Dracaena / Drakenbloedboom


Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dracaena  / Drakenbloedboom


Voornamelijk komt de Dracaena uit Afrika, maar de plant komt ook voor in de tropen van Azië en Midden-Amerika. Er zijn vele tientallen verschillende soorten. Deze Dracaena soorten hebben over het algemeen allemaal langwerpig en spitse bladeren. Kenmerkend van een Dracaena is de streep of strepen over de lengte van het blad. Deze strepen zijn geel, wit of zelfs roze.
In de verkoop tref je meestal Dracaena's op meerdere rechte stammetjes in een pot, er zijn ook vertakte varianten zoals de Dracaena Reflexa. 
Plantvoorschriften algemeen
Plaats deze huiskamerplant in een pot die minimaal 20% breder is en gebruik normale potgrond.
De Dracaena is een gemakkelijke kamerplant die goed op een standplaats kan staan in zon tot halfschaduw. Hoewel deze plant best een wat donkerder plek kan hebben, doet hij het, het beste op een redelijk lichte plek uit de zon
Plaats deze kamerplanten daarom voor een raam op het noorden, of 2-3 meter voor een raam op het oosten/westen. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3-4 meter aan te raden. Indien de Dracaena dichtbij een raam komt te staan, dan is het raadzaam om hiermee te beginnen in de winter. Vervolgens kan de plant geleidelijk dichterbij het raam komen te staan, zodat de plant in de zomer het directe zonlicht kan verdragen. Heb je de plant niet in de winter gekocht, dan kun je hem geleidelijk dichterbij het raam plaatsen.
Wordt een Dracaena lichter van kleur, of zelfs geel? Dan ontvangt deze te veel licht. Groeit de kamerplant niet of nauwelijks? Dan krijgt de plant te weinig licht.
Hiernaast verlangt hij weinig onderhoud en andere specifieke handelingen.
Onderhoud
De Dracaena verbruikt weinig water. Geef hem pas water indien de grond droog aanvoelt. Dit zal in de zomer periode sneller zijn dan in de winter. In de winter kan de Dracaena weken zonder water, eens per 4-6 weken is ruim voldoende. In de zomer adviseren wij eens per 2-3 weken. Staat de kamerplant in een grote pot met veel substraat en bovendien op een donkere plek, dan kan de plant zelfs langer zonder water.
De hoeveelheid water is afhankelijk van onder andere de temperatuur, grootte van de kamerplant en de lichtintensiteit die hij ontvangt. Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan, de grond moet al het vocht kunnen absorberen. Voelt de grond na enkele dagen nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven.

De Dracaena sproeien is niet noodzakelijk, maar bevordert wel de vitaliteit en sierwaarde. Beginnende ongedierte wordt namelijk weggespoeld en stof wordt verwijdert van de bladeren.

Als uw Dracaena bruine punten krijgt, dan kunt u die eraf knippen. Dat geldt ook voor hele bladeren. Trek lelijk geworden bladeren niet van de plant, want dan kunt u hem beschadigen. Na verloop van tijd laat de plant zijn oudere blad zelf vallen. Is hij daardoor minder mooi geworden, dan kunt u hem snoeien. Snijd of knip de tak(ken) daarvoor op minimaal 15 centimeter van de grond af. De plant zal dan meerdere uitlopers vormen en dus vertakken. Het kan wel langere tijd duren voor de uitlopers op de plant verschijnen, dus snoei liever niet alle takken tegelijk of zet de plant uit het zicht.
 
Geef kamerplanten nooit voeding in de herfst of winter. Een plant heeft enkel voedingstoffen nodig in het groeiseizoen wat begint in maart. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Dit is bij de meeste potgrond merken na ongeveer 6 tot 8 weken. Bekijk voor de juiste dosering de verpakking van de kamerplantenvoeding. Gebruik nooit meer dan aangegeven.
Ziekten
Bij te veel water zal er wortelrot optreden. In het begin is dit te zien in het blad. Er ontstaan dan bruine vlekken met gele randen. Deze blaadjes kan je het beste verwijderen en de kamerplant aanzienlijk minder water geven. Wanneer een dracaena te veel water krijgt voor een te lange periode, dan zal de stam onderaan zacht (rot) worden. In dit geval is het lastiger de kamerplant nog te redden. 
Verpotten
Verpot de Dracaena in de lente of direct na aanschaf. De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Al heeft een Dracaena hier zelden problemen met afgebroken wortels, omdat de plant weinig water verbruikt. Herhaal dit proces eens per 2 jaar of wanneer de huidige plantenbak te klein is geworden.

 

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Afbeelding bij Een Tropische plantentuin in Nederland.
Mediterrane planten

Een Tropische plantentuin in Nederland.

Je eigen exotische prive jungle aan huis. Sylvan vertelt alles over zijn prachtige sterke tropische planten die zelfs de zware Nederlandse winters kunnen trotseren.


Afbeelding bij Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox