Als je mij een aantal jaren geleden had gevraagd wat ik vond van het fotograferen met een smartphone dan had je waarschijnlijk een wat lacherig antwoord gekregen. "Dat is geen fotograferen maar plaatjes produceren" was toen mijn gedachte. Jaren later stond bij mij de workshop "fotograferen met je smartphone" op het cursusoverzicht. En dat alles door een enorme ontwikkeling op het gebied van de camera van de smartphones. Daarbij nam Samsung het voortouw. Eén camera werden er al gauw twee en momenteel zijn er smartphones met 4 camera's. De iPhone volgde al snel. Deze geavanceerde camera's in combinatie met diverse bewerkingssoftware maken dit fotograferen tot een serieuze business. Zal de smartphone daarmee de reguliere camera van de troon stoten? Nee zeker weten van niet! Maar dat leg ik in een volgende blog nog wel eens uit. Nu ligt de focus op het fotograferen met je smartphone.
Het fotograferen.
Het allerbelangrijkste bij fotograferen is dat je foto geen zoekplaatje moet zijn. Laat dus zien waar het jou om gaat. De kunst van het weglaten. Dat klein kijken doe je niet door de digitale zoom van je camera te gebruiken maar gewoon dichterbij je onderwerp te gaan staan. Sommige smartphones hebben meerdere lensjes waarvan er dan vaak één een groothoeklens is en de ander een kleine telelens is om je onderwerp dichterbij te halen. Ga dus niet je onderwerp "digitaal" dichterbij halen door je op je scherm in te zoomen. Je foto wordt dan een stuk minder scherp.
Gebruik scherptediepte in je foto. Stel scherp op het onderwerp dat je wilt vastleggen. Door je vinger nu wat langer op dat punt op het scherm te houden zet je het scherpstelpunt daarop vast. Nu kun je de compositie wat aanpassen. Hoe dichter je op je onderwerp gaat staan, hoe onscherper de achtergrond zal worden. Gewoon proberen. Door nu met je vinger naar links of rechts op je scherm te bewegen kun je de belichting ook nog aanpassen.
Ons oog kan in één blik zwarte en witte tinten zien. Dat kan zelfs de allerduurste camera zoals een Hasselblad van €50.000 niet. Dus moeten we de camera een beetje in de goede richting brengen. Ik noem dat het optimaliseren van de foto. Zo zal er altijd iets met het contrast moeten gebeuren, de scherpte en ook met de kleuren. In iedere smartphone zit daar wel een mogelijkheid op en vaak doet je smartphone dat al automatisch. Maar ik wil dat niet want de mate waarin wil ik zelf kunnen bepalen. Daarom fotografeer ik in het zogenaamde DNG formaat. Dat kun je instellen in de nieuwste smartphones en anders moet je de app van Lightroom installeren en vanuit deze app fotograferen.
Voordeel van het fotograferen in DNG is dat je smartphone geen bewerkingen doet, niets verwijderd dus heb je de beschikking over alle informatie zoals je sensor die vastlegt, onbewerkt. Daarmee is je foto wel 12-24 MB groot in plaats van 2MB. En ja dat kost meer opslagruimte. Daarom heb ik mijn iPhone zo ingesteld dat de foto's meteen in de cloud worden opgeslagen.
En het bewerken doe ik vooral in Snapseed, Lightroom en Retouch. Maar dat bespreek ik nog wel eens.
Voor nu, ga lekker aan de slag. De lente komt eraan.
Ik daag je graag uit om als reactie op mijn blog jouw lente foto te plaatsen.
Veel plezier.
Inloggen is verplicht
Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn
Log in