Gaillardia / Kokardebloem


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Gaillardia / Kokardebloem


Gaillardia is een geslacht van droogte tolerante overblijvende en eenjarige planten in de Composietenfamilie. Het geslacht telt meer dan 25 soorten. Ze groeien onder harde en droge condities in groepjes
Deze prairieplant heeft aromatisch, grijsachtig, donzig blad, soms flauw gelobd of diep ingesneden.
De decoratieve opvallende bloemen zijn felrood / geel getipt en bloeien massaal van begin zomer tot herfst (Juli / sept) rijkelijk met tweekleurige roodgele straalbloemen met een roodgeel centrum.
De plant bloeit zo uitbundig dat hij afsterft indien je niet geregeld de bloemen knipt. Zeer sterke tuinplant. Verdraagt hitte, kou, droogte, harde wind.
Vaak kort levend. Verwilderd vaak door uitzaaien.
Plantvoorschriften algemeen
Koop zaad van eenjarige kokardebloemen of compacte, in potten gekweekte vaste planten met gezonde bladeren.
Groeit normaal langs bosranden en open plekken in het bos.
Zon. Kokardebloemen gedijen op hete, zonnige standplaatsen. In de schaduw doen ze het maar matig. Doorlatende grond. In lichte, humusrijke grond, die niet te nat is en niet te veel voedsel bevat, groeien kokardebloemen het beste.
Plantafstand 30cm
Zaai vanaf maart/april eenjarige planten binnenshuis. Het zaad niet bedekken en twee tot drie weken op een lichte plaats warm en vochtig houden. Vanaf april kunt u ook direct in de vollegrond zaaien of jonge planten uitplanten.
Onderhoud
Kan ondersteuning nodig hebben, valt op het einde van de bloei vaak open.
Knip de uitgebloeide stengels in de nazomer, eind augustus, terug tot tegen de grond, ze lopen dan voor de winter terug uit, zodat ze zich voor het invallen van de winter kunnen herstellen. Het is dan wel aan te raden om af te dekken in de winter
Knip in maart april alle uitlopers bij de grond af. De jonge scheuten, die hierna uitgroeien zijn gemakkelijk te stekken. Ze wortelen binnen de maand en kunnen hierna worden uitgeplant.
Gaillardia is ook te vermeerderen door wortelstek. Wortelstek kan vanaf het begin van het voorjaar tot de herfst worden gemaakt.
Ziekten
Is vatbaar voor schimmelziektes zoals bladvlekkenziekte en valse meeldauw en kan ook belaagd worden door kevers, trips en bladluizen.
Speekselachtig schuim op stelen, bladeren en in de bladoksels duidt op de aanwezigheid van cicaden, die aan de plant zuigen. In het schuim zitten de larven, Spuit bij een ernstige aantasting met een oplossing van zachte zeep en spiritus of met een pyrethrum houdend middel.

Foto: Gaillardia arizona sun
Vaste plant-bladverliezend-winterhard. Deze kokardebloem wordt circa 30/40 cm hoog en de bloemen zijn geschikt als snijbloem.
Vaak kort levend, vooral in vochtige omstandigheden. Ze sterven meestal af na 2-3 jaar. Verwilderd vaak door uitzaaien.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox