Gypsophila - gipskruid (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Gypsophila - gipskruid (soort)


Gypsophila is een geslacht van planten in de Anjerfamilie. Het geslacht telt ongeveer 100 soorten. De planten zijn in het algemeen kalkminnend. De voornaamste verspreiding is in het Middellandse Zeegebied. Het geslacht bevat vooral één en meerjarige kruidachtige planten, en enkele halfstruiken.
Gipskruid is een geslacht van fijnbladige, rijkvertakte planten, die de hele zomer uitbundig bloeien met kleine, witte of roze bloemen. Er bestaan hoge en lage vaste planten en ook een eenjarige soort.
De bekendste vaste plant is
Gypsophila paniculata. De planten worden tot 120 cm hoog.
Uit de wortelstok komen een aantal rechtopstaande stengels omhoog. De stengels hebben een steuntje nodig omdat ze anders liggend verder groeien of omwaaien. Het onderste deel van de stengels heeft grote (5 tot 7 centimeter) lancetachtige en groene bladeren tegenover elkaar staan. De bladeren bovenaan de stengel staan dichter op elkaar en zijn kleiner (1,5 tot 4 centimeter) dan de onderste bladeren. De stengels zijn rijk vertakt met bovenaan de stengel een waas van de kleine, vaak witte bloemen.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar stevige, gezonde jonge planten. Neem potten met een doorsnee van ten minste 10 cm.
Volle zon /  halfschaduw. Planten die veel zon krijgen, gedijen het beste. Ze hebben ten minste vier uur zon per dag nodig. Doorlatende grond. Verbeter de afwatering door zand door de grond te mengen. Geef niet te veel water. Van oorsprong is gipskruid een kalkminnende plant, maar de tolerantie van geteelde soorten voor grond met weinig kalk is groot.
Je kan ook starten met zaad of stekken.
Onderhoud
Gemakkelijke plant.
Voor het onderhoud is het voldoende de plant in het voorjaar af te snijden. Je kunt dan tevens een handje kalkhoudende meststof, zoals beendermeel, op de grond bij deze plant strooien.
Voor 2 bloei de bloeistengels afknippen voor zich zaad vormt om uitzaaien te voorkomen. Niet gemakkelijk te verplanten
Ziekten
Slakken. Stengelrot kunt u herkennen aan slijmerige, grijze of zwarte vlekken op de stengelbasis. Deze ziekte kan ertoe leiden dat de planten afsterven.
Soorten
Andere populaire rassen zijn ‘Bristol Fairy’ met gevulde witte bloemen en ‘Flamingo’ met gevulde roze bloemen.
Kruipend gipskruid (Gypsophila repens) is ook een vaste plant, die 25 cm hoog wordt en zeer kleine, bleekroze bloemen heeft.
De gevulde nissen ‘Rosenschleier’ en ‘Pink Star’ worden ongeveer 30 cm hoog. Van het eenjarige gipskruid (Gypsophila elegaus) is met name het witte ras ‘Covent Garden Market’ aan te bevelen, dat ook lang houdbare snijbloemen oplevert. De planten worden ongeveer 30 tot 50 cm hoog.
De hoge soorten doen het uitstekend in borders met snijbloemen of vaste planten. Vooral met de lang bloeiende rassen kunt u lege plaatsen opvullen. Kruipend gipskruid leent zich voor de beplanting van rotspartijen, zonnige glooiingen en muurspleten. Met de roze bloeiende rassen brengt u luchtige, kleurige contrasten in de rotstuin.
De bloeitijd van het gipskruid is vanaf juni tot en met sept.

FOTO: Gypsophila repens alba wit
Vaste plant. Zeer winterhard. Hoogte 10 cm breed 75 cm.
Gypsophila repens 'Alba', in het nederlands kruipend gipskruid genoemd, is een laagblijvende, halfwintergroene vaste plant met een bossige en tapijtvormende habitus. De basale bladeren zijn klein, lansvormig, grijsgroen van kleur, de plant bloeit van juni tot augustus met een ware zee van kleine, stervormige, witte bloempjes.
Mooie rotsplant. Ook toepasbaar in de border (vooraan) of in bloembakken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox