Armeria / Engels gras (soort)


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Armeria / Engels gras  (soort)


Armeria is een geslacht van vaste planten uit de strandkruidfamilie Sommige soorten zijn populaire tuinplanten, met name in rotstuinen.
Armeria’s zijn gemakkelijke, niet veeleisende, vaste planten met altijd groene bladeren en kleine, bolvormige bloemen op pezige stelen. Na enkele jaren vormen deze planten dichte, middelgrote zoden, waarboven in het voorjaar wit- of roze gekleurde, bolvormige bloemen verschijnen.
Armeria maritima heeft zeer smalle bladeren en wordt 5 tot 30 cm hoog.
‘Alba’  heeft witte, 15 cm hoge bloemen van mei tot juli. De blaadjes zijn donkergroen, grasachtig en worden ca 10cm lang.

Armeria juniperifolia wordt slechts 5 cm hoog en
vormt kleine zoden. Haar bladeren zijn kort, bijna naaldachtig. Deze plant heeft bijzonder doorlatende grond nodig en is slecht bestand tegen vocht in de winter. Rozebloeiend is ‘Ruby’  De bloemkleur is purperroze en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juli. De bladeren zijn groen en ongeveer 20 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca.40 cm met bloem. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen. 
Het ras ‘Alba’ heeft witte bloemen.

Plantvoorschriften algemeen
Koop compacte, jonge planten in een pot in het voorjaar.
Armeria’s komen voor in berggebieden met veel gruis en in kustgebieden met veel zand. De planten houden van veel zon en lichte, doorlatende grond. Aan deze eisen voldoet doorgaans een zonnige rotstuin. Ook droge, zonnige stapel muren zijn heel geschikt voor deze voorjaarsbloeiers.
Zon. De planten gedijen het best als ze volle zon krijgen. Lichte grond, Armeria in humusrijke en voedselrijke grond gedijt niet zo goed.
Armeria’s zijn gevoelig voor vocht in de winter. Zorg daarom voor doorlatende grond.
De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Zaaien kan in februari, in de koude bak onder glas. De plantjes kunnen in april buiten worden uitgeplant met een afstand van 20 x 20 cm
Onderhoud
Weinig onderhoud.
Ingewortelde planten geeft u jaarlijks een halve dosering van een volledige meststof in korrelvorm.
Uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat de plant geen extra energie verspilt om zaad te vormen.
Als er gaten in oudere zoden ontstaan, kunt u armeria’s in het najaar uitsteken en delen. Verwijder het houtige middengedeelte en zet de buitenste, jonge planten weer in de grond.
Kan ook worden vermeerderd door te groot geworden pollen in maart of april te scheuren.
Ziekten
Soms hebben armeria’s last van rotting in het midden. De voet van de aangetaste plant wordt bruin en de bladeren en bloemen sterven later af. Dit kunt u voorkomen door de planten in zeer doorlatende grond te zetten, bijna geen water te geven en slechts eenmaal per jaar licht bij te mesten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Bossalie (Salvia nemorosa)
Vaste planten

Bossalie (Salvia nemorosa)

Ontdek de veelzijdige Bossalie (Salvia nemorosa), een winterharde plant die schittert in elke tuin met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur. Leer meer over de verschillende variƫteiten en eenvoudige verzorgingstips. Ideaal voor biodiversiteit en lange bloeiperioden!


Door Kim

Afbeelding bij Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst
Vaste planten

Vaste planten stimuleren de biodiversiteit in een tuin | uitleg en plantlijst

Plantadvies: Vaste planten, vooral inheemse soorten, zijn waardevolle toevoegingen aan elke tuin. Ze verrijken de biodiversiteit door vlinders en insecten van voedsel te voorzien en zijn essentieel voor lokale ecosystemen. Denk aan wilde marjolein, wilde geranium en gewone margriet voor een bloeiende en biodiverse tuin. Zorg goed voor hen voor een prachtig resultaat!


Door Tuindingen

Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Afbeelding bij Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos
Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriƫrs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Afbeelding bij Inheemse vaste planten voor de tuin
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox