Inula / Alant (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Inula / Alant (soort)


De nederlandse naam is Alant, familie van de Asteraceae. Het kenmerk van alle alant soorten zijn de goudgele composietenbloemen. Meerjarig.
Inula ensifolia wordt 20-25 cm hoog en heeft kleine, lancetvormige bladeren. De zuivere soort is zeer sterk, goed winterhard en heeft in juli en augustus talrijke bloemhoofdjes met smalle lintbloemen op dunne stengels. De planten groeien bolvormig. Het ras ‘Goldammer’ wordt slechts 10 cm hoog.
Inula helenium is een aloude bekende uit plattelandstuinen, die 1,8-2 m hoog kan worden. De wortels bevatten stoffen, die helpen bij verkoudheid en bronchitis. De ellipsvormige bladeren op de grond worden tot 1 m lang. De bloemen verschijnen in juli en augustus.
Inula hirta wordt slechts 25 tot 50 cm hoog en heeft een kruipende wortelstok. De bladeren zijn breed lancetvormig en de goudgele bloemen verschijnen van juni tot september.
Inula magnifica kan 2 m hoog worden. De brede, ellipsvormige bladeren groeien uit tot 1 m lengte. De oranje gouden bloemen verschijnen in juli en augustus en staan in losse, schermvormige bloeiwijzen bij elkaar.
Inula orientalis bereikt een hoogte van 50-60 cm. De lancetvormige bladeren worden tot 15 cm lang. De wollige knoppen zitten op rechte, onvertakte stengels. De bloemen verschijnen in juni en juli en zijn opvallend groot en oranjegeel
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar zaad of krachtige jonge planten met gezonde, groene bladeren.
Zaai vanaf april direct in de volle grond. Dun te dicht op elkaar staande jonge planten uit. De plantafstand varieert van 10 cm bij laagblijvende tot 80 cm bij hogere planten. Gekochte jonge planten kunt u vanaf mei op de aanbevolen afstand in de tuin planten.
Ook het najaar is een goede tijd om alant te planten.
Zon tot halfschaduw. De lage soorten hebben volle zon nodig, de hoge gedijen ook nog goed als ze ’s middags in de schaduw staan. Humusrijke, doorlatende grond. Alant is niet bestand tegen stilstaand water rond de wortels
Onderhoud
Geef alant minstens een keer per week water als het niet regent. Bent u niet geïnteresseerd in het zaad, snij dan regelmatig de uitgebloeide bloemen af.
Uitgebloeide planten na de eerste vorst afsnijden.
Ziekten
Slakken vormen in het voorjaar een bedreiging voor de jonge, tere plantjes en eten soms al hun bladeren op.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox