Een biologische tuinman wordt koning, kan niet slecht zijn.

08 Sep 2022 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Een biologische tuinman wordt koning, kan niet slecht zijn.


De eco-king

Toen prins Charles op Highgrove aan de slag ging volgens de principes van de biologische teelt ontlokte dit heel wat kritiek. Nu, 25 jaar later, is de Britse troonopvolger ineens uitgegroeid tot een pionier van de biologische beweging en wordt hij door experts gezien als de onbetwiste meester op dit gebied.

Het recept voor succes: biologisch tuinieren

Uit wat eens een vormeloos en kaal landschap was, wilde de Britse kroonprins een tuin creëren. Deze moest het hart verwarmen, een genot zijn voor het oog en de natuur beschermen. En hij is daarin helemaal geslaagd. Highgrove is een Hof van Eden met klaterende bronnen, vijvers en weidse, natuurlijke graslanden. Paarden en vee grazen hier, omringd door een kleurrijke zee van klaprozen, wilde margrieten en korenbloemen. Schapen grazen hier in het najaar, voordat de voorboden van de lente in februari weer hun bloementapijten weven. En om de slakkenpopulatie in bedwang te houden, waggelt er een troep levenslustige wilde eenden over het landgoed. De tuinen van prins Charles zijn niet enkel romantisch: ze zijn alle drie opgezet volgens de principes van biologisch tuinieren. Dit betekent dat de grond wordt bemest, en niet de planten. Vruchtbare grond geeft planten een gezond wortelstelsel dat – samen met bacteriën en schimmels – belangrijke diensten verleent aan alle bodemorganismen.

In THE GARDEN AT HIGHGROVE gaf ZKH The Prince of Wales een overzicht van hoe de tuin zich in 20 jaar had ontwikkeld. In dit meer praktische boek beschrijft hij de biologische praktijken die Highgrove hebben veranderd in een van de mooiste tuinen van het land. Dezelfde organische principes worden ook gebruikt in Clarence House en Birkhall, elk met hun heel verschillende omstandigheden en problemen. Birkhall, voor het eerst gefotografeerd, heeft een uitgebreide snijtuin die door de hertogin van Cornwall wordt gebruikt voor de bloemstukken waarmee ze het huis vult. THE ELEMENTS OF ORGANIC GARDENING omvat compost, gezonde bodem en vermeerdering, plantencombinaties en rotaties en hoe om te gaan met ongedierte op de organische manier. Er is een kalender die beschrijft wat er het hele jaar door op Highgrove wordt gedaan, allemaal prachtig gefotografeerd door Andrew Lawson.

maak kennis met
Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Onderhouden van en werken in de tuin

Een biologische tuinman wordt koning, kan niet slecht zijn.

In dit meer praktische boek beschrijft hij de biologische praktijken die Highgrove hebben veranderd in een van de mooiste tuinen van het land.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox