Helenium / Zonnekruid (soort)


Door tuin.fr.gr



De naam Helenium verwijst naar Helena Van Troje, de dochter van Zeus en Leda uit de Griekse mythologie, bekend om haar schoonheid.
De Nederlandse naam Zonnekruid geeft de ideale standplaats prijs.

Helenium is een geslacht van eenjarige planten en kruidachtige vaste planten in de zonnebloem familie inheems in Noord- en Zuid-Amerika.
Helenium groeit met sterke, rechtopgaande ronde bloeistengels die vertakt kunnen zijn met frisgroene, licht behaarde bladeren die bij sommige cultivars krullen. De samengestelde bloeiwijze is een bloemhoofd. Hierbij draagt het bolle hoofdje (capitulum) de buisbloemen van de plant.
Er zijn cultivars in zonnig geel, helder oranje, in koperkleuren of met vlekjes en ringen in een andere tint. Nieuwe cultivars hebben vaak grotere bloemen en bloeien langer door. Er is een groot verschil in hoogtes: de nieuwe dwergvormen zijn 60 tot 70 cm, terwijl een cultivar als ‘Königstiger’ 140 cm haalt. 

helenium-waltraut-Bloemen-Plantaardige-Asteraceae-zonnekruid-oranje-rode-bloemen-vaste-planten


Heleniums kunnen bloeien van juni tot september of begin oktober, dit naargelang de soort of cultivar.

Helenium is prachtig als snijbloem en bovendien een van de beste vlinderplanten! Ook bijen bezoeken de plant overvloedig.
In juli bloeit een van de bekendste rassen, de steenrode ‘Moerheim Beauty’ met een lengte van 70 cm. In augustus bloeien de bekende rassen zoals de goudbruine ‘Waltraud’ (80 cm), ‘Königstiger’ (geel met een rode rand, 120 cm) of het roodbruine ras ‘Baudirektor Linné’ (130 cm).
In september ten slotte laten ‘Sonnenwunder’ (met 150 cm een van de grootste rassen) en ‘Septembergold’ hun betoverende gele bloemen zien.

Plantvoorschriften algemeen
Koop zonnekruid vrij vroeg in het voorjaar. Let op fris groene bladeren en een volle, vertakte groei.
Een zonnige standplaats is onontbeerlijk. Helenium verdraagt geen droge bodem en staat graag op een voedzame, vruchtbare en vochtige bodem. Een eventuele bemesting met organisch materiaal mag, ook wanneer de plant in een lichte en eerder droge prairietuin gebruikt wordt.

Onderhoud
Bij heel langdurige droogte mag de plant extra gegoten worden. In combinatie met andere hogere planten hebben ze niet direct behoefte aan steun. Alleenstaand is steun wel aangewezen.
Bij vroegbloeiende Heleniums kan je na de eerste bloei meteen de bloemhoofden afsnijden. Op deze manier wordt een tweede bloei bevorderd.
Knip vlak voordat de Helenium begint te bloeien de helft van de bloemstengels weg. De plant blijft op deze manier luchtig en valt minder snel om.
Uiteinden afknippen om bossiger planten te bekomen.
Na de eerste vorst de plant tot 10 cm terugsnijden. Afdekken met mulch.
Om de 3-4 jaar delen om groeizame planten te behouden
Vermeerderen: Planten van zo'n drie à vier jaar oud opnemen en splitsen in maart/april.

Ziekten
Zonnekruid is tamelijk sterk, maar kan een enkele keer door slakken worden aangetast.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variëteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox