Planten combinaties voor de schaduw tuin
De Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ in het Nederlands bekend onder de naam Kaukasisch vergeet-mij-nietje heeft schitterende zilvergrijze bladeren met mooie lichtgroene nerven. De intense kleur van deze plant leent zich goed voor het oplichten van schaduwachtige plekken. Brunnera macrophylla is een aantrekkelijk plant met grote, hartvormige bladeren, die het onkruid goed onderdrukken. De grote van de bladeren neemt toe nadat de plant is uitgebloeid en krijgt dan vaak een golvende bladrand. Deze vaste plant is van nature een bosplant en hierom ook betiteld als schaduwplant, groeit graag in tuinen met een humusrijke vochtige grond. Plant deze bodembedekkende schaduwplant in groepen.
De bladeren sterven in het najaar af en verschijnen in het vroege voorjaar weer. Vroeg in het voorjaar is de Brunnera bedekt met hele fijne kleine lichtblauwe bloemen. Eén van de weinige echte blauwe bloemen die we tegen komen bij de vaste planten.
Verzorging tip brunnera.
Verrijk de bodem elk voorjaar met een laag mulch van 2 cm, waarmee het bodemleven aan de slag kan en op deze manier de behoefte van deze bosplant een extra stimulans zal geven.
Plantcombinatie Brunnera en vroeg bloeiende Sneeuwroem
En kan gewerkt worden met een combinatie van vroegbloeiende voorjaarsbollen van bijv. sneeuwroem welke ook geschikt zijn voor de schaduwborder en al tevoorschijn komen voordat de brunnera bladeren zullen gaan groeien. Zo creëer je erg vroeg in het voorjaar een kleurrijke tuin die ook nog eens goed bevlogen wordt door insecten.
Al vriest het of ligt er sneeuw; vanaf februari begint sneeuwroem massaal te bloeien.
Ondanks de kou is de groei- en bloeikracht niet te stoppen. De kleine en toch grootse bloemetjes bestaan uit zes bloemblaadjes, die aan elkaar vergroeid zijn. De kleur is meestal blauw, maar soms ook roze of wit. Ze verschijnen in groten getale, waardoor ze gekleurde tapijten vormen in de tuin.
Soorten Sneeuwroem:
- Chionodoxa luciliae is het bekendst en het gemakkelijkst verkrijgbaar. De planten worden slechts 15 cm hoog en bloeien met losse trosjes. De krachtige kleur verloopt naar het midden toe naar bijna wit. De soort bloeit lavendelblauw, terwijl de rassen ‘Pink Giant’ en ‘Rosea’ roze bloeien en ‘Alba’ zuiver wit.
- Chionodoxa gigantea lijkt sterk op Chionodoxa luciliae, maar is wat groter en draagt minder bloemen per stengel. De soort bloeit mat violetblauw; de bloemen van het ras ‘Alba’ zijn echter stralendwit.
- Chionodoxa sardensis bloeit wat later dan de soort Chionodoxa luciliae. De gentiaanblauwe bloemen met een witte vlek in het midden zijn ook kleiner, maar er kunnen er twaalf op een stengel zitten.
Sneeuwroem verwildert, hoe handig is dat?
Dit gebeurt niet via de bol, maar via de zaden van de uitgebloeide bloemen. Aan de zaden zit een ‘mierenbroodje’ (aanhangsel aan het zaadje). Mieren zijn hier gek op en nemen het mee naar de plek waar ze de zoete lekkernij opeten. Het zaadje zelf is bitter en laten ze liggen. Hieruit bloeit volgend jaar nieuwe sneeuwroem.
Welke plantcombinaties staan er in jouw tuin die je met ons wil delen.
-
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in