaien. Dit gebeurt best in het voorjaar. Stekken kan ook, deze worden begin juni genomen. Onder glas op een beschaduwde plaats kunnen ze dan wortelen. Het eerste jaar dient men de planten vorstvrij te overwinteren.
Ziekten
Perovskia’s zijn doorgaans ongevoelig voor plagen. In vochtige, zware grond kan echter wortel- en stengelrot optreden.

FOTO

Perovskia atriplicifolia bleu haze
Vaste plant. Winterhard / Bladverliezend
1,3 m hoog en breed.
Het is een plant die volop bijen en hommels aantrekt.
De bloemen hebben wel wat weg van lavendel. De halfstruik is een verhoute plant. De stengels zijn grijswit beslagen en de bladen zijn met een grijswit laagje bedekt. De bladen zijn aromatisch en geuren bij aanraking sterk, maar ook zonder dat bij warm weer. De bladen verliezen, naarmate het seizoen vordert, hun grijswitte laagje.
De bladen zijn lancetvormig gezaagd en drie tot zes centimeter lang
Mooie paarsblauwe geurende bloemen.
Bloei juli / sept

Niet geschikt voor comsumptie


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox