Daglelie is de gangbare term die wordt gebruikt voor soorten en cultivars van het geslacht Hemerocallis.
Het geslacht Hemerocallis, dat zijn naam ook dankt aan de schoonheid (kalos) voor slechts één dag (hemera), komt overal voor op het noordelijk halfrond. De laatste jaren zijn deze planten zeer trendy.
De rassen kunnen in drie groepen worden onderverdeeld. De bloemen van de grootbloemige rassen hebben een doorsnee van meer dan 11,5 cm en de planten worden 50-120 cm hoog. De middelgrote rassen hebben bloemen van 7,5-11,5 cm doorsnee en bereiken een hoogte van 50-90 cm. De kleinbloemige rassen hebben bloemen van minder dan 7,5 cm doorsnee en worden 30-80 cm hoog. Er kan ook onderscheid worden gemaakt naar de bloeiperiode. Vroege daglelies bloeien vanaf eind mei, middelvroege vanaf juli en late in augustus en september
Iedere lelieachtige bloem opent zich bij voldoende licht in de ochtend en bloeit in één dag uit. De bloemen verschijnen aan het eind van een stevige stengel en torenen hoog boven het sierlijk smal zwaardvormig, overhangende blad uit. Per bloeistengel kunnen vele tientallen bloemen na elkaar worden gevormd. Een enorme bloeiprestatie.
De plant groeit met een polvormende habitus. De planten verbreiden zich via de uitgroeiende wortelstok die steeds nieuwe scheuten produceert. Zo kunnen hele groepen eendagsbloemen uit één plant ontstaan.
In een strenge Nederlandse winter zullen de meeste bladhoudende soorten deels hun blad verliezen. De bladverliezende soorten zijn in de regel winterharder dan de bladhoudende. Wat niet wil zeggen dat een bladhoudende Hemerocallis onze winters niet kan overleven. De bladeren zijn tijdens de winter alleen niet zo mooi meer.
Plantvoorschriften algemeen
Koop daglelies met krachtige, vlezige wortels en met ten minste twee uitlopende blad kuiven. Toepasbaar in borders, informele tuinen en prairietuin.
Zon tot halfschaduw. Daglelies bloeien het rijkst op een warme standplaats met veel zon. Doorlatende grond. Daglelies hebben voedselrijke, licht vochtige grond nodig, die echter geen overtollig water vasthoudt
Overweeg de standplaats goed, want de bloemen richten zich naar de zon.
In de schaduw zijn de kleuren iets intenser.
Onderhoud
Niet overbemesten anders meer blad dan bloem
Voorjaar: Snij bij ingewortelde daglelies de oude bladeren af en geef per pol wat compost en 50 g volledige mest. Te groot geworden planten kunt u nu delen. Als de bloei na 6-7 jaar verminderd dan kan men ze scheuren en de buitenkanten opnieuw aanplanten om te verjongen.
Zomer: Geef bij droogte om de twee weken water. Snij verwelkte bloemen af. Snij de stengels pas af als alle bloemen zijn uitgebloeid. Vervang de mulchlaag.
Najaar: Je kan te grote, armetierig bloeiende planten nu ook delen, zodat ze weer rijk bloeien. Laat de bladeren staan, ze beschermen de planten in de winter. Bladeren en compost rond de plant verdelen
Ziekten
Bladluis of spint
Bij aanhoudend zacht en vochtig weer kunnen slakken de planten kaal vreten.
FOTO:
Hemerocallis 'Frans Hals'
Vaste plant. Winterhard. Bladverliezend.
H 50 tot 80cm b 60cm. Hoog grasachtig loof. Sterk geurend.
Bloeit van juni tot sept met middelgrote, oranjegele, trompetvormige bloemen met terracottarood gekleurde binnenste.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in