De nederlandse naam is Alant, familie van de Asteraceae. Het kenmerk van alle alant soorten zijn de goudgele composietenbloemen. Meerjarig.
Inula ensifolia wordt 20-25 cm hoog en heeft kleine, lancetvormige bladeren. De zuivere soort is zeer sterk, goed winterhard en heeft in juli en augustus talrijke bloemhoofdjes met smalle lintbloemen op dunne stengels. De planten groeien bolvormig. Het ras ‘Goldammer’ wordt slechts 10 cm hoog.
Inula helenium is een aloude bekende uit plattelandstuinen, die 1,8-2 m hoog kan worden. De wortels bevatten stoffen, die helpen bij verkoudheid en bronchitis. De ellipsvormige bladeren op de grond worden tot 1 m lang. De bloemen verschijnen in juli en augustus.
Inula hirta wordt slechts 25 tot 50 cm hoog en heeft een kruipende wortelstok. De bladeren zijn breed lancetvormig en de goudgele bloemen verschijnen van juni tot september.
Inula magnifica kan 2 m hoog worden. De brede, ellipsvormige bladeren groeien uit tot 1 m lengte. De oranje gouden bloemen verschijnen in juli en augustus en staan in losse, schermvormige bloeiwijzen bij elkaar.
Inula orientalis bereikt een hoogte van 50-60 cm. De lancetvormige bladeren worden tot 15 cm lang. De wollige knoppen zitten op rechte, onvertakte stengels. De bloemen verschijnen in juni en juli en zijn opvallend groot en oranjegeel
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar zaad of krachtige jonge planten met gezonde, groene bladeren.
Zaai vanaf april direct in de volle grond. Dun te dicht op elkaar staande jonge planten uit. De plantafstand varieert van 10 cm bij laagblijvende tot 80 cm bij hogere planten. Gekochte jonge planten kunt u vanaf mei op de aanbevolen afstand in de tuin planten.
Ook het najaar is een goede tijd om alant te planten.
Zon tot halfschaduw. De lage soorten hebben volle zon nodig, de hoge gedijen ook nog goed als ze ’s middags in de schaduw staan. Humusrijke, doorlatende grond. Alant is niet bestand tegen stilstaand water rond de wortels
Onderhoud
Geef alant minstens een keer per week water als het niet regent. Bent u niet geïnteresseerd in het zaad, snij dan regelmatig de uitgebloeide bloemen af.
Uitgebloeide planten na de eerste vorst afsnijden.
Ziekten
Slakken vormen in het voorjaar een bedreiging voor de jonge, tere plantjes en eten soms al hun bladeren op.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in