Verschil 19-planks, 21-planks en 23-planks schutting? welke geeft het meest privacy

31 Oct 2023 in Schuttingen en Erfafscheidingen
Afbeelding bij Verschil 19-planks, 21-planks en 23-planks schutting? welke geeft het meest privacy


Schutting panelen volledig zichtdicht

Schuttingen met 15 of 17 planken bieden geen volledige zichtdichtheid voor optimale privacy. Daarom zijn deze schuttingen ook minder populair dan schuttingen met 19, 21 of 23 planken, waar je niet of nauwelijks doorheen kunt kijken en waar je zorgeloos in je tuin kunt zitten.

Hoeveel planken heeft een schutting waar je niet doorheen kunt kijken?

Veel mensen hebben behoefte aan privacy in de tuin. Dit is niet zo gek; je tuin is immers jouw stukje buitengebied waarvan je op jouw manier mag genieten. Wil je maximale privacy, zorg er dan bij aanschaf voor dat je let op de zichtdichtheid van de schutting. Dit wordt bepaald door het aantal planken dat op een schuttingscherm zit. De dichtheid bepaalt de mate van inkijk bij een schutting. Bij een schuttingscherm met 15 of 17 planken kun je beter in een tuin kijken dan bij een schutting met 23 planken.
Doorkijk-schuttingen-privacy-schermen-inkijk-buren-verhelpen-21planks-23planks-schutting-schermen-welke-is-het-beste

Meer schuttingplanken op een bepaalde afstand minimaliseren inkijk. 

Zichtdichtheid van een schuttingscherm heeft dus te maken met hoe dicht de planken op elkaar gemonteerd zijn, zodat je er onder een bepaalde hoek niet doorheen kunt kijken. Het is daarbij van belang om te weten hoe het zit met de aangegeven planken die worden aangeboden en de zichtdichtheid in je tuin. Het is namelijk vrij simpel: elk schuttingscherm is opgebouwd uit 2 horizontale planken met daarop haaks gemonteerd, afhankelijk van de zichtdichtheid, verschillende planken op een bepaalde afstand. De 2 horizontale planken worden altijd meegeteld. Dus als je een 19-planks schuttingscherm bestelt, krijg je het schuttingpaneel geleverd met 17 verticale planken en 2 liggende. Voor een 21-planks schuttingscherm tel je 19 verticale planken en 2 horizontale planken, en voor het tuinscherm van 23 planken tel je 21 verticale planken en 2 horizontale planken.
Schuttingpanelen worden altijd geleverd in de afmeting 180 x 180 cm, met daarop gemonteerd het aantal planken, afhankelijk dus van 19, 21 of 23 planken, om de zichtdichtheid te vergroten en de privacy in jouw tuin te optimaliseren.

Doorkijk schutting oplossen.

Het principe is dus vrij simpel: bestel een zichtdichte schutting zonder inkijk. Tel alle planken van het scherm bij elkaar op. Dat betekent de verticale planken plus de 2 horizontale planken. Een 19-planks schutting is het meest geplaatste schuttingscherm, maar het is niet volledig zichtdicht. Als je in een bepaalde hoek staat ten opzichte van de overlap van de planken, kun je hier nog een heel klein beetje doorheen kijken. Bij een 21- of zelfs 23-planks schuttingscherm staan de planken veel dichter op elkaar gemonteerd, waardoor het de garantie biedt op een volledig zichtdichte erfafscheiding.

Hoge-schuttingen-waar-je-niet-overheen-kunt-kijken-tuinschermen-welke-de-inkijk-minimaliseren

Hoogte en Inkijk.

De hoogte van een schutting wordt bepaald bij een hout-betonschutting door de opbouw van verschillende onderdelen die uiteindelijk de maximale hoogte van een schutting vormen. Traditioneel worden erfafscheidingen geplaatst met enkel een schuttingscherm met daartussen een schuttingpaal. Al enkele jaren is deze trend veranderd naar een hout-betonconstructie, dat wil zeggen een schuttingscherm met 2 betonpalen en een betonnen onderplaat. Het schuttingscherm en de onderplaat bepalen samen de uiteindelijke hoogte. Meestal kom je uit op een hoogte van 2 meter, tenzij je tuin te veel afloopt en je dus aan het begin de onderplaat iets dieper in de grond moet verwerken om op het laagste punt niet boven het maaiveld uit te komen met de onderkant van het schuttingelement.

Hoge-schuttingschermen-waar-je-niet-overheen-kan-kijken-inkijken-

Natuurlijk wil je de inkijk en toegang niet op alle fronten blokkeren.

Bij het plaatsen van een zichtdichte schutting op de erfgrens blokkeer je volledige inkijk en als je hem tot de wettelijk toegestane maximale hoogte beperkt, verminder je zo veel mogelijk de inkijk over de schutting heen. We begrijpen dat je optimaal van je rust en buitenruimte wilt genieten, zonder het gevoel te hebben dat je van alle kanten bekeken wordt zodra je in de tuin zit. Met een hout-betonschutting creëer je een volledig zichtdichte tuinafscheiding. Het nadeel van deze constructie is dat je de tuin ook afsluit voor dieren die je tuin willen bezoeken. Als je toch een opening wilt houden voor bijvoorbeeld egeltjes of de kat die in en uit kan lopen, kunnen we onderin je schutting een uitsparing maken van ongeveer 15 x 15 cm, waarmee je het buitenleven toegang verleent om je tuin te kunnen bezoeken.


Schutting specialist voor hout-betonschuttingen en erfafscheidingen. 

Eulen Schuttingen is gespecialiseerd in hout-betonschuttingen en levert en plaatst schuttingen in heel Nederland, vanuit onze thuisbasis in Slagharen.
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over uw persoonlijke wensen v

E-mail: info@eulenschuttingen.nl

Telefoonnummer: 06-25064306

Ons team staat klaar om u te helpen bij het realiseren van uw ideale schutting. Of u nu geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van een nieuwe schutting of alleen in de levering ervan op locatie, wij zijn er om u van dienst te zijn.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox